Vrăjitorie sau medicină? CE șmecherii se mai practică pentru a stoarce bani de la botoșăneni

Ca să scape de afecțiunile care îi supără și de bolile care parcă nu își mai găsesc leacul, botoșănenii apelează de multe ori la persoane care le promit marea cu sarea, deși nu au un fundament real pe care să-și clădească promisiunile. Concret, se lasă „vrăjiți” de practicanți ai unui tip de știință care nu se învață la nicio școală de medicină.

 

Misticism, magie?

Și cazuri sunt multe, spune președintele Colegiului Medicilor din Botoșani, doctor Doru Culiceanu. O oarecare legătură între medicina tradițională și acești făgăduitori de leacuri, există, explică medicul, mai ales că mulți dintre aceștia dețin ceea ce se numește „atestat de studii aprofundate” – cu alte cuvinte, tot ce înseamnă domeniu adiacent medicinei.

„Una este să fii medic, să ai studii în domeniu, să ai activitate și alta să fie subsidiar. Se pot programa operații și în funcție de asta, bine, nu vorbim despre misticism, despre magie; dar chiar și medicamentele depind, de pildă, de anumite perioade ale zilei când sunt administrate, concentrația plasmastică variază și în funcție de anotimp sau constante biologice care sunt influențate de astre. Dar asta este o adevărată știință”, a declarat șeful Colegiului Medicilor (foto jos).

Mulți dintre ei frecventează cursurile unor profesori de biofizică ori de astrologie și, cu ajutorul adeverințelor de absolvenți, se apuncă de dat sfaturi medicale. Atenție, însă! Deși astrologia influențează practica medicinei (de pildă, anumite operații chirurgicale sunt mai de succes în anumite faze ale lunii, când cicatrizarea este mai rapidă), nu toți practicanții astrologiei medicale sunt de bună-credință.

Tratamente de Su Jok

Medicul Doru Culiceanu:

„Din păcate, au apărut inevitabil, datorită achizițiilor științifice și a dezvoltării unor mecanisme, niște dispozitive despre care se spune că percep energiile și vibrațiile emise de celule. S-a ajuns ca oamenii care nu au studii medicale, să presteze o activitate total paralelă cu medicina. Merg, cumpără un aparat, care este la limita între cele de diagnostic și cele terapeutice, aparatul culege potențial biologic, dar nu orice amator poate interpreta. De aici, până la a te erija să pui diagnostice, să stabilești terapii, o conduită, regim alimentar, este o mare diferență”.

Dar totuși există suficienți pacienți obedienți, care ascultă de sfatul acestor paramedici și consumă tot ce li se recomandă, de la ceaiuri exotice, la pietre cu efect energizant și preparate naturiste cu denumiri greu de pronunțat.

Dincolo de toate, cadrul legislativ din România este suficient de permisiv încât să apară pe listă nume ale unor sisteme alternative de practică medicală precum „Qigong medical”, „Metoda Feldenkrais” ori „Su Jok”.

(C.B.)

IATĂ MAI JOS LISTA COMPLETĂ:

DOMENII
de practică în medicina complementară/alternativă
(conform clasificării elaborate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii)