Ameninţări, înjurături, obscenităţi, consum de băuturi alcoolice în loc public, toate acestea şi multe altele nu au fost suficiente pentru autorităţi ca să aplice măcar o singură amendă gloatei care timp de două zile s-a manifestat în curtea sau în împrejurimile celei mai mari unităţi sanitare din Botoşani.
Miercuri şi joi municipiul reşedinţă a trăit momente fără precedent în ultimele două decenii. Spitalul Judeţean a fost asediat de cetăţeni proveniţi în mare parte din Centrul Vechi şi, în ciuda tuturor manifestărilor acestora, instituţiile plătite din banii contribuabililor nu au găsit vreun motiv ca să aplice măcar o amendă.
Deşi pare greu de crezut şi cu siguranţă dificil de înţeles, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ), Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) şi Poliţia Locală nu au consemnat oficial nici o contravenţie.
Agenţii care găsesc o mulţime de motive pentru a sancţiona o pensionară care trăieşte de pe o zi pe alta şi iese în oraş să vândă câteva flori, un om cu picioarele amputate care cerşeşte fiindcă nu are ce mânca ori un suporter care aruncă o pungă de seminţe, nu au văzut nici o faptă pasibilă de amendă la Spitalul Judeţean şi în Centrul Vechi.
„Nu au săvârşit fapte care să poată fi încadrate contravenţional sau penal. Doar că se manifestau, că erau agitaţi, că îşi rupea o femeie hainele de pe ea şi ţipa… Într-adevăr, a tulburat cumva liniştea şi ordinea publică în zona intrării la Unitatea de Primiri Urgenţe şi s-a făcut deranj, dar cum a spus şi d-na doctor, a fost un deranj cumva controlat. De ce nu au intrat înăuntru? Pentru că nu au fost lăsaţi, că bănuiesc că, dacă ar fi fost lăsaţi, ar fi intrat”,
Plt.adj. Dan Izotov, purtător de cuvânt IJJ Botoşani.
Instituţia avea programată o conferinţă de presă chiar în ziua izbucnirii scandalului. Aceasta a fost amânată la cererea jurnaliştilor, însă a doua zi, când ar fi trebuit să aibă loc, iar şefii IJJ Botoşani să răspundă pentru inacţiunea de la „Mavromati”, s-a comunicat sec, fără să se prezinte vreun motiv, că nu se mai ţine.
Vineri, după ce sicriul cu bărbatul omorât în apropierea fostului Cinema Luceafărul a fost scos din oraş, reprezentantul IJJ a explicat că s-a preferat să nu se disperseze amintitul grup de persoane fiindcă ar fi putut produce probleme şi mai mari în oraş, aşa însă, în curtea Spitalului Judeţean, ar fi fost cât de cât controlat.
„N-am avut ce fapte să constatăm. Ei stăteau, s-au retras într-un loc la un moment dat. Într-adevăr, acela nu era un loc public, precum este Parcul Mihai Eminescu, în care să poţi sta, dar având în vedere situaţia, decesul, decât să se escaladeze situaţia, să îi scoatem în stradă, ar fi trebuit luate nişte măsuri în forţă ca să scoţi nişte oameni din curtea spitalului, că n-ar fi plecat de bună voie. Dacă îi scoteam în stradă era altă problemă şi acolo mai degrabă ar fi încurcat circulaţia, lumea, pietonii care ar fi trecut prin zona respectivă, decât dacă îi lăsam acolo”,
Plt.adj.Dan Izotov, purtător de cuvânt IJJ Botoşani.
În condiţiile în care jandarmii nu au reacţionat, iar „mascaţii” de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale al IPJ Botoşani au aplicat aceeaşi tactică, poliţiştii locali nu au intervenit nici ei. Directorul instituţiei subordonate municipalităţii botoşănene a explicat că rolul acesteia este unul complementar IJJ şi IPJ şi că i s-a cerut doar ca în noaptea de după crimă să patruleze auto în apropiere de „Mavromati”, lucru pe care l-a făcut. Cât despre faptul că miercuri seară câteva sute de romi s-au adunat în parcarea de lângă fostul Cinema „Luceafărul” fără să aibă autorizată vreo manifestare publică… potrivit unui protocol parafat între cele trei instituţii, poliţiştii locali patrulează doar de la 6:00 la 14:00, după-amiaza o fac poliţiştii de la IPJ, iar pe timpul nopţii jandarmii.
„În momentul în care sunt constatate anumite aspecte de tulburare gravă a ordinii şi liniştii publice, pentru reinstaurare, după lege, intervine Jandarmeria Română. În legea poliţiei se precizează că instituţia care răspunde de ordinea şi liniştea publică la nivelul unei localităţi este Poliţia Naţională, ea este cea care organizează toate aceste activităţi în colaborare cu Poliţia Locală şi Jandarmeria”,
Ioan Onuţu, director Poliţia Locală.
Acesta a adăugat că pe linia intervenţiei în oraş, IPJ dă ordine Poliţiei Locale şi că aceasta din urmă se mulează pe activităţile Poliţiei Naţionale.
Nici miercuri şi nici joi IPJ Botoşani nu a aplicat vreo amendă cetăţenilor care se manifestau în curtea Spitalului Judeţean, deşi nu tocmai puţini au fost poliţiştii locali înjuraţi şi ameninţaţi de către membri ai gloatei. Nici vorbă de vreun dosar pentru ultraj. Ba mai mult, atitudinea acestora a fost uneori atât de pasivă şi nepăsătoare încât la un moment dat un paznic cu părul alb de la „Mavromati” fusese lăsat singur în „avanposturi”, lângă poarta la care etnicii îşi aşteptau mortul.
În schimb, potrivit agentului principal Cătălina Federciuc, purtător de cuvânt al IPJ Botoşani, s-a întocmit unei persoane dosar penal pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice. Motivul? A dat cu piciorul într-o maşină a Poliţiei.
Imaginile elocvente surprinse la locul scandalului şi difuzate inclusiv de cele mai importante televiziuni din României, coroborate cu lipsa oricărei amenzi, ridică serioase semne de întrebare nu doar cu privire la diferenţa de tratament a instituţiilor de forţă, care iată că aplică legea în funcţie de provenienţa persoanelor care săvârşesc anumite fapte, ci şi asupra modului în care sunt întocmite statisticile acestor unităţi. Cum în ciuda tuturor celor întâmplate la Spitalul Judeţean nu s-a aplicat nici o sancţiune bănească, devine explicabil modul în care reprezentanţii instituţiilor în cauză ajung să afirme că, de fapt, în Centrul Vechi nu sunt mari probleme şi că infracţionalitatea nu este mai mare faţă de alte zone ale oraşului. Dacă refuzi să constaţi o infracţiune sau o contravenţie, înseamnă că oficial aceasta nici nu există. Şi astfel zona istorică a urbei devine pe hârtie una liniştită, deși realitatea este cu totul alta.
DESCARCĂ GRATUIT APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Poliția, Jandarmeria și Poliția Locală - nici o singură amendă pentru scandalul de două zile de la spitalhttps://t.co/VOnAb3ySux pic.twitter.com/MaGSd3kWVG
— Sergiu Bălăşcău (@SergiuBalascau) 28 august 2017