VESTE bună așteptată de botoșăneni: Vouchere de vacanță și la privat

Deși coaliția ia în calcul suspendarea acestora în contextului deficitului bugetar, există un proiect în Parlament inițiat de parlamentari PNL care prevede o extindere a lor și în mediul privat.

 

Vouchere de vacanță și pentru angajații din mediul privat

 

În total, valoarea voucherelor ajunge la 1.450 de lei. De asemenea, acestea vin ca un bonus pentru angajaţii de la instituţiile statului, inclusiv pentru fidelizarea lor. Însă, românii care lucrează pentru mai mulți angajatori primesc doar o singură tură de vouchere, scrie Playtech.

 

La momentul actual, coaliția are în vedere eliminarea lor completă sau acordarea acestora angajaților care au venituri mai mici de 5.000 de lei. O altă variantă pe care aceștia o au în calcul este și acordarea lor în extrasezon, pentru spijini sectorul HoReCa.

 

Când ar putea intra în vigoare proiectul de lege?

 

În timp ce coaliția discută eliminarea voucherelor, a fost înaintat un proiect care prevede acordarea voucherelor de vacanță și pentru angajații din mediul privat. La rândul lor și aceștia ar putea primi vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei. Proiectul de lege are ca scop spijinirea turismului, iar acest lucru ar putea intra în vigoare începând de anul viitor.

 

Dacă această lega va fi votată, atunci tichetele ar urma să se acorde din bugetul de stat, în perioada ianuarie 2024 – decembrie 2026. Inițiativa aparține mai multor parlamentari din PNL. Urmează ca proiectul să fie dezbătut de Camera Deputaților.

 

Te-ar putea interesa și: Vouchere de vacanță 2023. Schimbare legată de folosirea tichetelor. Anunț important pentru bugetari

 

În prezent, angajații din sectorul privat pot primi tichete de vacanță din bugetul firmelor la care sunt angajați. Valoarea maximă a acestor tichete poate ajunge până la 13.800 de lei, echivalentul a șase salarii minime brute, pe țară.

 

”Pe lângă eliminarea discrepanţelor dintre cele două categorii de salariaţi – bugetari şi cei din sectorul privat – valoarea voucherelor de vacanţă se întoarce practic în economie, iar consecinţele sunt pozitive pentru întreaga industrie a turismului şi activităţilor conexe (HoReCa, industria alimentară, industria de transport, servicii, comerţ)”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative cu privire la modificarea şi completarea OUG 8 2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă.

 

Potrivit propunerii legislative, „începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice (…) precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat”.