Zeci de angajați din sistemul sanitar botoșănean pleacă să protesteze la București
Acțiunea de protest este programată joi, 15 februarie 2024.
Federația „Solidaritatea Sanitară” continuă programul de proteste prealabile organizării grevei generale cu pichetarea Ministerului Finanțelor și a Camerei Deputaților.
În această noapte vor pleca la București în jur de 40 angajați din sistemul sanitar botoșănean.
„Sindicatul Solidaritatea Sanitară Botoșani va merge pe 15 februarie la pichetare. Vom merge în jur de 40 de persoane”.
Daniel Bulboacă, președinte Solidaritatea Sanitară Botoșani.
Programul acțiunilor de joi:
- pichetarea Ministerului Finanțelor în intervalul orar 11:00 – 12:30;
- pichetarea Camerei Deputaților în intervalul orar 12:45 – 14:00.
Programul de proteste în stradă va continua în fiecare săptămână, culminând cu mitingul național al angajaților din Sănătate, care va fi desfășurat în Piața Victorie de Ziua Națională a Personalului Medical luni, 11 martie.
Principalele revendicări ale sindicaliștilor din Sănătate:
Creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de angajați din Sănătate cu cel puțin 25% pentru anul 2024.
Acordarea integrală a drepturilor salariale prevăzute de legea 153/2017, incluzând raportarea coeficienților de ierarhizare la salariul minim pe economie aflat în plată, raportarea sporurilor la salariul aflat în plată, plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază, acordarea indemnizației de hrană prin raportarea la salariul minim pe economie aflat în plată.
Adoptarea proiectului de lege a salarizării (Anexa pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătății în forma stabilită cu partenerii sociali și aplicarea grilelor de salarizare stabilite prin raportare la salariului minim pe economie aflat în plată.
Finalizarea negocierii clauzelor, procedurilor și anexelor conform obligațiilor convenite în Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector Sănătate 2023-2025, incluzând transpunerea și aplicarea Anexei nr. 13.
Adoptarea măsurilor de creștere a calității vieții profesionale a angajaților din sănătate și de creștere a calității actului medical, acestea incluzând măsuri precum recunoașterea îndeplinirii anticipate a stagiului de cotizare, introducerea conciliatorilor specializați în conflictele individuale de muncă din sectorul sănătate, echivalarea competențelor asistentelor medicale absolvente de postliceală.
(foto – Federația „Solidaritatea Sanitară” din România)