Alegătorii își pot exprima preferințele electorale prin vot la alegerile europarlamentare, locale, prezidențiale și parlamentare.
Potrivit calendarului stabilit de coaliția PSD-PNL, alegerile din 2024 vor avea loc în lunile iunie, septembrie și octombrie.
În urma negocierilor, coaliția de guvernare a ajuns la un acord pentru comasarea alegerilor locale cu alegerile europarlamentare. Prin urmare, pe data 9 iunie, românii vor merge la vot pentru alegerile locale, dar și pentru cele europarlamentare.
De asemenea, coaliția PSD-PNL a decis devansarea alegerilor prezidențiale din 2024, care vor fi organizate în luna septembrie. În 2019, acestea au avut loc pe 10 și 24 noiembrie. Anul acesta, cele două tururi de prezidențiale vor avea loc pe 15 și pe 29 septembrie. Pe data de 8 decembrie, românii vor merge din nou la urne, pentru alegerile parlamentare, potrivit digi24.ro.
Anul acesta, românii își vor alege primarii, consiliile locale, consiliile județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României:
Duminică, 9 iunie, cetățenii români își vor alege reprezentanții la nivel local pentru următorii patru ani, adică primari pentru fiecare oraș sau comună, consilieri locali, președinți de consilii județene și consilieri județeni.
Procesul de vot la alegerile locale începe la ora 7.00 și se va încheia la ora 22.00. „Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot vota până cel mult la ora 23.59”, potrivit legii.
Fiecare alegător din țară va primi câte 5 buletine de vot: patru pentru alegerile locale (primar, consiliu local, președinte CJ, lista CJ) și un buletin pentru europarlamentari. În București, vor fi 5 buletine de vot: pentru primarul Capitalei, pentru primarii de sector, pentru consiliul local al fiecărui sector, pentru lista Consiliului General al Municipiului București și pentru europarlamentari.
La alegerile europarlamentare din 2024 - care vor avea loc tot pe 9 iunie - se votează reprezentanții României în Parlamentul European. Europarlamentarii sunt aleși pentru a reprezenta interesele României în cadrul Uniunii Europene.
Se va vota o listă depusă de un partid politic sau de o alianță electorală, unde se vor găsi candidații propuși de partid sau de alianță pentru funcția de europarlamentar. Votul se exprimă pe o singură listă, care va fi transmisă odată cu buletinele pentru alegerile locale.
Alegerile prezidențiale vor avea loc în luna septembrie, în două tururi (dacă va fi nevoie). Cele două tururi au fost programate pe 15 și 29 septembrie. Românii își vor alege noul președinte, care va avea un mandat de 5 ani, și vor primi un singur buletin de vot.
Pe data de 8 decembrie românii vor merge din nou la urne, pentru alegerile parlamentare, când vor fi aleși reprezentanții în Parlamentul României. Acesta este format din două camere: Camera Deputaților (cu 330 de deputați) și Senatul (136 de senatori). Deputații și senatorii au mandate de 4 ani.