Vizită pe șantierul de la Muzeu, clădirea transformată aproape total – DETALIILE prezentate de șefii CJ în VIDEO 

După începerea lucrărilor la Muzeul Județean de Istorie vizita de lucru care a avut loc vineri, 30 august 2024, a fost prima dintr-o serie promisă de cei implicați. 

 

 

 

S-au obținut bani pentru modernizarea acestei clădiri emblematice din Botoșani de la Compania Națională de Investiții (CNI), suma fiind undeva la 5 milioane de euro. De asemenea, și Consiliul Județean are propriul aport financiar. 

 

 

Șefii județului susțin că Botoșani a fost oarecum deschizător de drumuri în acest sens, pentru că CNI arareori alocă fonduri substanțiale pentru partea de instituții de cultură, în speță muzee. 

 

Lucrările au început undeva prin 2022 și la acest moment se află la un stadiu fizic de 60 – 65% din proiect. Au ca termen limită luna februarie a anului 2026, însă în cazul în care firma ieșeană care lucrează în interior menține același ritm, clădirea poate fi terminată mai repede. 

 

Ovidiu Luca, director tehnic SC Smeogal Construct SRL Iași

„Noi asta ne dorim, să o predăm mai repede dar urmează o etapă foarte importantă în cadrul proiectului ce presupune restaurarea componentei artistice și ne referim aici la pictură, candelabrul din sala oglinzilor, ștucaturi și ornamente. Acesta este un proces mai de durată și mai minuțios”

 

*Ovidiu Luca, director tehnic SC Smeogal Construct SRL Iași , alături de Doina Federovici

 

 

Provocatoare a fost partea de subsol unde erau infiltrații și practic s-a lucrat pentru ca pe viitor să nu mai existe probleme în acest sens iar spațiile să poată deveni de utilitate. 

În prezent...

 

Ovidiu Luca, director tehnic SC Smeogal Construct SRL Iași

„Se lucrează la șarpantă, înlocuirea  elementelor deteriorate și refacerea învelitorii și la fațada exterioară, tot ce înseamnă ornamente și refacere tencuială în câmp acolo unde cea veche nu mai prezenta integritate”,

 

Ușile vor fi restaurate pentru a fi păstrate la fața locului iar acolo unde nu au putut fi salvate, noile uși vor fi confecționate la atelierul restauratorului. 

 

Clădirea, după modernizare urmează să fie utilizată la capacitate maximă având în vedere că s-a reabilitat subsolul iar podul a fost transformat în mansardă. 

Spațiul nou câștigat în partea superioară urmează a avea destinație administrativă, pentru că acolo vor fi amenajate birourile celor 16 angajați ai Muzeului Județean de Istorie. 

 

 

 

 

Doina Federovici, președintele CJ Botoșani

„Lucrările se desfășoară pe o perioadă de 36 de luni, suntem fix la jumătatea perioadei contractuale în acest moment. Au un grad de execuție de aproximativ 60%, cu un grad financiar de 57%, suntem la zi și cu plățile. Bugetul este atât din partea CNI dar și din bugetul propriu al Consiliului Județean pentru că noi asigurăm toată partea de utilități și celelalte lucrări care nu au fost prinse în proiectul inițial”

 

Cel mai probabil această clădire va rivaliza cu Teatrul Mihai Eminescu după finalizarea lucrărilor de restaurare și modernizare, ambele fiind considerate bijuterii arhitectonice.

 

Doina Federovici, președintele CJ Botoșani

„Este o lucrare de anvergură, la finalul ei cu siguranță vom avea o clădire unde va funcționa în continuare Muzeul Județean de Istorie Botoșani, o clădire care va rivaliza cu toate muzeele din țară și din Europa. O clădire modernă cu toate dotările necesare și poate, ceea ce este mai important cu factorul uman bine pregătit”

 

La vizita în teren a fost invitat și primarul Cosmin Andrei care urmează la rândul său să organizeze o activitate similară la Teatrul Mihai Eminescu pentru a arăta stadiul lucrărilor. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dacă doriți mai multe detalii privitoare la această investiție puteți accesa materialul video de mai jos