Vouchere de 5.000 de euro pentru persoanele cu nevoi speciale de la Botoșani, proiect implementat de AJOFM – FOTO&VIDEO

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPCA), în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) derulează proiectul „Măsuri active de ocupare pentru facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”.

 

Proiectul este cofinanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020 și se derulează în perioada 23 mai 2019 – 31 iulie 2023.

 

Prin acest proiect persoanele cu dizabilități sunt sprijinite să-și găsească un loc de muncă și pot beneficia de vouchere pentru achiziționarea dispozitivelor asistive.

 

Iată ce pot fi cumpărate cu aceste vouchere în valoare de aproximativ 5.000 de euro:

  • Cititoare și bastoane inteligente pentru nevăzători
  • Tehnologii asistive pentru persoane cu mobilitate redusă: proteze pentru membrele superioare și inferioare, fotolii rulante, elevatoare
  • Proteze audio, diverse instrumente ajutătoare pentru scriere sau desen, precum și instrumente manipulatoare robotizate.

 

La nivel național se dorește să beneficieze de acest proiect în jur de 7.000 de persoane, iar la Botoșani aproximativ 300.

 

La sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) a avut loc astăzi o întâlnire cu reprezentanții implicați în proiect.

 

Directorul executiv al AJOFM Botoșani, Anca Apăvăloaie a explicat detaliile proiectului fiind întâlnite dificultăți în implementare și din cauza pandemiei. De aceea a și fost prelungit termenul până în 2023.

 

„Dincolo de nevoie angajatorilor, dincolo de nevoile persoanelor apte de muncă totuși trebuie să ne îndreptăm atenția și pentru aceste persoane care au nevoie să fie integrate în societatea noastră”,

Anca Apăvăloaie, director executiv AJOFM Botoșani.

 

Grupul țintă pentru acest proiect:

  • Sunt cetățeni români și locuiesc în România
  • Sunt persoane șomere sau persoane inactive, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă care dovedesc că îndeplinesc condițiile Legii nr 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
  • Sunt tineri non-NEETS (persoane cu vârsta între 18 și 30 de ani care nu sunt încadrate pe piața muncii, urmează un program educațional sau de formare).
  • Sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, care fie sunt apte de muncă, fie sunt apte de muncă imparțial.

 

Pentru a beneficia de aceste vouchere, persoanele cu dizabilități trebuie să se prezinte la AJOFM cu certificatul de încadrare într-un grad de handicap, cartea de identitate și ultimul document de studiu.

 

Angajații AJOFM vor acorda servicii de informare, consiliere și mediere și le vor explica următorii pași pentru obținerea voucherului.

 

 

Vezi în video mai multe detalii.