Va rămâne România fără energie la iarnă? Ciucă - Trebuie să fim pregătiți, să avem inclusiv un scenariu negru

Miercuri s-a aprobat planul de iarnă întocmit de către toţi cei care sunt responsabili de sectorul energetic din România.

 

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi că, în urma analizei făcute până acum la nivelul Guvernului, nu s-a identificat riscul ca ţara noastră să rămână fără energie.

 

Profit.ro a publicat azi un document cu privire la posibilitatea unui deficit de energie electrică din producția internă pentru acoperirea consumului României în iarna care vine.

 

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, joi, că autoritățile încep pregătirile pentru iarnă încă din luna septembrie și a dat asigurări că nu există riscuri ca România să rămână fără energie, relatează Agerpres.

 

  "Ieri, în şedinţa de Guvern, am aprobat planul de iarnă şi el a fost întocmit de către toţi cei care îşi desfăşoară activitatea şi sunt responsabili de sectorul energetic din România. Ca atare, odată aprobat acest plan, am stabilit ca săptămâna viitoare să avem şi întâlnire cu Comandamentul de iarnă. Ce vreau să subliniez este că pentru prima dată la începutul lunii septembrie avem acest plan. El de regulă se întocmea în noiembrie.

 

Reuşim astfel să avem o perioadă de timp în care să analizăm toate ipotezele care pot să afecteze sistemul energetic românesc şi împreună cu cei care au participat la întocmirea planului să identificăm şi soluţiile, astfel încât România să nu rămână fără energie. Din analiza de până acum nu identificăm riscul ca ţara noastră să rămână fără energie", a

 spus premierul după participarea la Conferinţa internaţională "Curtea de Conturi a României - Digitalizare în audit".

 

El a adăugat că autorităţile trebuie să fie pregătite şi pentru alte "ipoteze şi scenarii".

 

"Sigur, trebuie să fim pregătiţi pentru ipoteze şi scenarii, inclusiv un scenariu negru în care neprevăzutul poate să se întâmple şi atunci, la comandamentul de săptămâna viitoare, tocmai aceste ipoteze şi scenarii le vom discuta şi vom stabili ce avem de făcut. Există, de asemenea, o punere în aplicare a unui sistem gradual de măsuri care au ca prim obiectiv să menţină aprovizionarea cu energie electrică a cetăţenilor",

 a menţionat premierul potrivit observatornews.ro

 

 

Dispecerul Energetic Național (DEN), din cadrul operatorului de transport și sistem Transelectrica, estimează că deficitul de energie electrică din producția internă pentru acoperirea consumului României în iarna care vine, în orele de vârf de sarcină ale serii, va crește masiv față de prognozele de dinaintea sezonului rece anterior, de la 180 MW la 1.260 MW, în scenariul moderat elaborat de instituție, și de la 1.830 la 3.490 MW, în scenariul pesimist. În consecință, există și riscul de intrare a sistemului energetic în stare de alertă ca urmare a funcționării fără rezerve, potrivit profit.ro.