Videoconferinţă fulger la Prefectură cu Boc, prefecţii şi primarii puşi la treabă

 

În cursul zilei de miercuri, 25 ianuarie 2012 la Instituţia Prefectului s-a întrunit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care a participat la o videoconferinţă cu prim ministrul Emil Boc şi la care de la Botoşani au participat prefectul Cristian Roman şi subprefectul Silvana Tudorache dar şi mai mulţi şefi ai unor instituţii locale cu implicaţii directe.

Scopul videoconferinţei a fost privitor la trasarea unor sarcini în teritoriu în contextul vremii care s-a înrăutăţit şi a codurile de avertizare de vânt şi ninsori emise de meteorologi. „Scopul acestei videoconferinţe este direct şi strict legat de vremea din ţară şi vom discuta în primul rând ceea ce vă revine să faceţi imediat după textul Codului Portocaliu în al doilea rând aveţi din partea Guvernului o serie de sarcini urgente pentru a avea o colaborare între autorităţile centrale şi locale pe tot ceea ce înseamnă starea vremii. Avem Cod Portocaliu în 17 judeţe şi municipiul Bucureşti, Cod Galben pentru 14 judeţe, având în vedere această situaţie aveţi sarcini de urmărit cu mare atenţie”, a transmis premierul Emil Boc. Astfel, în primă fază, premierul a cerut avertizarea populaţiei cu privire la situaţia vremii şi acordarea de sprijin cetăţenilor din zonele afectate de viscol şi căderi abundente de zăpadă dar şi o atenţie deosebită la persoanele aflate în dificultate, adică vârstnici, bolnavi sau oameni ai străzii. De asemenea, s-a solicitat asigurarea unor stocuri de alimente şi apă potabilă, identificarea unor spaţii pentru adăpostirea persoanelor aflate în dificultate dar şi aplicarea planului de intervenţie de către toate instituţiile implicate.

Nu în ultimul rând premierul Emil Boc a cerut instituirea unor restricţii de circulaţie exclusiv pentru căile rutiere unde este impune această măsură şi acţionarea de urgenţă prin deszăpezire, iar în locaţiile unde există blocaje primarii să intervină de urgenţă pentru preluarea persoanelor blocate şi transportarea acestora în locaţii sigure, menţinerea căilor de comunicaţii în stare funcţională şi în cazul societăţilor subordonate instituţiilor de stat, de exemplu Modern Calor să îşi facă stocurile de combustibil necesar pentru ca populaţia să aibă căldură şi apă caldă.
Gabriela ERDIC