”Zeul măcelului” revine pe scena Teatrului botoșănean, duminică sunteți invitați într-un ”Ciudat imobil”

Botoșănenii sunt invitați la teatru sâmbătă și duminică.

 

Sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 18.00, este programat spectacolul ”Zeul măcelului”, de Yasmina Reza. Traducerea Tudor Țepeneag

 

Distribuție: Veronique Vallon - Daniela Bucătaru, Michel Vallon - Ioan Crețescu, Annete Reille - Gina Pătrașcu - Zamfirache, Alain Reille - Valentine  Popa

Regia: Erwin Șimșensohn

Scenografia: Mihai Pastramagiu

 

”A fost un incident în viața fiului meu” - declara Yasmina Reza într-un interviu din The Guardian – ”în care am găsit o incredibilă sursă de inspirație. Când fiul meu avea 13,14 ani, prietenul său cel mai bun a avut o altercație cu alt  băiat, iar în urma acesteia și- a spart câțiva dinți. Câteva zile mai târziu, când m-am întâlnit pe stradă cu mama prietenului fiului meu, mi-am exprimat îngrijorarea, am întrebat-o dacă a fost nevoie de operație. Iar replica ei a fost: “Poți să-ți imaginezi ? Părinții băiatului acela nici măcar nu mi-au dat măcar un telefon. “Două cupluri mature se întâlnesc pentru a purta o discuție civilizată despre joaca violentă dintre fii lor.  Neîmpliniri, absurdități, situații penibile și multă, poate prea multă, sinceritate se așează între cele patru personaje. Ce  se întâmplă când se estompează granița dintre “ceea ce e frumos și corect într-o vizită”, de pildă, și ceea ce gândim sau simțim cu adevărat? Rămâne să descoperiți în această montare. Atmosfera este formală, ușor încordată. Părinții afișează un zâmbet forțat, încercând să bifeze încă o regulă a bunei cuviințe. Cine este vinovatul? Atacatorul rămâne agresor sau este doar un puști de 11 ani? Dar rănitul este, oare, fără pată? Și, la urma urmei, tot acest scandal a fost o încăierare reală sau doar o joacă de copii? Personajele implicate sunt oameni cu o existență mediocră – cu un orizont limitat, cu vieți sufocate de rutină, ticuri profesionale și sociale. Idealismul artificial le ocupă mai tot timpul și cu greu își pot lămuri propriile conflicte. În aceste condiții, vor reuși ei să rezolve problemele copiilor lor sau și acest incident nu va face decât să pună paie pe focul nemuțumirilor nerefulate? Zeul măcelului de Yasmina Reza este o comedie cinică despre linia foarte fină dintre formalitatea socială și adevărul”,

 Irina Zlotea, teatrolog

 

 

Duminică, 6 octombrie, de la ora 18.00, botoșănenii sunt așteptați la spectacolul ”Ciudat imobil”. Colaj de texte de Dumitru Solomon.

 

Regia artistică: Horia Suru

Scenografia: Mihai Pastramagiu

Distribuție: Alexandra Acalfoaie, Floricel Aionițoaei, Cezar Amitroaei, Daniela Bucataru, Ioan Crețescu, Alexandru Dobinciuc, Gheorghe Frunză, Lenuș-Teodora Moraru, Bogdan Muncaciu, Valentin Popa, Dragoș Radu, Alexandra Vicol.

 

Locuim cu toții pe o planetă pe care ne chinuim în fel și chip și uităm unii de alții, uităm că suntem colocatari în acest spațiu. La scară mică, în comunitățile noastre mai reduse ca proporții, trebuie să învățăm să trăim împreună, respectându-ne unul pe celălalt, ajutându-ne, pentru că așa suntem construiți, să trăim în comunități.

 

Avem obligația de a face aceste comunități din ce în ce mai viabile, mai eficiente, pentru ca stilul și calitatea vieții să fie cât mai bune pentru fiecare.

 

În același timp, percepem comunicarea drept un fapt simplu, de la sine înțeles.

 

În realitate, gândim fiecare, extrem de personal, vedem doar propriul punct de vedere pe care dorim să-l impunem celorlalți – aceasta pe fondul convingerii că doar noi avem dreptate – o conduită care – evident – este împotriva comunicării.

 

O comunicare devine reală doar atunci când se exprimă mai multe puncte de vedere  - acestea fiind puse în dezbatere. Rezultă că trebuie să avem grijă permanent că, în afara propriului eu, a propriului ego, există și un punct de vedere a celuilalt. Abia atunci când se pun în discuție toate sugestiile formulate, cred că  se realizează, cu adevărat, un început al comunicării! 

 

Biletele se găsesc la Casa Tineretului din B-dul Mihai Eminescu nr. 48, tel 0231 513948 (program: 10.00 – 12.00 și 16.00 - 18.00, de marți până duminică inclusiv),  în incinta Shopping Center- Carrefour - ( 16.00 - 19.00, de marți până vineri  și 11.00 – 13.00, sâmbătă și duminică) și on line https://eventbook.ro/hall/teatrul-mihai-eminescu-botosani

 

Pret bilet - 30 lei; elevi studenți, pensionari-15 lei

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store