Viața în blocul fantomă, locatari zgribuliți de frig, pereți găuriți, oameni plângând ca niște copii – GALERIE FOTO & VIDEO

Ieri, 15 noiembrie s-au împlinit fix două luni de zile de la explozia care a zguduit blocul din Primăverii și care a schimbat destinul celor 13 familii care locuiesc în această scară. Două luni de zile și parcă, pentru acești oameni, timpul s-a scurs degeaba.

 

15 noiembrie 2017. Orele amiezii.

 

Intrarea principală este descuiată. Lanțul cu lacătul care împiedica accesul în bloc stau de formă agățate de ușa din fier. Un anunț lipit de geam reamintește celor care trec pe acolo și nu-și ridică privirea spre locul unde a fost timp de patru decenii un balcon, că acolo s-a întâmplat ceva.

 

Este un apel umanitar la semeni și numărul de cont unde se pot depune bani pentru acești oameni.

 

 

În spate, două femei cu mulți ani în buletine, stau de vorbă. Una dintre ele a trecut pe „acasă” pentru a spăla o mașină de rufe. Cealaltă să mai verifice dacă s-a mai schimbat ceva în demersurile pentru începerea lucrărilor de reparații.

 

Își freacă mâinile de frig. Au înghețat în blocul care odată cu scăderea temperaturilor de afară, s-a răcit și el.

 

„Este frig, în zece minute înțepenești înăuntru. E mai cald afară. La apă s-a dat drumul, dar la gaze dacă ar fi… Stăm pe unde putem. O săptămână la unul, o săptămână la altul. Nu poți sta la unii care au copii în casă, dorm ei pe joc ca să stăm noi. Cât a fost călduț fetele au dormit pe saltele și am stat și eu pe pat. Dar de acum, e frig. Deunăzi i-a înghețat capul, dar eu mă duc să îmbolnăvesc copiii ei?”

Femeie din Primăverii

 

O alta are în mână o pungă ruptă din care scoate un toc cu medicamente. Își târâie și ea bătrânețile pe la rudele care probabil s-au săturat de musafiri.

 

 

 

Neștiuți de presă, oamenii din Primăverii care au avut ghinionul să aibă o explozie în scara lor, au mai fost pe la Primărie. Au dat ochi în ochi cu primarul, însă spun că degeaba.

 

”Noi am mai fost de câteva ori la Primărie. Și el dimineața la prima oră când cobora din mașină, hă, hă, hă, iar ați venit?... Rușine. E bătaie de joc și atâta tot”, spune amar una dintre femei.

 

Pleacă amândouă cu pași mici, pentru că au în față o nouă zi în care trebuie să fie suportate de cei care le găzduiesc.

 

La etajul doi din blocul afectat, într-unul din apartamente ușa lipsește iar în interior se aud lovituri de ciocan, semn că se fac reparații.

 

Doi bătrâni încearcă să mai repare din stricăciunile făcute de deflagrație. Unul dintre ei începe efectiv să plângă când este întrebat la ce stadiu se află cu reparațiile.

 

 

 

Spun cu obidă că au trecut deja două luni de zile, degeaba.

 

Și sunt nervoși de reacția redusă în cazul lor, de la instituțiile statului, în speță Primăria ai cărei conducători își arată ajutorul doar declarativ.

 

„Dacă era un an electoral, acum era terminat. Că dl Flutur avea atunci nevoie de voturi ca să fie ales din nou primar. Altfel, nu contează, că până atunci oamenii uită și-l votează din nou. Asta e adevărat, că altfel, altă explicație nu este. Își bate efectiv joc de noi. Au venit actele de la profesor, trebuia să dea drumul. Așa ne-a spus, că el într-o zi semnează actele și ne dă autorizația. Și firma care și-a luat angajamentul ne-a spus: dacă azi aveți autorizația, mâine începem lucrarea”,

Locatar din blocul Primăverii

 

Există însă o luminiță la capătul tunelului.

 

Cel de-al doilea expert urmează să aducă expertiza detaliată pe care a făcut-o și din care reiese că nu mai este nevoie de efectuarea lucrărilor de consolidare.

 

Iar mai apoi, odată eliberată autorizația de construcție de la Primărie, se poate trece la lucru.

 

„Mâine vine dl profesor Szalontay de la Iași și ne aduce expertiza. Pentru că dlui a fpcut proiectul însă trebuie însoțit și de expertiză, pentru că proiectul este făcut după părerea lui, că nu e așa grav. După ce vine el, expertiza va fi pusă în spatele proiectului și memoriului și mergem la arhitectul șef pentru autorizația de construcție”,

Constantin Costic, președintele asociației de proprietari

 

Peste 2 miliarde de lei vechi sunt necesari pentru reparațiile de care este nevoie pentru ca familiile din acest bloc să poată reveni în locuințe, în siguranță.

 

”Sunt peste 2 miliarde de lei vechi. Și aici proiecte trebuie verificate de către un verificator autorizat. Cei de la Formens și-au menținut intenția, ei sunt dispuși să contribuie cu peste jumătate din sumă, însă vor mai coopta niște oameni de afaceri ca să acopere diferența. Ei au spus că vor contribui cu o sumă consistentă, cu 25.000 de euro”

Constantin Costic, președintele asociației de proprietari

 

Societatea Formens ar urma să ofere sume financiare iar o serie de societăți cu care colaborează vor interveni cu forța de muncă și utilaje.

 

Demersurile la acest bloc au stagnat din cauza celor doi experți care au avut concluzii diametral opuse. Primul, Dorel Plătică a încadrat blocul în grad de risc seismic I și a solicitat efectuarea lucrărilor de consolidare.

În cazul profesorului Andrei Szalontay, grad de risc seismic ar fi urcat la III, nefiind necesare lucrările de consolidare.

 

Concluziile celui de-al doilea expert ar fi fost trecute pe o simplă foaie, acesta fiind motivul pentru care arhitectul șef a amânat eliberarea autorizației de construcție, în baza unui raport mai detaliat.

 

DESCARCA APLICATIA BOTOSANEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store