Unii își sărbătoresc ziua de naștere printr-un chef monstru, alții pleacă alături de soț ori soție și de prieteni pe la munte, unii petrec cu rude și colegi. Liviu Șoptelea a preferat să marcheze împlinirea unei jumătăți de secol în familie...
Însă familia sa nu este ca oricare alte. Din familia sa fac parte pictori, scriitori, poeți, directori de instituții de cultură și tuturor le-a dat întâlnire duminică la Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian”, la vernisajul expoziției ”Îngeri urbani – Ingerarium”. Și nu a fost doar o expoziție de pictură, ci o ”pictoinstalație” care cuprinde picturi în ulei pe pânză și instalații pe diverse tematici care surprind existența umană în cele mai sensibile aspecte ale sale: credință, cultură, evenimente sociale, viață de familie.
”Pictoinstalația de astăzi ne demonstrează faptul că Liviu Șoptelea manifestă o deschidere către mai multe genuri și limbaje ale artei vizuale – artă plastică, artă decorativă, artă aplicată – iar această sinteză este și în spiritul veacului, dar și o marcă a postmodernității, a esteticii ei”, a caracterizat expoziția prof.univ.Sabina Fînaru.
Îngerii urbani din expoziția aniversară a artistului plastic, care invită atât la retrospecție, cât și la introspecție, a umplut Galeriile de Artă, lucru care nu se întâmplă deseori la evenimente culturale, iar printre cei prezenți s-a aflat și fosta directoare a Muzeului Județean, în cadrul căruia funcționează Galeriile de Artă.
”A intrat cu drepturi depline în rândul profesorilor de frumusețe, acei oameni care cred în ceea ce fac și în faptul că munca lor are un sens și o finalitate. De când îl cunosc, Liviu Șoptelea s-a ocupat și se ocupă de educația estetică a celor mici, deslușind împreună cu ei tainele picturii”, a arătat Lucica Pârvan.
Expoziția vernisată cu ocazia împlinirii a 50 de ani de viață poate fi considerată, potrivit criticilor, o lume în care realitatea se transpune în vis, iar visul dă conținut realității exprimate plastic, într-o manieră modernă. Și parcă un vis a fost momentul în care fiul său, Theodor Șoptelea, a venit în fața asistenței cu o povestioară. Le-a relatat oamenilor despre un... om, care ”chiar pare derbedeu câte o dată”, ”a reușit să leviteze într-o noapte tocmai acolo unde poți avea o altă inimă, de mere coapte”, ”un tip ce adună îngeri la noi în casă, iarna”, ”ori face și desface expoziții sau tabere la Varna”, pentru ca în final să spună că, ”tipul ăsta cool cu vestă și codiță, cu ceas la buzunar, e tata”.
Momentul l-a emoționat pe artist și i-a umezit ochii, după o îmbrățișare cu fiul său rămânând aproape fără cuvinte.
”Vă mulțumesc foarte mult pentru faptul că sunteți alături de mine și astăzi, mulțumesc în primul rând familiei și tuturor prietenilor”, s-a mărginit să spună Liviu Șoptelea.
Licențiat în arte vizuale la Universitatea ”Ovidius” din Constanța, cu masterat la Universitatea ”George Enescu” Iași, este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, președinte și membru fondator la ”EXPO-ART Botoșani”. Are la activ peste 25 de expoziții personale în mai multe orașe din țară, reproduceri în reviste culturale și în cărți, lucrări în colecții din România, Cipru, Italia, Anglia, Canada, SUA, Coreea de Sud, Germania, Suedia.
Pentru toate acestea corul Bisericii Sfânta Cuvioasa Paracheva i-a cântat ”la mulți ani”.
VEZI ȘI: