Zeci de mii de somaţii de la Fisc trimise botoşănenilor

 

Zeci de mii de botoşăneni au primit somaţii de la Fisc în acest an pentru neplata datoriile la stat. Cu toate acestea, încasările la bugetul de stat au cunoscut o creştere de 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce demonstrează că din puţinul lor, oamenii au ales mai întâi să îşi plătească dările.

Totalul veniturilor bugetare realizate de Fisc până la sfârşitul lunii septembrie a ajuns la aproape 440 de milioane de lei, conform datelor furnizate de Direcţia Generală de Finanţe Publice, însă instituţia mai are de colectat din buzunarele contribuabililor botoşăneni aproximativ 140 de milioane de lei, sume care trebuiau plătite şi pentru neachitarea cărora s-au luat mai multe măsuri de recuperare. S-au întreprins o serie de măsuri de executare silită printre care se numără şi trimiterea a aproape 36.000 de somaţii către persoanele juridice, cât şi către persoanele fizice.
230 de sechestre asupra bunurilor mobile şi imobile
Una dintre cele mai dure măsuri pe care le ia Fiscul atunci când urmăreşte recuperarea debitelor la stat este sechestrul asupra bunurilor mobile şi imobile, iar de la începutul anului şi până în prezent s-au numărat 230 de astfel de cazuri din cauza unor creanţe care ajung la suma de aproape 15 milioane de lei. Toate aceste acţiuni au dus la colectarea unei sume însemnate de bani. „Prin aplicarea măsurilor de executare silită, în primele opt luni ale anului în curs, s-au încasat 47.376,2 mii lei de la debitorii bugetului general consolidat al statului”, a declarat Marta Scutaru, purtător de cuvânt DGFP. Pentru a motiva botoşănenii să îşi plătească datoriile la stat, Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală a fost modificat în favoarea contribuabililor. Astfel, cei care îşi plătesc restanţele din acest an au posibilitatea de anularea sau reducere a penalităţilor de întârziere aferente obligaţiilor fiscale restante la data de 31 august. „Penalităţile de întârziere se anulează dacă obligaţiile principale şi dobânzile aferente acestora se sting prin plată voluntară sau compensare până la data de 31 decembrie 2011, iar penalităţile de întârziere se reduc cu 50% dacă obligaţiile principale şi dobânzile aferente acestora se sting prin plată voluntară sau compensare până la data de 30 iunie 2012”, a completat purtătorul de cuvânt.
Elsa ŞEICA