Vești proaste pentru șoferi, după ce participanții la trafic din România au aflat că vor avea mult de suferit după o decizie a CCR care a anunțat că radarele poliţiei pot rămâne ascunse.
Radarele poliţiei pot rămâne ascunse. Curtea Constituţională a considerat întemeiate argumentele agenţilor: şi anume că presemnalizarea aparatelor radar şi montarea lor doar pe maşini inscripţionate ar creşte numărul morţilor pe şosele. Cum era de aşteptat, decizia îi nemulţumeşte pe cei mai mulţi dintre şoferi.
„Şmecherie pe faţă. Stau ascunşi când vor, unde vor. N-ar fi vorba de plătit amenda”.
„Nu e normal. În afară nu este aşa ceva. Ar trebui să fie exact ca în afară, în Italia, Germania, Spania, peste tot, radare fixe, camere şi semnalizate”.
„Nu mi se pare o idee bună pentru că radarele ar trebui să fie montate vizibil şi pe maşini inscripţionate. Să fie locuri alese în mod oficial”.
Sunt doar câteva dintre nemulţumirile şoferilor care tocmai au aflat că poliţiştii se pot în continuare ascunde cu aparatele de măsurare a vitezei, scrie capital
Agenţii de la Rutieră sunt foaret mulţumiţi însă.
„Decizia CCR, deşi este una salutară, ea un este decât validarea unei stări de normalitate pe care ne-o dorim cu toţii Legea trebuie să protejeze viaţă şi integritatea corporală a cetăţeanului, nu dreptul lui de a încalcă legea şi de nu a fi sancţionat. O stare de normalitate să nu încerci să presemnalizezi un aparat radar, astfel inducând poate unui alt conducător că acolo unde nu este indicator de presemnalizare avem un fel de no speed limit ad-hoc.”, a declarat pentru Capital, Bogdan Toader
Judecătorii CCR spun că presemnalizarea aparatelor radar ar creşte numărul morţilor pe şoselele de la noi.
Modificările aduse sunt contrare şi prevederilor din Constituţie privind dreptul la viaţă şi la integritatea fizică şi psihică. Se consideră că obligativitatea acestei presemnalizări aduce atingere tocmai posibilităţii poliţiei rutiere de a proteja interesul general, conducând, în mod inevitabil, la o practică de respectare a dispoziţiilor legale privind limitele de viteză doar în zonele presemnalizate că atare.
Datele statistice ale Poliţiei arată că viteza e principalul vinovat pentru accidentele rutiere. Doar anul trecut au avut loc peste 1.500 de accidente rutiere grave din cauza vitezei. Asta înseamnă patru în fiecare zi. În urma acestora peste 400 de oameni şi-au pierdut viaţă, iar 1.600 au fost răniţi grav.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL: