Vânătoare de oameni în puterea nopţii – VIDEO & GALERIE FOTO

 

Trei poliţişti locali au fost noaptea trecută pe urmele unor oameni. Dar nu a unor orice fel de oameni, ci a celor care au cerul ca tavan, iluziile ca speranţe şi un colţ de pâine de la gunoi drept cină. Date fiind temperaturile extrem de scăzute din miez de iarnă, Poliţia Locală a început să caute oamenii fără adăpost prin oraş pentru ca noaptea de 9 spre 10 ianuarie să nu fie ultima din viaţa lor.

vanatoare de oameni in puterea noptii la Botosani

Vasilică e pregătit de minus 30 de grade

Agenţilor nu le-a fost tocmai uşor fiindcă boschetarii, în ciuda gerului muşcător, preferă să moară de frig, dar să fie liberi şi nu supuşi unor reguli minimale dintr-un centru de noapte. „Nu, merg. Nu! Poa’ să vină şi minus 30 de grade, nu merg!” repetă cu obstinaţie Vasilică Pintilie. La 46 de ani, după ce a avut un apartament pe Aleea Nucului din oraş, a ajuns să doarmă într-o fostă… discotecă. S-a refugiat în ceea ce cândva a fost clubul din Parcul Mihai Eminescu, de lângă ştrand. Locul pare unul desprins din filmele cu ghetouri americane. Câini, gunoaie până la genunchi, geamuri sparte, iar undeva mai la dos, ferit de o perdea care ţin loc de uşă la „apartament”, locuieşte Vasile. Vasilica Pintilie boschetar Botosani  O masă cu nişte linguri şi furculiţe, unde singurul aliment este constituit din nişte castraveţi muraţi, joacă rol de bucătărie. Patru canapele au fost împreunate şi transformate într-un pat, de unde, pitit sub un strat gros de plăpumi stă pitit Vasilică. Nu pare impresionat de vizita poliţiştilor locali, nici nu se dă jos din… „pat”, stă doar în fund şi, fără nici o explicaţie, refuză orice invitaţie la Centrul de Noapte al Primăriei Botoşani. Până iarna trecută a stat cu tatăl său, care însă a vândut apartamentul şi a plecat la ţară. Acolo lui nu-i place, iar navetă nu vrea să facă, aşa că referă să fie în continuare orăşean get-beget, fie şi din categoria boschetarilor. Are buletin, chiar şi portofel, dar mai înainte de toate… căldură: „Credeţi că eu dorm noaptea? Stau aşa şi mă gândesc…” îi linişteşte Vasilică Pintilie pe poliţiştii locali care încearcă să îl convingă să se lase dus într-un loc cald deoarece somnul i-ar putea fi fatal. „Nu vreau să merg. Am două luni de când stau aici, înainte stăteam mai mult pe la părinţi dar tata a vândut apartamentul şi s-a dus la ţară, a cumpărat casă acolo. Şi eu am rămas aici, că mă duc, vin, mă duc, vin, nu sunt învăţat la ţară. Am lucrat înainte la o societate”, povesteşte Vasilică Pintilie.


"Mergeţi acasă dv. dacă vă este frig, vă rog frumos"

