Valul de șantiere din școli și licee ar putea afecta alegerile la Botoșani: Mii de botoșăneni rămân fără secții de votare

În municipiul Botoșani sunt înregistrate în total 85 de secții de votare. Toate sunt amenajate în unități de învățământ.

 

Unde votează botoșănenii?

 

În contextul deschiderii de șantiere în 15 grădinițe, școli și licee din municipiul Botoșani există riscul de a nu mai fi disponibile spații pentru secțiile de votare.

 

Primul scrutin este programat pentru data de 9 iunie 2024, când ar urma să aibă loc alegerile pentru Parlamentul European. Asta în condițiile actuale în care liderii din coaliție încă negociază comasarea europarlamentarelor cu localele.

 

În majoritatea unităților de învățământ erau înființate câte trei - patru secții de votare cu câteva sute sau mii de alegători pe listele electorale. Închiderea acestor școli, licee și grădinițe înseamnă automat și lipsa spațiilor care să găzduiască secțiile de votare.

 

Prefectura are calitatea de organizator al alegerilor la nivel județean și astfel, împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) urmează să analizeze situația în detaliu.

 

„Autoritatea Electorală Permanentă monitorizează în funcție de numărul de votanți de la secțiile de votare toate locațiile și implicit și secțiile. Voi avea o discuție cu cei de la AEP pentru a vedea exact dacă locațiile respective vor fi deja predate constructorilor pentru efectuarea lucrărilor stabilite prin contract și o să facem o analiză să vedem unde putem reloca secțiile de votare. Sunt convins că vom găsi soluții”,

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani

 

O eventuală relocare ar însemna că alegătorii din municipiu care votează de mai mulți ani în același loc să fie repartizați către alte clădiri care ar fi disponibile.

 

Detaliu destul de important care ar putea produce haos mai ales în rândul vârstnicilor.

 

Intră în reabilitare următoarele unități de învățământ:

 

  • Colegiul Mihai Eminescu
  • Liceul de Artă
  • Atelier Liceul de Artă
  • Școala Gimnazială nr. 10
  • Școala Gimnazială nr. 7
  • Școala Gimnazială nr. 12
  • Școala Gimnazială nr. 13
  • Grădinița cu Program Prelungit nr. 19
  • Școala Elena Rareș
  • Liceul Pedagogic
  • Seminarul Teologic Sfântul Gheorghe
  • Sala de sport Elena Rareș
  • Școala Gimnazială nr. 11
  • Școala Gimnazială nr. 2
  • Grădinița cu Program Prelungit nr. 15
  •  

Fiecare situație urmează să fie discutată punctual, în funcție de data la care este emis ordinul de începere la lucrărilor de reabilitare și disponibilitatea de spațiu rămasă, având în vedere că în unele școli intervențiile sunt efectuate etapizat.

 

Prefectura este pe loc repaus...

 

... cu mutarea sediului în contextul în care și Palatul Administrativ trebuie eliberat pentru lucrări de reabilitare.

 

Cum în această clădire este amenajat Biroul Electoral Județean (BEJ) și sunt efectuate toate activitățile specifice alegerilor, prefectul Sorin Cornilă a luat decizia amânării mutării până pe data de 15 iunie 2024, adică la aproape o săptămână după primul scrutin din acest an.

 

În schimb, funcționarii de la Consiliul Județean și-ar fi făcut deja bagajele, urmând a se muta începând cu luna martie în clădirea din Calea Națională unde funcționează și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU).

 

Odată eliberate etajele superioare de către Consiliul Județean, lucrările la Palatul Administrativ ar urma să înceapă de la nivel superior către bază.

 

În lipsa școlilor, unde am putea vedea secții de vot

 

În conformitate cu legislația electorală din România, secțiile de votare pot fi amenajate în diverse locuri pentru a permite alegătorilor să-și exprime dreptul constituțional. Acestea sunt stabilite de către Biroul Electoral de Circumscripție și pot include următoarele:

 

Școli și licee: Multe secții de votare sunt amplasate în școli sau licee din comunități. Acestea oferă spații adecvate pentru organizarea alegerilor și sunt adesea accesibile pentru cetățeni.

 

Săli de sport sau săli comunitare: În unele cazuri, alegerile pot fi organizate în săli de sport sau alte săli comunitare care pot găzdui un număr mare de alegători.

 

Clădiri publice: Alte secții de votare sunt găzduite în clădiri publice, cum ar fi centre comunitare, biblioteci sau sedii de administrație locală.

 

Instituții religioase: Unele secții de votare sunt amenajate în instituții religioase, cum ar fi biserici sau temple, cu condiția ca aceste locuri să fie disponibile și să nu genereze tensiuni sau preferințe religioase. În România o astfel de locație ar fi o premieră pentru procesul electoral.