”VREAU PREȘEDINTE” – INTERVIU Constantin Rotaru, PPU-sl: Oamenii nu vor să li se promită că li se dă, vor să nu li se ia nici măcar ce au - VIDEO

Una dintre figurile absolut noi aduse la rampă de anul electoral 2020 este dată de Partidul Puterii Umaniste – social-liberal (PPU-sl). Constantin Rotaru se află la prima experiență politică și a intrat direct în cea mai dificilă bătălie, cea pentru președinția Consiliului Județean. Ce l-a determinat să se implice într-un domeniu în care până de curând a fost doar spectator, aflați din interviul de astăzi.

 

”Ne-am săturat de promisiuni, pentru că nu s-a făcut nimic, acesta este marele adevăr”

 


-    Dle Rotaru, câți ani aveți dvs.?
-    Dl Rotaru are 47 de ani.

 

 

-    Mulți înainte! Ce-l poate determina pe un om care până la 47 de ani a stat deoparte de acest domeniu, al politicii, să intre într-o competiție electorală și încă într-una foarte dură, pentru președinția Consiliului Județean?
-    Până la vârsta asta am stat și am fost doar chibiț, cum se spune în fotbal, pentru că i-am lăsat pe ceilalți, mari, să facă. Noi am votat, iar ei ne promiteau una, alta. Și am stat pe margine. În momentul acesta unii ar putea spune că sunt frustrări. Nu, nu sunt frustrări că m-am băgat. Sunt nemulțumiri, supărări de la atâtea promisiuni care, timp de 30 de ani, ni s-a promis: vă dăm, vă facem, fel și fel de fantezii, facem căi ferate cu 160 km/h. Glume, am văzut că au început cu o glumă ca să destindă atmosfera. Ne-am săturat de promisiuni, pentru că nu s-a făcut nimic, acesta este marele adevăr. Din nefericire pentru noi. În afară de promisiuni și câte un asfalt aruncat „la mișto” pe ici, pe colo, nu mare lucru. Și trăim aici, este datoria noastră până la urmă, pentru că trăim în orașul acesta. Când trecem pe lângă o casă frumoasă și ne place, o admirăm. De ce să nu ne tratăm orașul ca pe propria curte?

 

 

-    Alții sunt invidioși când văd o casă mare și frumoasă.
-    Da, dar putem să o copiem. Chiar nu e greu. Eu așa văd lucrurile din punctul meu de vedere. Am stat deoparte pentru că am zis să o facă alții, care se pricep. Dar se pare că, nu toți care au multe școli și au ajuns în Guvernul României, chiar se pricep.

 


”Prima dată faci fundația. Așa e și la județul Botoșani”

 


-    Am văzut că într-un clip electoral că dvs. afirmați: „doresc să schimbăm împreună județul Botoșani”. Cum, ce plan aveți pentru județul Botoșani?
-    Și ceilalți care au promis diverse schimbări au liste interminabile. Când te apuci să faci o casă, o iei de la fundație. Prima dată faci fundația. Așa e și la județul Botoșani. Prima dată ar trebui să începem de la infrastructură, adică să putem merge, să ne deplasăm. Nu zicem că: noi facem diferite lucruri ca să aducem bani. Trebuie făcute și acestea. Dar făcând infrastructura județului, antreprenorii care derulează și care aduc bani la buget, pot să-și deruleze în primul rând ei afacerile mai departe ca să ne poată ajuta și pe noi.

 

 

-    Vreau chiar să citesc puțin dintr-un mesaj trimis de dvs. botoșănenilor în care spuneți cam așa, este practic o listă de promisiuni: „sunt sătul de promisiunile ultimilor 30 de ani, sunt sătul să se schimbe între ei, sunt cei care mereu promit că vor face ceva și care nu au făcut nimic în tot acest timp, iar eu nu pot să vă promit nimic, decât faptul că voi munci pentru dvs.”. E greu totuși să votezi o persoană care nu promite canalizări, drumuri cu asfalt...
-    Asta promit toți ceilalți. A veni cu promisiuni și a nu face nimic, tot s-a făcut până acum. Tocmai v-am spus, vin ca să muncim, să ne facem drumurile pe care le circulăm, să facem tot ce este de făcut de ajutat mici antreprenori, mici agricultori, tot ceea ce se desfășoară pe lângă noi. Făcând județul în perioada aceasta, am intrat în contact cu fel și fel de oameni pe care nu-i cunosc sau oameni cu care mi s-a făcut cunoștință cu ei. Oamenii nu vor să li se promită că li se dă, vor să nu li se ia nici măcar ce au.

 

 

CONSTANTIN ROTARU

 

 

”Să venim cu programe fanteziste, la ce bun”

 

 

-    Chiar citesc acum din mesajul dvs.: „nu vreau să promit că voi repara integral infrastructura rutieră care este jalnică, nu vă promit că voi aduce apă și canalizare în fiecare colț al județului, nu pot promite doar pentru a vă face să mă votați și știți de ce? Pentru că eu nu vreau să vă mint”. Înseamnă că dvs. sunteți conștient că nu se pot face lucrurile acestea.
-    Ba se pot face, dar nu la scara la care au promis ei. Le facem pe toate odată în tot județul? Nu s-au făcut în 30 de ani: nici lumină, apă, canalizări, gaze. Le luăm pe bucăți. Facem ceea ce este chiar posibil să se facă. Până acum nu a fost făcut nici măcar ce a fost palpabil. Ceea ce se putea face. Da, să venim cu programe fanteziste, la ce bun? Și să nu faci și după aia să-ți bată omul iar obrazul. De exemplu, revenind la infrastructură, nu-s adeptul lucrului prost făcut și aici ca exemplu „s-a asfaltat” Botoșani – Trușești – Ștefănești. Aruncat nisip și puțină smoală deasupra. Păi, dacă ești angajat în fața cetățeanului ai bunul simț în primul rând să faci lucruri de calitate, ca omul să te respecte, să te admire pentru asta. Atât timp cât el: „pune, băi o găleată de nisip, aruncă puțină smoală acolo, aia e, dă-i mai departe”...  Asta e lipsă de respect față de om, în primul rând. Nu că se toarnă asfaltul ăla de câțiva centimetri, care se ia pe roți după prima ploaie sau așa, și după aia, vezi dragă Doamne, v-am asfaltat. Facem puțin și facem de calitate. Oricum suntem prea săraci ca să ne permitem lucruri proaste. Oricum mergem într-o direcție greșită și este târziu. Măcar să încercăm să oprim și să punem lucrurile în funcțiune. Astea care sunt cât de cât funcționabile în momentul de față.

 

 

-    Ați descoperit în această campanie electorală lucruri pe care nu le știați despre Botoșani? Nu știu, ați avut o revelație?
-    Nu, nici o revelație, știam încotro mergem, știam, tocmai de aici aceste nemulțumiri pentru că știam cum se trăiește la țară. Circulăm, știm cum se trăiește în tot județul. Am văzut școli jalnice, toalete la școală... Primării cu toaletă în fundul curții, adevărul că sunt mai puține decât școli cu toaletă în curte.

 

 

-    Sunt o mulțime de primării care și-au făcut sedii faraonice aproape, am spune...
-    Ați văzut?

 

 

-    Pentru 15 – 20 de angajați.
-    Eu vă spun, oameni sau școli în care pui șase toalete, nu cred, nu costă sute de mii de euro.

 


-    Ei, nu. La Botoșani am avut și toalete de 200.000 de lei, deci...de 50.000 de euro, cam așa.
-    În fine, oricum, se pot face. Și ca să trimiți un copil la școală la clasa I, clasa pregătitoare sau chiar până în clasa a IV-a, să-l trimiți la școală și pe perioada friguroasă, să iasă afară să se ducă la toaletă, să vină înapoi în clasă, trăind în secolul XXI, parcă totuși nu se leagă lucrurile. Duce a bătaie de joc.

 

 

”Suntem un partid tânăr, suntem un partid care vrem să ne luptăm cu morile de vânt”

 

 

-    Ați spus dvs. la o acțiune pe Pietonalul Unirii din precampania electorală că drumurile sunt atât de proaste la Botoșani încât dacă vorbești îți muști limba. V-ați mușcat limba acum?
-    Am fost pe un sector de drum chiar săptămâna trecută, am fost în zona Joldeștiului, e un drum exact identic în genul acesta și e o zonă la Românești – Ștefănești, în partea cealaltă. Deci e tradițional acel drum, în acest fel.

 

 

-    Și ați evitat să vorbiți, nu? Asta ca să nu pățiți un accident...
-    Am vorbit, să spunem, mai puțin. Dar, așa este. Anumite sectoare de drum, că sunt și drumuri bune, dar anumite sectoare de drum sunt jalnice.