Într-un final agenţii renunţă şi pornesc prin zăpadă, pe la fostele sere ale municipalităţii. Undeva, la marginea unei structuri dezafectate, între câţiva stâlpi, un acoperiş şi nici un perete îşi petrece noaptea Ion Brâuşor. Pare să fi îmbrăcat toate hainele care le-a găsit: „Ce… eu mă îmbrac în fiecare zi? Eu mă îmbrac o dată şi gata”, spune Ion Brâuşor. Este născut în 1959, însă asta aflăm de la Poliţia Locală, care îl are de mult în evidenţe pe „Ionică” fiindcă omul este şi la propriu, şi la figurat, obosit rău de viaţă. Ion Brausor boschetar Botosani  „Am 600, 600 de milioane de ani pe Terra”, răspunde Ionică atunci când este întrebat câţi ani are. Un nailon mai gros a devenit pătură pentru el, iar pe sârmă sunt puse parcă la uscat zeci de pungi pline cu tot felul de lucruri. La câţiva metri un câine deranjat de venirea atâtor oaspeţi latră ca turbat. „Acum vin de la spital şi de acolo am venit aici. Nu vreau să merg acolo (n.r. Centru Social), nu îmi place, stau aici. Cu ce mă încălzesc? Cu nimic. Acolo nu-i mai bine. Nu merg nicăieri, mă duc să îmi iau pâine şi apă şi vin aici înapoi, nu mă duc la centru”, transmite Ion Brâuşor. La momentul în care poliţiştii localii i-au explicat în noaptea aduce temperaturi de -20 de grade, bărbatul le-a replicat sec: „Mergeţi acasă dv. dacă vă este frig, vă rog frumos. Eu acolo nu mă duc, stau aici. Dacă vroiam mă duceam eu singur”. Vreun sfert de oră durează parlamentările şi eforturile a trei agenţi de a-l convinge să-şi abandoneze „casa”. „Hai măi Ionică, mergi şi dormi la cald, îţi dau acolo ceva de mâncare şi mâine dimineaţă te întorci aici dacă vrei”, îi spune un poliţist local. Brâuşor pare pus pe poante: „Păi mai e o oră şi e gata, dimineaţă”, după care se alătură agenţilor, cărora după câţiva paşi le aruncă: „eu merg să-mi cumpăr o pâine”.


Oamenii străzii ajung în... tabără

Într-un final, cu o ambulanţă, Ionică ajunge la Administraţia Taberelor de lângă Pompierie unde s-au amenajat peste 20 de paturi tocmai pentru oameni ai străzii. Sunt două camere, dintre care una este însă goală, iar în cealaltă, din şase paturi mai este exact unul liber. Ion Brâuşor se opreşte stingher lângă oglindă şi nu se dă intrat. „E mai bine aici”, îi spune unul de-al său, ridicat de pe un pat. Mirosul este unul pestilenţial, dar soba este fierbinte şi, oricum, cu mirosul s-au obişnuit de mult. De pe celelalte paturi nici un boschetar nu schiţează vreun gest. Nici măcar nu li se văd feţele, stau pitiţi după pături, aici sau afară tot oameni ai străzii sunt.


Centrul de Noapte s-a umplut

Boschetarii au început să fie aduşi aici deoarece Centrul de Noapte din Aleea Nucului este plin, sunt vreo 50 de persoane acolo. boschetari la Administratia Taberelor Botosani  Spre deosebire de anii trecuţi unii oameni vin singuri seara aici şi pleacă a doua zi dimineaţă. Mai prind câte o masă caldă şi măcar până trece gerul au un acoperiş deasupra capului. În evidenţele Poliţiei Locale figurează 65 de persoane fără adăpost, iar patru dintre acestea au plecat la începutul iernii fiindcă erau din altă localitate. Cei care au rămas, deja sunt la Centrul de Noapte, aflat la capacitate maximă şi la Administraţia Taberelor. „Există persoane care refuză în continuare însă faţă de anii precedenţi putem vorbi de o disciplinare a persoanelor fără adăpost, au început să vină singure şi să ceară sprijin. Nu pot fi obligate decât dacă au probleme de sănătate şi e vizibil, cum s-a întâmplat şi cu ceastă persoană în această seară, era frig şi stătea sub cerul liber”, spune Bianca Albu, purtător de cuvânt Poliţia Locală. Persoanele fără adăpost pot beneficia de o masă şi un ceai cald în centrele sociale ale Primăriei.
VEZI ŞI:
 „Boschetăreală”, muzică şi chermeză pe dormeză în parcare – FOTO&VIDEO


[[galerie-foto]]


VEZI ŞI:
 Viaţă de boschetar : Trai în discotecă, bucătărie, gresie, canapele-VIDEO&FOTO