Veste proastă pentru zeci de botoşăneni – au aflat întâmplător că au hepatita C

 

Aproape 900 de români, aparent sănătoşi, dintr-un total de 11.471 care au fost testaţi gratuit pentru depistarea virusului hepatitic C, în cadrul unei campanii derulate în 27 de oraşe, au fost depistaţi ca având această boală. Testările gratuite pentru depistarea virusului hepatitic C au fost realizate, în perioada 1-6 august, în peste 27 de centre Bioclinica din România, în cadrul campaniei "Împreună pentru Viaţă".
 În cadrul campaniei au fost testate 11.471 de persoane, dintre care 877 au primit un rezultat pozitiv. Aceste cifre confirmă faptul că la nivelul oraşelor în care au avut loc testări media pacienţilor depistaţi cu hepatita C este de 7,65%, potrivit unui comunicat remis vineri de compania MSD. Cea mai mare prevalenţă a hepatitei C a fost constatată în Bucureşti (14,67%) şi în judeţele Bacău (12,4%), Sibiu (10,6%), Botoşani (9,6%), Argeş (9,26%). Infecţia cu virusul hepatitic C nu prezintă simptome, iar în cele mai multe cazuri se cronicizează, fiind numită şi "moarte tăcută".
"Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România a încurajat întotdeauna oamenii să se testeze pentru hepatită. Ne dorim ca autorităţile să fie cele care să se implice la nivel naţional într-o campanie măcar pentru anumite categorii de risc. Până atunci vom susţine orice acţiune care să ducă la depistarea timpurie a bolii, indiferent de cine le va finanţa sau cine va avea iniţiativa, ţinând cont de statisticile îngrijorătoare la nivelul României. APAH-RO îşi doreşte să facă astfel de testări, însă forţa financiară a asociaţiei nu ne permite. Considerăm că este extrem de important ca hepatitele cronice virale să fie descoperite la timp, până nu este prea târziu, când costurile sunt mult mari atât pentru pacient, cât şi pentru familiile acestuia. Prin depistarea la timp a acestei afecţiuni multe vieţi ar fi salvate şi mulţi oameni ar putea trăi normal", a spus preşedintele APAH-RO, Marinela Debu, pentru Mediafax. Hepatita C este o problemă majoră de sănătate publică, care a atins proporţii epidemice la nivel mondial. În România se înregistrează una dintre cele mai înalte rate de prevalenţă din Europa.