Zeci de scriitori cer demiterea juriului de la Premiul Eminescu, câștigătorul trimis la podea: Funcționar conștiincios

Peste 30 de scriitori au semnat un protest public, intitulat „O modestă propunere. Apel către Juriul Premiului Mihai Eminescu – Opera Omnia“, publicat pe media online şi intens vehiculat pe reţelele sociale, anunță Adevărul. În petiţia scriitorilor semnatari adresată membrilor juriului, respectiv Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Ion Pop, Cornel Ungureanu, Al. Cistelecan, Ioan Holban, Mircea A. Diaconu, este propusă „demisia de onoare din juriu, în bloc“.

 

”Aţi încălcat adevărul poeziei”

Pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, Premiul pentru „Opera Omnia“ la care a fost nominalizat şi scriitorul Mircea Cărtărescu a fost oferit în cele din urmă vicepreşedintelui Uniunii Scriitorilor din România, Gabriel Chifu. Premiul i-a fost decernat de primarul municipiului Botoşani, Ovidiu Portariuc, şi de criticul literar Mircea Martin. Gabriel Chifu, în vârstă de 61 de ani, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR), institutuţie condusă de Nicolae Manolescu, este născut în Calafat şi a primit acest premiu pentru întreaga activitate.
„Prin ce s-a întâmplat la Botoşani, când un premiu de prestigiu superlativ a revenit unui poet cel mult onorabil, în dauna unor poeţi într-adevăr superlativi, aţi făcut un lucru grav: aţi încălcat adevărul poeziei. Credem şi simţim că v-aţi îndepărtat în anii din urmă de spiritul acestui premiu, care ar trebui să impună respectul contemporanilor noştri”, se arată în protestul inițiat de poetul Claudiu Komartin.

”Singura posibilitate de reparaţie morală după o asemenea eroare: demisia de onoare din juriu”

Acesta face referire la ”servirea unor interese de grup” și crede că prin premierea lui Gabriel Chifu, la fel ca și cea a lui Nicolae Prelipceanu din 2013, se ajunge la ”răsplătirea unor literatori şi funcţionari conştiincioşi, şi nu a unor poeţi care sunt repere, stele fixe pentru cei de azi, arată că nu vă mai pasă”.
Ca atare, Claudiu Komartin vine cu o propunere:
”Vă propunem ceea ce ni se pare a fi singura posibilitate de reparaţie morală după o asemenea eroare: demisia de onoare din juriu, în bloc. Aţi servit cu profesionalism exemplar acest premiu; dacă el înseamnă astăzi atât de mult, acest lucru vi se datorează. Lista premiaţilor, cel puţin până la un punct, vorbeşte elocvent despre aceasta. Aţi reuşit să instituiţi drept normal superlativul într-un sistem literar al aproximativului. Însă la fel de adevărat este că, în anii din urmă, poeţii laureaţi n-au mai fost de acelaşi nivel. Sincopele sunt tot mai evidente de la an la an”.
Claudiu Komartin remarcă tentația juriului de a acorda premiul optzeciștilor și crede că ”ştacheta a coborât nepermis de jos. Am zice că, de fapt, s-a prăbuşit. Mai jos de atât, o vom spune cu fermitate, e greu de ajuns”. Poetul cere din nou demisia de onoare a juriului și desemnarea altuia, mai tânăr.

Semnatari:

Claudiu Komartin
Radu Vancu
Rita Chirian
Octavian Soviany F
lorin Iaru
Emilian Galaicu-Păun
Dumitru Crudu
Paul Cernat
Dan Coman
Marin Mălaicu-Hondrari
Svetlana Cârstean
Andrei Terian
Mihail Vakulovski
Bianca Burţa-Cernat
Ştefan Manasia
Alex Goldiş
Bogdan-Alexandru Stănescu
Liviu Antonesei
Ionel Ciupureanu
Nicolae Avram
Elena Vlădăreanu
Alexandru Vakulovski
Cosmin Perţa
Ion Buzera
Paul Vinicius
Anca Mizumschi
Dan Iancu
Ciprian Măceşaru
Andrei Dósa
Aleksandar Stoicovici
Sorin Despot
Radu Niţescu
Laurenţiu Ion"

Contraatac de la președinte: „Scrieţi, băieţi, orice, numai scrieţi!”

Replica lui Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, a fost foarte acidă:
„Este o ruşine acest protest. Nici nu se pune problema demisiei juriului. E şocant, e scandalos ceea ce au făcut nişte colegi de breaslă. Eu le-aş sugera semnatarilor să-şi scrie propriile cărţi, după care să se apuce să le conteste pe ale altora. Nu se poate ca nişte poeţi să se ridice împotriva altui poet. Eu sunt în miezul lucrurilor literare, de multe nume care semnează protestul nici nu am auzit. Pe alţi semnatari, i-am debutat în România literară, revistă condusă de Gabriel Chifu. Ion Heliade – Rădulescu lansase un apel încurajator către tinerii scriitori: „Scrieţi, băieţi, orice, numai scrieţi!, e ceea ce le recomand şi eu acestor tineri scriitori. E ceea ce le recomand şu eu acestor protestari”.
CITEȘTE ȘI:
 Premiul Mihai Eminescu a plecat în Oltenia - FOTOGALERIE
[[galerie-foto]]
ȘI CÂȘTIGĂTORUL DE ANUL TRECUT A FOST CONTESTAT:
 EXCLUSIV: Cum distrugi un om de onoare, turnătorul care nu a fost turnător – DOCUMENT