Ziua Drapelului, sărbătorită la Botoșani cu cântece patriotice: ”Biserica și tricolorul ne-au ținut uniți atâta amar de ani” GALERIE FOTO & VIDEO

O întâlnire între generații, un împreună-răspuns la vremurile tulburi pe care le străbatem, credință  împărtășită și mărturisită.

 

Momente emoționate s-au derulat, vineri seara, în curtea unei biserici din Botoșani, unde un eveniment dedicat drapelului României a fost urmărit de botoșănenii care mai cred că a-ți iubi țara înseamnă, mai presus de toate, să îți respecți înaintașii.

 

Corul Misionar al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”, din Botoșani, dirijor Gabriel Corolea, și Frăția Ortodoxă „Sf. M. M. Gheorghe Purtătorul de Biruință” au organizat vineri, 26 iunie, un impresionant concert de cântece patriotice.

 

Evenimentul, dedicat Zilei Drapelului, a avut loc la Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” și a adunat la un loc zeci de botoșăneni care au venit, odată cu răcoarea serii de vară, să asculte cântecele care altădată au însoțit soldații în bătălii sau au mângâiat inimile deportaților ori pe cele ale răniților rămași în urma frontului.

 

Cântece dedicate Basarabiei, Moldovei sau Transilvaniei. Poezii care au făcut ochii privitorilor să lăcrimeze sub impactul emoțiilor, cuvinte menite să trezească în inimile celor prezenți nu doar sentimente de mândrie, dar și de apartenență la un neam, la un popor, la o biserică-familie.

 

”Din cauza vremurilor pe care le trăim nu am putut susține concertul așa cum eram noi obișnuiți, în sala de spectacol, cu invitați. Dar cred că cel mai important acum este că nu uităm că avem un tricolor. Și nu contează unde și cum îl cinstim. Ci faptul că îl cinstim. Și unde poate fi mai frumos să cinstim tricolorul decât în biserică? Pentru că, până la urmă, biserica și tricolorul ne-au ținut uniți atâta amar de ani. Nu putem uita că prin tricolor noi ne cunoaștem trecutul, ne arătăm prezentul și ne pictăm viitorul”,

Gabriel Corolea, dirijorul Corului ”Sf. Ioan Iacob Hozevitul”

 

S-au auzit, în seara zilei de vineri, cântece precum ”Imn pentru Basarabia”, ”Când a fost să moară Ștefan”, ”Basarabie frumoasă”, ”Avem o țară sfântă” sau ”Doamne, ocrotește-i pe români”.

 

 

”Putem opri această cădere doar prin tinerii care vin din urmă”

 

Printre cei care au asistat la momentul pregătit de organizatori s-au numărat vârstnici, dar și numeroși tineri și copii.

 

”Îi mulțumim lui Dumnezeu că am reușit să punctăm acest moment. Îi mulțumim lui Gabriel Corolea că ne-am întâlnit, la fel ca în fiecare an, chiar dacă anul acesta e puțin mai deosebit din cauza pandemiei de coronavirus. Vom continua să facem astfel de acțiuni pentru că nu putem să ne bazăm pe autorități. S-a văzut și la celelalte evenimente din starea de alertă, de urgență, pe care statul român le-a tratat cu superficialitate. Și asta ar trebui să dea de gândit tuturor românilor care mai continuă să creadă că mai avem o clasă politică al cărei scop este să promoveze românismul și să lupte pentru România românilor. Pe de altă parte, suntem tot mai bucuroși pentru că vedem că din ce în ce mai mulți tineri simt nevoia de a avea niște valori identitate pe care statul român nu reușește să le aducă în viețile lor prin sistemul de învățământ, prin societatea pe care o păstorește cu atâta lipsă de grijă”,

Bogdan Cărăușu, Frăția Ortodoxă „Sf. M. M. Gheorghe Purtătorul de Biruință”

 

Bogdan Cărăușu s-a arătat impresionat în special de prezența tinerilor la eveniment, considerând acest lucru drept un semn că noua generație începe să înțeleagă care îi este menirea.

 

”Sunt foarte mândru de acești tineri care caută să înțeleagă ce rol au ei, ca români, și caută să vadă dincolo de imediatul zilei de azi care le spune că cel mai bun lucru ar fi să plece din țară. Le oferim și varianta de a vedea că au fost români care au rămas, s-au sacrificat pentru țară, în condițiile în care le-ar fi fost mult mai bine să plece. De asta cred că ar trebui să fim mai atenți cu generațiile tinere, să le canalizăm energia și tot elanul tineresc spre renașterea acestei țări. Pentru că, dacă privim și din punct de vedere demografic, din punct de vedere social și economic, suntem pe o pantă destul de abruptă. Putem opri această cădere doar prin tinerii care vin din urmă, prin eforturile lor conjugate cu susținerea noastră”,

Bogdan Cărăușu, Frăția Ortodoxă „Sf. M. M. Gheorghe Purtătorul de Biruință”

 

 

”Mi-au dat niște emoții foarte mari”

 

Prezent la eveniment, Daniel Câșlariu, președintele Asociației ”Grup Civic” Botoșani, spune că ar fi vrut ca prezența tinerilor să fi fost și mai numeroasă. Însă a apreciat atmosfera deosebită, calitatea spectacolului și faptul că, prin astfel de evenimente, botoșănenii demonstrează că respectă și păstrează vie memoria înaintașilor.

 

”Mi-a plăcut spectacolul, da, a fost foarte frumos. Copiii s-au pregătit foarte mult. Sunt bucuros că în județul Botoșani mai există și așa ceva, pentru că ne-am cam îndepărtat de lucrurile frumoase. A venit lumea, au ținut și distanța socială. Dar aș fi preferat să fiu mult mai mulți tineri. Cu toate acestea, atmosfera a fost una foarte frumoasă și îi felicit pe organizatori, pe Gabriel Corolea în special și pe toți copiii care au cântat. Mi-au dat niște emoții foarte mari, pentru eu mă consider un patriot și totdeauna o să lupt pentru țara mea, pentru județul meu.

Ar trebui să luăm aminte, să nu uităm că strămoșii noștri și-au dat viața pentru noi, au suferit ca noi să trăim ce trăim astăzi. Să avem libertate, să avem democrație, să fim liberi să decidem singuri. Și libertatea de exprimare! Ei au muncit pentru noi. Măcar atât putem face, să îi păstrăm, să îi respectăm în memoria noastră”,

Daniel Câșlariu, președinte Asociația Grup Civic Botoșani

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store