Vicele PSD pierde „duelul puştanilor”, Primăria a mâncat bătaie de la HSR

 

Lovitură grea încasată de noua conducere a Primăriei Botoşani. Într-o perioadă în care edilii încearcă pe mai multe căi să lase SC Hi Speed Recovery SRL fără contractul de blocare/ridicare maşini parcate neregulamentar şi de administrare a parcărilor, firma în cauză a câştigat deja un proces cu municipalitatea. Acesta a fost deschis de HSR în luna noiembrie a anului trecut ca urmare a unui conflict privind redevenţa.


Totul a plecat de la TVA-ul la redevenţă
Astfel, în 2011 la HSR s-a efectuat o inspecţie finală la finalul căreia inspectorii financiari au concluzionat că firma ar fi plătit redevenţă într-un cuantum sub cel stabilit prin contract. Mai exact, s-a imputat societăţii că nu ar fi achitat TVA la redevenţa datorată municipalităţii. S-a calculat atunci o sumă de 18.306 lei care ar fi trebuit achitată în acest fel, căreia i s-au adăugat şi penalităţi de 5.803 lei, toate pentru perioada ianuarie 2009 – aprilie 2010, practic de la începutul activităţii HSR. Reprezentanţii firmei au refuzat însă să se conformeze susţinând că la redevenţă nu trebuie să se calculeze şi să se achite şi taxa pe valoarea adăugată. Confruntându-se cu refuzul de achitare a acestor sume, Direcţia de Impozite şi Taxe Locale a instituit poprire pe conturile agentului economic pentru a-şi încasa banii care considera că i se cuveneau. Nemulţumiţi de toate aceste acţiuni, reprezentanţii HSR au deschis un proces prin care au contestat plata redevenţei cu TVA. Litigiu a început în luna noiembrie a anului trecut şi a fost câştigat de societate. Joi Tribunalul Botoşani a publicat decizia. „Admite în parte acţiunea formulată de reclamanta S.C. HI – SPEED RECOVERY S.R.L. , în contradictoriu cu pârâta Primăria municipiului Botoşani. Constată că reclamanta datorează pârâtei , în conformitate cu prevederile art. 5.1 din Contractul nr. 1561/14.01.2009 şi Capitolul IX, pct. 1 din Contractul nr. 7275/15.04.2009, redevenţa calculată asupra venitului încasat fără TVA”, se arată în hotărârea Tribunalului Botoşani.
CITEŞTE ŞI:
 Primăria execută silit HSR-ul; Primarul : Dacă nici ăia 10% nu îi plătesc...
Primăria ar putea ajunge să dea nişte bani înapoi
Municipalitatea pierde astfel o sumă situată undeva la trei sferturi de miliard de lei vechi. Raportând suma calculată şi penalităţile pentru perioada ianuarie 2009 – aprilie 2010 până la ziua de astăzi ar rezulta o sumă totală de circa 70.000 de lei pe care firma nu trebuie să o mai plătească. Rămâne însă de văzut cât a reuşit municipalitatea să încaseze prin executare silită, caz în care ar ajunge în situaţia incredibilă de a înapoia bani societăţii. „Într-adevăr, s-a admis acţiunea, instanţa a constatat că redevenţa datorată este calculată la venituri fără TVA şi pe cale de consecinţă cei de la Impozite şi Taxe Locale sunt nevoiţi să refacă tot calculul de penalităţi şi majorări, care de fapt într-un fel nici nu mai există penalităţile şi majorările astea pentru că noi am achitat redevenţa conform contractului, aşa cum a stabilit instanţa”, ne-a declarat Cezar Nicuţă, juristul HSR. Primăria Botoşani are totuşi drept de recurs.
CITEŞTE ŞI:
 Afacerea HSR se rupe pe 13 miliarde
Dispute în stradă vice - patron HSR
Toate acestea se întâmplă după ce în urmă cu câteva zile viceprimarul de 31 de ani Cosmin Andrei şi patronul tot de 31 de ani al HSR, Bogdan Juncanaru, au fost protagoniştii unui veritabil spectacol public. Edilul ar fi cerut HSR să ridice o maşină care ar fi fost părăsită, cei de la Poliţia Locală ar fi refuzat să încheie proces-verbal deoarece nu ar fi fost îndeplinite toate procedurile legale şi ar fi rezultat o dispută în plină stradă între Andrei şi Juncanaru. Întrebat săptămâna trecută despre cele întâmplate viceprimarul PSD a recunoscut că a avut loc un eveniment de acest gen, dar a evitat să dea detalii susţinând că trebuie să se sfătuiască mai întâi cu specialiştii din subordine. Andrei a fost însărcinat de Portariuc să rezilieze contractul cu HSR şi de mai multe săptămâni încearcă pe diferite căi să ducă la îndeplinire misiunea, lucru sortit cel puţin deocamdată eşecului.
De altfel, HSR a câştigat până acum toate procesele cu administraţiile locale care au încercat să rezilieze contractele, solicitând plata unor despăgubiri considerabile.  
CITEŞTE ŞI:
 Echipă nouă la Primărie, contractul cu HSR pare pe ducă