Apele Române avertizează că viitura din Ucraina se va propaga în următoarele ore pe rîul Prut, în sectorul Oroftiana-Rădăuţi Prut, la staţia Rădăuţi Prut, fiind deja depaşită cota de atenţie. În prezent, sînt evacuate preventiv familiile din comună care au rămas în zona inundabilă, după revărsările din urmă cu doi ani. .
Nivelul Prutului, la staţia Cernăuţi, este în acest moment în scădere. În schimb, la staţia Oroftiana, Prutul înregistrează un nivel de 790 cm, cu 140 cm peste cota de pericol şi tendinţa este de creştere uşoară. Cota prognozată la staţia Oroftiana este de 810 cm, faţă de 860 cm, cît s-a înregistrat în 2008.
„Viitura formată pe rîul Prut va fi atenuată în acumularea Stînca-Costeşti, acumulare care s-a comportat foarte bine din punct de vedere tehnic, pe perioada tranzitării viiturilor anterioare (cu debite maxime de 1750 mc/s, 2020 mc/s şi 2170 mc/s, începînd cu data de 22 iunie). În acest moment, cota în lacul de acumulare Stînca-Costeşti este constantă de trei ore, fiind pregătită să preia volumul suplimentar al viiturii care vine din amonte. Rezerva în lacul de acumulare este de circa 250 mil mc. de apă, iar debitul evacuat este de 830 mc/s şi se va menţine constant în perioada următoare. Digurile din aval asigură tranzitarea în siguranţă a debitului evacuat din acumularea Stînca-Costeşti”, menţionează într-un comunicat al Administraţiei Naţionale „Apele Române”.
Hidrologii au instituit, vineri dimineaţă, cod roşu de inundaţii pe Prut, pe sectorul Oroftiana - Rădăuţi Prut, tot începînd de vineri, extinzînd astfel avertizarea emisă în urmă cu o zi, care era valabilă pentru sectorul Stînca aval - Falciu aferent judeţelor Botoşani, Iaşi şi Vaslui şi pe sectorul Sivita-Dunăre al Prutului.
Prefectul Cristian Roman s-a deplasat încă de dimineaţă în zonă pentru a coordona acţiunile de evacuare.