Ziarul de Mediu : Şeful Ocolului Silvic Dorohoi a dat startul la furat

 

Noul şef al Ocolului Silvic Dorohoi este acuzat că ar acoperi tăierile ilegale de arbori din pădurile care îi sînt arondate. Ziarul de Mediu a realizat o investigaţie pe această temă a cărei concluzie ar fi că Adrian Hăidăuţu (foto), revenit în luna mai pe funcţie, ar fi girat pagube de 40 metri cubi material lemons.

"Metoda folosită pentru furtul arborilor a fost bine gîndită"

Cîţiva redactori ai publicaţiei menţionate s-au deplasat la Corjăuţi unde susţin că au realizat “cîteva fotografii sugestive”. “Încă de la început ne-am dat seama că metoda folosită pentru furtul arborilor a fost bine gîndită, iar planul pădurarului ar fi fost reuşit dacă arborii doborîti de vînt şi prejudiciaţi ar fi fost semnalaţi ocolului şi s-ar fi realizat marcările de igienă”, se arată în articol. Potrivit semnatarilor, multi dintre arborii furaţi erau doborîţi de vînt sau cel puţin aşa păreau, deoarece în împrejurimile acestora s-ar fi putut observa urme de tractor, ceea ce i-a făcut pe redactori să creadă că metoda de exploatare a fost una “cît mai naturala”. Ei nu cred în ipoteza că toţi arborii furaţi au fost doborîţi de vînt deoarece direcţia de cădere nu prea ar fi fost aceeaşi, iar la faţa locului s-ar fi putut observa urme de tractor sau TAF, resturi de exploatare şi mult rumeguş, precum şi cioate care ies uşor în evidenţă de la mare distanţă. La primele estimări, pagubele înregistrate în cantonul silvic Corjăuţi ar depăşi 40 mc de material lemnos.

Adrian Hăidăuţu ar fi tergiversat luarea unei măsuri

Conform Ziarului de Mediu, după descoperirea pagubelor, şeful de district Maricel Grădinariu ar fi depus un raport cu unele constatări de tăieri ilegale de arbori în cantonul silvic Corjăuţi, cu lipsa din stocuri a unor cantităţi de material lemnos, dar şeful de ocol Adrian Haidăuţu n-ar fi luat nici o măsură timp de mai bine de două săptămîni. Apoi, Direcţia Silvică l-a a delegat pe tehnicianul Heinrich Ipser să efectueze o inspecţie în cantonul cu probleme, însă rezultatele nu au fost nici pe departe cele aşteptate.

"Inspecţia (...) s-a încheiat cu trecerea cu vederea a multor tăieri ilegale"

“Inspecţia efectuată probabil tot la îndemnarea şefului de ocol Haidăuţu Adrian, s-a încheiat cu trecerea cu vederea a multor tăieri ilegale de arbori, cu subevaluarea multor din cioatele înscrise în carnetul de inventar, nefacându-se stocurile la partizi, etc. Astfel, actul de control incheiat a fost contestat de către unii asistenţi la inspecţie şi de către şeful de district, acesta din urmă depunînd un raport cu obiecţiunile sale. Mai mult, pentru a nu se face inspecţia corespunzător şi a nu se face stocurile la partizi, şeful de ocol Haidăuţu Adrian i-a acordat concediul de odihnă pădurarului în cauză, Fusa Viorel, cererea de concediu a acestuia fiind înregistrată direct la ocol, nu prin district conform Regulamentului de Pază a Pădurilor”, se mai arată în publicaţia în cauză.

Potrivit acesteia, Hăidăuţu are deja un obicei în a trata problemele direct cu anumiţi pădurari, nu prin şefii de district cum ar fi normal şi legal.