Zeci de angajaţi ai Spitalului Darabani rămaşi pe drumuri

 

În urma suspendării activităţii Spitalului Orăşenesc Darabani, 60 de salariaţi ai unităţii sanitare au rămas fără serviciu. Şi asta în condiţiile în care ministrul Sănătăţii a promis că nimeni nu îşi va pierde locul de muncă în urma procedurii de reorganizare a sistemului sanitar românesc.
Personalul TESA este în aer
La începutul acestei săptămâni, personalul medico-sanitar a perfectat la Direcţia de Sănătate Publică actele necesare redistribuirii către alte unităţi spitaliceşti din judeţ. Spitalul Municipal Dorohoi a fost de acord iniţial cu angajarea tuturor medicilor care au activat la spitalul din Darabani, plus cinci asistenţi medicali. Miercuri la prânz acestora li s-au mai alăturat trei asistenţi medicali, dar se pare că doi dintre aceştia s-au retras între timp. Însă întreg personalul TESA a rămas în aer. Astfel, din totalul de 71 de angajaţi ai unităţii spitaliceşti din localitate, 60 au rămas pe drumuri. Dacă pentru personalul auxiliar nu există nici o soluţie pentru moment, restul cadrelor medicale ar trebui să participe la a doua redistribuire, către alte unităţi spitaliceşti din judeţ sau judeţele limitrofe. Majoritatea însă refuză acest lucru.
Referendum pentru cămin de bătrâni
„Sperăm în continuare că până în data de 25 ale lunii aprilie, spitalul să îşi reia activitatea”, ne-a spus Mariana Chirilă, liderul sindicatului Sanitas din Darabani. Deja unele firme se interesează de spaţiile şi aparatura Spitalului Orăşenesc. „Până pe 25 aprilie nu avem ce discuta, doar în cazul în care cineva doreşte înfiinţarea unui spital privat la Darabani. Dacă până la această dată nu se concretizează demersurile de salvare a unităţii sanitare din localitate, vom organiza ulterior un referendum pentru a consulta populaţia în legătură cu înfiinţarea unui cămin de bătrâni la Darabani”, a declarat primarul Ghiorghi Burlacu pentru Dărăbăneni.ro. În prezent, la unitatea sanitară activează doar paznicii, iar cinci membri ai personalului administrativ perfectează raportările serviciilor medicale din luna martie. „Sunt situaţii în care ambii membri ai familiei sunt salariaţii noştri. Oamenii au rate la bănci, au copii de întreţinut la şcoală şi sunt disperaţi. Toată lumea aşteaptă cu sufletul la gură data de 25 aprilie”, a spus managerul Lucian Irimia.