Între doi dintre cei mai importanţi şi influenţi oameni de afaceri, Victor Mihalachi şi Tonino Boldea, se duce de cîteva săptămîni o luptă surdă pentru cîştigarea uneia din cele mai mari licitaţii organizate vreodată la Botoşani. Reabilitarea fostului sediu al Filarmonicii din bulevardul Mihai Eminescu este miza bătăliei.
Proiect total de 12,6 milioane lei
Pe 24 iunie preşedintele Consiliului Judeţean a semnat contractul de finanţare pentru reabilitarea Casei Ventura. Intitulat mai exact „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe din zona Casei Ventura din municipiul Botoşani în vederea amenajării Muzeului Etnografic al Judeţului Botoşani”, proiectul a fost depus în cadrul POR (Programul Operaţional Regional), Axa 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului. Proiectul are o valoare totală de 12,6 milioane de lei şi presupune restaurarea patrimoniului cultural local (deoarece „Casa Ventura” este monument istoric) sub aspect structural, funcţional şi arhitectural, sistematizarea, valorificarea şi dotarea spaţiilor necesare amenajării Muzeului de Etnografie al Judeţului, care de cîţiva ani a rămas fără spaţiu întrucît clădirea în care funcţiona a fost retrocedată, reabilitarea şi modernizarea infrastructurilor conexe pentru accesul la cele două instituţii din subordinea CJ care îşi vor desfăşura aici activitatea (Şcoala Populară de Arte şi Meserii şi Muzeul Judeţean de Etnografie).
Circa 9 milioane lei lucrările licitate
CJ a organizat o licitaţie pentru desemnarea constructorilor la care s-au înscris două firme botoşănene. Este vorba de „Victor Construct”, unde acţionar este omul de afaceri Victor Mihalachi şi Condacia, controlată de Tonino Boldea. Cea din urmă nu participă însă singură, ci are doi subantreprenori, SC Euras SRL Satu Mare şi SC Art – Ambiente SRL Fălticeni, acestea fiind se pare contactate deoarece sunt necesare autorizaţii speciale pentru a lucra la clădiri de patrimoniu. Pe 9 august a fost programată deschiderea ofertelor, lucru care s-a şi întîmplat, însă cu toate că astăzi se împlinesc trei săptămîni de atunci, comisia de licitaţie încă nu a stabilit un cîştigător. Verbal sau în scris se tot cer precizări firmelor care doresc să ia lucrarea. Cum încă adjudecarea nu s-a făcut informaţiile obţinute sunt deocamdată neoficiale, dar sunt confirmate din mai multe părţi. Potrivit acestora, participanţii ar fi venit cu oferte incredibil de mici. Pentru partea efectivă de construcţie, fără dotările ulterioare, fără audit, publicitate şi alte cheltuieli de acest gen s-ar fi alocat în jur de 9 milioane de lei. Cu toate acestea, Victor Construct s-ar fi angajat să efectueze lucrările cu aproximativ jumătate din această sumă, pe cînd Condacia împreună cu celelalte două societăţi ar fi coborît chiar sub 50% din banii alocaţi. În aceste condiţii membrii comisiei de licitaţie au solicitat o mulţime de precizări întrucît diferenţa dintre valorile trecute în proiect şi cele propuse de agenţii economici în cauză sunt uriaşe. Inclusiv la sfîrşitul săptămînii trecute, cînd am întrebat la CJ despre adjudecare, nu ni s-a putut avansa o dată pînă la care aceasta va avea loc.
Victor Construct a reabilitat Primăria veche
Victor Construct are o experienţă similară tocmai dusă la bun sfîrşit: sediul vechi al Primăriei Botoşani din Piaţa Revoluţiei inaugurat oficial pe 26 august. Şi această clădire este una istorică, fiind construită în anii 1800. Lucrările au durat patru ani şi au costat în final circa două milioane de lei, deşi suma iniţială alocată a fost la aproximativ jumătate. Pe parcurs s-au descoperit însă tot felul de aspecte care nu fuseseră incluse în proiect, astfel încît a fost necesară mărirea finanţării. Acolo au existat practic două contracte de execuţie a lucrarilor. În primul, in valoare de 1,1 milioane de lei, beneficiară este municipalitatea şi a prevăzut în linii mare executarea unor lucrări de refaţadare, recompartimentare, schimbare tîmplărie, iar în al doilea contract beneficiară este Compania Naţională de Investiţii, care a alocat circa 700.000 de lei pentru consolidarea clădirii.
Condacia a făcut sediul SRI
Pe de altă parte, Condacia a construit la Botoşani sediul Direcţiei Judeţene de Informaţii, lucrare de circa două milioane de euro. Clădirea s-a ridicat practic pe fostul atelier al Colegiului Naţional Mihai Eminescu, iar lucrările au fost executate de către SC Condacia SA în asociere cu SC UTI Instal Construct SA Bucureşti, contractul fiind încheiat în urma desfăşurării unei proceduri de licitaţie deschisă, organizată conform legislaţiei în materia achiziţiilor publice. Imobilul se află în proprietatea publică a Statului Român, fiind dat în administrare Serviciului Român de Informaţii printr-un act normativ. Firmele care au construit sediul SRI Botoşani reabilitează şi centrul istoric al municipiului Botoşani, acolo unde Condacia lucrează tot cu una din societăţile grupului „UTI” Bucureşti.
Au sponsorizat PDL la prezidenţiale
Oamenii de afaceri care încearcă să cîştige lucrările la Casa Ventura, prin firmele în care sunt implicaţi, au sponsorizat PDL în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din toamna anului 2009. SC Victor Construct SRL a contribuit cu 60.000 de lei, iar SC Five Continents Group SRL, firmă controlată tot de Tonino Boldea, cu o sumă, cel puţin oficial, mult mai redusă, 1.500 de lei.
Pînă ce se va stabili cîştigătorul licitaţiei, conducerile Consiliului Judeţean şi Şcolii Populare de Arte şi Meserii, care acum îşi desfăşoară activitatea în Casa Ventura, au început deja demersurile pentru găsirea unui spaţiu de desfăşurare a activităţii unităţii de învăţămînt. Au fost contactate conducerile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Bibliotecii Judeţene Mihai Eminescu şi Colegiului Naţional AT Laurian în vederea alocării unor spaţii.
Sergiu BĂLĂŞCĂU