Zeci de locuri de parcare, teren de joacă și rampă de deșeuri RESPINSE de PNL și USR în Consiliul Local – VIDEO

Pentru a doua oară, proiectele privitoare la achiziția a trei terenuri în municipiul Botoșani, de către Primărie, au fost respinse.

S-au opus cumpărării consilierii locali liberali prezenți precum și unul de la USR.

 

S-a dorit cumpărarea unor terenuri din zonele Octav Onicescu, Armoniei și Ștefan Luchian, de la persoane private. Odată achiziționate Primăria ar fi amenajat în jur de 60 de locuri de parcare, un loc de joacă și o rampă de colectare a deșeurilor.

 

„Intenția noastră este să construim o parcare pe strada Armoniei pe un teren care este parțial amenajat și care poate fi folosit chiar din momentul achiziției pentru a concesiona locuri de parcare, trebuie să facem doar câteva amenajări a acestui loc iar prețul este foarte bun”, a arătat primarul înainte de vot.

 

Mai departe, Cosmin Andrei a cerut o serie de motivări a votului împotrivă acordat pentru acest proiect în ședința anterioară de Consiliu Local, dacă ar fi fost vorba despre preț sau altceva: „Înțeleg că este doar un vot politic ceea ce creează neplăceri în situația aceasta de a administra patrimoniul municipiului Botoșani, nemaivorbind de strada Armoniei unde este o aglomerație de nedescris. Sunt mașini parcate pe alei și pe o parte și pe cealaltă, o zonă extrem, extrem de aglomerată. Această parcare ar fi rezolvat problema pentru zona respectivă”.

 

 

Raluca Curelariu de la USR a cerut să știe câte locuri de parcare ar urma să fie amenajate pe terenurile care se doresc a fi achiziționate și a primit răspuns de la Iulius Gherase, șeful Serviciului Patrimoniu care a arătat că probabil că în jur de 60.

Ulterior, consiliera de la USR a votat împotriva proiectului și implicit a amenajării de noi locuri de parcare pentru botoșăneni, dar și a unei rampe de colectare deșeuri și a unui loc de joacă.  

 

A avut o intervenție și Cătălina Lupașcu, consilier local PNL care a arătat că este împotriva acestui proiect pe motiv că Primăria mai degrabă s-ar ocupa de amenajarea locurilor de joacă existente decât de noi locuri de parcare. „Cam asta ar fi ideea pentru care eu nu sunt de acord cu aceste proiecte de hotărâre. Și poate aceste terenuri să fie scoase la piața liberă și de ce nu, să obținem un preț al pieței”, a fost argumentația Cătălinei Lupașcu care a stârnit rumoare la masă.

 

„D-na Lupașcu, la piața liberă ne putem uita la un loc de parcare cât costă pe piața liberă, între 3 și 5.000 de euro și dacă înmulțim doar pe Octav Onicescu cu numărul locuri de parcare, 40 – 50 câte sunt acolo și faceți dv. un calcul dacă Primăria Botoșani este sau nu este în câștig. Este un calcul simplu în care Primăria iese în câștig nu pe termen mediu, ci pe termen scurt”, a fost replica viceprimarului Bogdan Buhăianu. Primarul i-a răspuns câte locuri de joacă au fost amenajate în acest mandat, din cele existente dar și din categoria celor nou înființate.

 

Marius Rogojinschi, consilier local PSD, a arătat că politica din plen ar trebui să fie una constructivă în sensul în care orice oportunitate să nu fie blocată de anumite interese: „Eu cred că este binevenită o politică sau o strategie pentru urbanizarea în parametri contemporani și civilizați ai municipiului nostru”.

 

 

Membru în comisia de negociere, liberalul Andrei Amos care s-a justificat după ședința ordinară că a votat politic, astăzi s-a scuzat că a folosit „o expresie nefericită”: „Am fost de acord cu procedura în sine, asta nu înseamnă că am fost de acord și cu prețurile pe care Primăria le-a obținut pentru aceste terenuri și mă refer aici la terenul de pe Armoniei și Ștefan Luchian, s-a cerut 100.000 de euro, noi am obținut 95.000 de euro, iar la cel de pe Onicescu s-au cerut 120.000 de euro și noi am obținut 115.000 de euro. Deci negocierea din punctul meu de vedere nu a fost una care să aducă un beneficiu substanțial Primăriei”.

 

Și nu în ultimul rând, Liviu Toma de la Pro România a transmis colegilor că votează proiectele pentru achiziția terenurilor, înțelegând oportunitatea lor: „Ceea ce nu înțeleg și pentru a-mi putea demonstra colegii mei din partea stângă că nu există un vot politic, le-aș recomanda să analizeze cu atenție aceste două proiecte. Și așa cum PSD-ul la nivel național a venit în sprijinul PNL-ului, la guvernare, aș face o sugestie și o recomandare de pe plan local, ca dovadă de fair-play având în vedere că ne aflăm în această săptămână luminată, să voteze aceste două proiecte”.

 

Proiectul a fost respins la vot de consilierii locali PNL și Raluca Curelariu de la USR.

Avea nevoie de 16 voturi pentru a fi adoptat, însă a întrunit doar 13.  

Ce s-a întâmplat la ședința trecută: O trăim și pe asta: Doi aleși de la municipiu au negociat cumpărarea a trei terenuri, au obținut prețul dorit, dar în ședința Consiliului Local nu au mai votat achiziția - VIDEO