Viceprimar, director din Primărie şi angajați cu popriri pe salarii

 

Mai mulţi salariaţi ai Primăriei dar şi viceprimarul Florin Ghiorghiţă sau directorul economic Valerian Sănduc trebuie să returneze statului o serie de sume de care au beneficiat în urmă cu câţiva ani sub forma unor sporuri şi care au fost considerate ca fiind acordate ilegal de Curtea de Conturi.
Practic este vorba despre o serie de sporuri care au fost cuprinse într-un Contract Colectiv de Muncă mai vechi şi de care au beneficiat salariaţii din aparatul propriu al Primăriei. Un control al Curţii de Conturi derulat anul trecut a avu ca drept rezultat imputarea acestor sume beneficiarilor. „Sunt decizii ale Curţii de Conturi care au fost contestate în instanţă de sindicatul din Primărie, s-au pierdut procesele, au venit decizii de imputare pentru toţi salariaţii, drept dovadă şi eu am primit un spor de hrană sau ce am primit noi la un moment dat prin CCM un an de zile, drept dovadă plătesc în fiecare lună de pe statul de plată îmi opreşte câte 5 milioane pentru a achita până la finalul mandatului”, a menţionat Florin Ghiorghiţă. Practic, sumele care urmează a fi returnate sunt cuprinse între 3.000 şi 10.000 de lei în funcţie de venitul salarial realizat de fiecare salariat în parte, unul dintre cei care este nevoit să înapoieze o sumă situată undeva la pragul maxim fiind directorul economic al instituţiei, Valerian Sănduc.
Viceprimarul a mai afirmat că măsura imputării acestor sume nu este una corectă mai ales că, momentan majoritatea salariaţilor oricum beneficiază de salarii de mizerie pe care au instituite popriri şi din care trebuie să plătească şi rate la bănci. „Problema este mare la angajaţi care şi aşa sunt vai de capul lor, au salariile pe care le au acum, nu mai au nici un fel de sporuri şi salarii de cinci, şase, şapte milioane şi în condiţiile astea au de returnat undeva la 70, 80, 90 de milioane de lei vechi, sume care s-au adunat pe parcursul a trei, patru ani de zile din ceea ce a însemnat sporuri şi pe aceştia chiar îi omori, sunt sume foarte mari”, a mai spus viceprimarul. Florin Ghiorghiţă a mai afirmat că din propriul punct de vedere banii au fost acordaţi în mod legal la vremea respectivă, în caz contrar măsură sistării ar fi trebuit în urmă cu mai mulţi ani.