 

 


-    Oamenii știu despre liberalism, despre social democrație dar poate ar trebui să le explicăm puțin, ce înseamnă doctrina asta, umanistă. În ce costă?
-    În general se adresează clasei de mijloc. În ce constă? A fi cât mai aproape de om. Iei latura umanistă, a scoate din om tot ce este mai bun. La o conferință de presă dl avocat Ionașcu (președintele PPU-sl – n.r.) spunea că a avut o întâlnire cu cineva și spunea că vrea să ajute niște oameni și nu reușea să-i ajute, să o scoată la capăt. Și dl avocat Ionașcu a spus în felul următor: „dacă tu vrei să ajuți și nu poți și eu nu te ajut, o să ne bată Dumnezeu pe amândoi, că nu facem ceva ce putem în binele omului”.  

 

constantin rotaru ppusl


-    Am discutat cu mai mulți oameni despre acest PPU-sl, reproșul principal ar fi: „dle, ăsta e partidul lui Voiculescu”. Pare ca un pietroi de gât.
-    Președintele nostru este dl avocat Ionașcu. Noi suntem, știți destul de bine, la Botoșani, când ne-am întâlnit și prima oară, în momentul de față cred că avem 4 luni. Suntem un partid tânăr, suntem un partid care vrem să ne luptăm cu morile de vânt. Toată lumea, nu că ne blamează, cel puțin nici nu ne prea bagă în seamă, pentru noi este un avantaj oarecum, pentru că ne putem face treaba. Să ajungem la sufletul oamenilor, să facem ceea ce ne-am propus prin toate campaniile pe care le-am făcut pentru oameni și tot ceea ce înseamnă a ieși și a fi alături de oameni, așa cum dl avocat a putut să fie alături, de a oferi acele consultații gratuite și pe perioada pandemiei și pe perioada celor care au luat fel și fel de amenzi, care au fost abuzați în fel și fel de chip. De asta și sloganul nostru este: „stop abuzurilor”. Noi încercăm a ne face vizibili și a ne face ceea ce ne-am propus cât mai bine.

 

 


”Surprinzător, tot vin oameni care sunt interesați de ceea ce facem și de ceea ce ne propunem”

 

 

-    Care este obiectivul realist pentru aceste alegeri și vă întreb acest lucru ținând cont de faptul că în 2019 la alegerile prezindențiale, candidata cu nume aproape imposibil pentru botoșăneni, Bruynseels, a obținut 4.706 voturi, undeva la 3%. La Botoșani, mă refer.
-    Am fost unul dintre cei care a votat-o, fără să știu prea multe despre dânsa. Fără să știu sau a avea vreo revelație că o să ajung vreodată aici. Poate oamenii cărora le pasă într-adevăr de viitor, poate vor altceva. Poate sunt conștienți, s-au trezit că trăim un deja-vu, care poate se repetă de la mandat la mandat și poate chiar vor o schimbare pentru ei, pentru viitorul nostru, pentru viitorul copiilor lor și, de ce nu Partidul Puterii Umaniste, care este un partid care chiar vrem să fim alături de oameni.

 

 

-    Celelalte partide mai mici, să le spun așa, s-au plâns de faptul că foarte greu găsesc oameni dispuși să candideze la alegerile locale. În câte localități ați reușit să găsiți candidați?
-    Avem câteva localități în care am reușit să găsim candidați. Oamenii... Noi când am început să ne găsim ca un grup de prieteni pentru acest partid, cam ăsta a fost principiul pentru care am mers și în județ. Prima dată am mers la oameni pe care-i cunoaștem și ne-am adresat, nu am luat la grămadă sau... Ne-am adresat oamenilor cu care împărțim aceleași sentimente și surprinzător am găsit oameni care neștiind prea multe despre Partidul Umanist, dar cunoscându-ne între noi și spunându-ne planurile noastre, au fost de acord să vină alături de noi. Și surprinzător, tot vin oameni care sunt interesați de ceea ce facem și de ceea ce ne propunem.

 

 

-    Intrați în Consiliul Județean?
-    Da. Cu siguranță.

 

 

-    Și în Consiliul Local Botoșani?
-    Să vedem. Oricum susținerea pe care ne-o spun oamenii ne dă încrederea că sigur vom fi acolo și vom avea un cuvânt de spus.

 

 

 

Comandat de PARTIDUL PUTERII UMANISTE (SOCIAL LIBERAL) – ORG. JUD. BOTOȘANI, Realizat de SC Savin Consulting Press SRL, Cod unic de identificare mandatar financiar 21200022

 

 

 

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL