Valeriu Iftime și vizita ministrului Mediului: Primarii n-au scos o vorbă despre problemele numeroase și grave

Într-o postare pe rețelele de socializare, Valeriu Iftime a transmis un punct de vedere referitor la vizita ministrului Mediului la Botoșani.

 

Redăm mai jos postarea integrală, cu precizarea că intertitlurile ne aparțin.

 

Ministrul nu ar fi aflat problemele reale

 

Primarii botoșăneni care au participat la întâlnirea cu ministrul Mediului n-au scos o vorbă despre problemele numeroase și grave cu care ne confruntăm.

 

 

La începutul săptămânii, mai precis luni de dimineață, pot spune cu noaptea-n cap, am primit un telefon de la domnul prefect, care m-a invitat la un eveniment, o întâlnire cu Ministrul Mediului, Mircea Fechet.

 

Fiind vorba de un ministru care vine la Botoșani și mai ales pentru că eu sunt președintele unei comisii de energie și mediu în Camera de Comerț a României, am făcut tot ce-am putut să fiu prezent la acest eveniment.

 

 

Nu comentez prin prisma culorii politice prezența d-lui ministru. Însă faptul că un ministru tânăr, cu un discurs bine articulat și care chiar vrea să afle informații reale despre diverse locuri din țară, ajunge la Botoșani, merita văzut. Sala era plină de primari din toate colțurile județului, iar asta mi s-a părut a fi un lucru foarte bun: avea de la cine afla Ministrul Mediului problemele din județ. Din păcate, n-a fost deloc așa!

 

 

 

Ce trebuiau de fapt să spună primarii

 

 

Au fost niște subiecte ridicate, destul de interesante, legate de barajul de la Rogojești sau de nu știu ce pod de construit. Și cam atât! Ministrul a putut concluziona că avem un județ foarte curat, fără mari probleme de mediu, în care totul e bine și frumos și, poate, doar păsărelele ar trebui să fie ceva mai multe, ca să ne cânte mai des.

 

 

Eu mă așteptam, fiind vorba de o discuție despre mediu, în care poți să-i spui deschis ce probleme ai chiar ministrului de resort, să aflu despre mult mai multe dureri care ne frământă:

• să fi spus vreun primar că sunt probleme cu colectarea selectivă a deșeurilor sau că avem o mare problemă cu groapa de gunoi, unde depunem mai mult de 80% din gunoiul colectat, când trebuia să fie invers, adică să reciclăm mai bine de 80 de procente;

• să fi spus vreun primar chestiuni care țin de resursele de apă din județ, unde sunt probleme imense atât din punctul de vedere al rezervei disponibile, cât și al calității apei;

• să fi spus vreun primar că are o problemă cu potabilizarea apei pe care o ia din puțurile de medie sau mare adâncime și că sunt zone în care chiar nu există deloc apă potabilă;

• sau vreun primar care să se plângă cu privire la rețeaua de canalizare, știut fiind că Botoșaniul este județul cu, poate, cea mai mică rată de conectare la canalizare din țară, aproape jumătate din populație nefiind conectată, din diverse motive;

• nu am auzit pe cineva să spună că majoritatea stațiilor de epurare construite în diverse localități din județ nu funcționează corespunzător și asta pentru că sunt foarte puțini clienți racordați sau că pur și simplu nu are cine să facă lucrări de mentenanță.

 

 

Nimic din toate astea! Iar eu cred că sunt grave probleme de mediu! Simțeam că parcă ar fi o frică, sau că nu le pasă, să spună cineva cum găsim soluții la astfel de probleme, când știm cu toții că s-au cheltuit zeci chiar sute de milioane de euro, pentru așa numita conformare la normele de mediu.

 

 

Cui folosește să ascundem gunoiul sub preș? Cu siguranță nu botoșănenilor! Ministrul Mediului nu ne va ajuta cu nimic pentru că primarii nu i-au indicat niciuna din problemele în care ar putea, ar trebui și eu cred că ar fi vrut și el să ne ajute!

 

 

Dar și mai gravă decât atât mi s-a părut maniera în care s-a încercat mistificarea realității în ceea ce privește banii europeni atrași de compania de apă. Dar despre asta o să vă povestesc într-o altă postare., a fost mesajul lui Valeriu Iftime. 

 

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a fost într-o vizită de lucru luni, 23 octombrie 2023.