Vești bune, Orban umblă la legea controversată care încuraja denunțul și turnătoria

Legea era un suport pentru cei care vor să devină, oficial, turnători.

 

Conform expunerii de motive atașate propunerii legislative, a fost nevoie de o asemenea propunere pentru a se corecta cadrul legislativ actual, care este „confuz, repetitiv și dificil de interpretat și aplicat”.

 

Propunerea de modificare a Legii nr.129/2019 a fost înregistrată la Senat în 28 ianuarie și urmărește să schimbe o parte din obligațiile actuale instituite de Lege nr. 129/2019, pentru următoarele entități vizate de această lege:

 

-auditorii, experții contabili, contabilii autorizați, cenzorii, persoanele care acordă consultanță fiscală, financiară, de afaceri sau contabilă;

-notarii, avocații și alte persoane care execită profesii juridice în mod independent;

-furnizorii de servicii pentru fiducii sau societăți care nu se încadrează în cele două categorii de mai sus.

 

Se propune limitarea obligațiilor de raportare ale profesiilor juridice independente (aici schimbările fiind cele mai relevante pentru avocați). Astfel de profesioniști nu vor mai avea obligații de raportare dacă oferă asistență pentru întocmirea sau perfectarea de operațiuni care implică o sumă de bani sau un transfer de proprietate.

 

Entități precum cele de mai sus vor avea obligații de raportare către organismele profesionale proprii (cum e baroul, pentru avocați) și nu direct către Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), cum e cazul acum.

 

Legea nr. 129/2019 prevede o serie de obligații de raportare, în privința entităților vizate de acest act normativ, cum sunt cele trei categorii de mai sus. Printre acestea se numără:

 

-tranzacțiile cu sume în numerar, în lei sau în valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro;

 -activitatea de remitere de bani, în ceea ce privește transferurile de fonduri a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 2.000 euro;

-orice tranzacții ar putea fi suspecte, raportate la client sau la natura tranzacției însăși.

 

Astfel de tranzacții trebuie raportate direct ONPCSB, conform reglementării actuale. În schimb, dacă propunerea legislativă va trece, avocații, contabilii și celelalte persoane menționate mai sus vor transmite astfel de rapoarte organismului de supraveghere propriu, în cel mult două zile de la momentul efecutării tranzacției, arată Capital.ro.

 

Dacă e vorba de tranzacții suspecte, organismele de autoreglementare/supraveghere vor trebui informate „înainte de efectuarea oricărei tranzacții aferente clientului care are legătură cu suspiciunea raportată”, conform propunerii.

 

Entitățile menționate anterior nu vor fi obligate să aplice „măsuri de cunoaștere a clientelei în vederea determinării sursei fondurilor utilizate pentru achitarea onorariului prevăzut in contractele de asistență”, mai este prevăzut în propunerea legislativă despre care discutăm.

 

S-a urmărit și schimbarea regulilor privind raportările obligatorii, în sensul implicării organismelor de autoreglementare, neexistând niciun motiv pentru care entități precum avocați sau notari să fie nevoiți să comunice direct cu ONPCSB, mai este menționat în expunerea de motive.

 

Atenție! Modificările nu se aplică, deocamdată. Pentru aceasta, e nevoie ca propunerea să treacă de Parlament și legea astfel adoptată să fie promulgată de președintele României și să apară în Monitorul Oficial.

 

Prin legea în forma actuală, potrivit avocatului Dan Chitic, ”orice avocat, notar public, executor judecătoresc, auditor, expert contabil sau contabili autorizați, cenzor, persoană care acordă consultantă fiscală, financiară, de afaceri sau contabilă și orice altă persoane care exercită profesii juridice liberale sau orice entitate sau persoană fizică ce comercializează, în calitate de profesionist, bunuri sau prestează servicii, în măsura în care efectuează tranzacții în numerar a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro… este obligat să toarne. Pardon, să raporteze. În calitate de “entități raportoare”.

 

Avocatul nu se sfia să adauge: ”În ultimă instanță, prefer să ies din profesia de avocat decât să devin un turnător cu acte în regulă”.

 

Vezi și Statul te vrea turnător, LEGEA care dă peste cap societatea a intrat în vigoare: Un fel de securiști fără de arginți…

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store