USR-iștii au dat năvală în plen și au cerut demiterea șefilor de la Apă, cu ei de față – VIDEO 

  • Ședința ordinară de Consiliu Județean s-a desfășurat într-o manieră liniștită, fără prea multe intervenții din partea aleșilor și cu voturi majoritate pozitive. 
  • Singurul moment mai „culminant” a fost la unul dintre ultimele puncte aflate în dezbatere. 

 

USR-iștii nu renunță și vor să cadă capete la „Apă”

 

Este vorba despre un proiect de hotărâre care viza societatea Nova Apaserv prin emiterea unui memorandum către forurile centrale pentru a fi exceptată de la o serie de restricții financiare cuprinse în celebra lege a austerității. 

 

A fost momentul în care președintele Doina Federovici a trebuit să dea curs unei solicitări de luări de cuvânt din partea Ralucăi Curelariu, vicepreședinte al Uniunii Salvați România (USR) – Filiala Botoșani.
Doar că lidera useristă a explicat faptul că intervenția sa în plenul județean a fost făcută în calitate de cetățean și nu de om politic. 
A venit însoțită de mai mulți colegi din USR, printre care și Marcel Gheorghiță. Au depus un memoriu semnat de 3.000 de botoșăneni prin care se solicită printre altele demiterea tuturor șefilor de la „Apă” și măsuri urgente pentru redresarea activității din cadrul operatorului de apă și canalizare.

 


„În primul rând, oamenii nu mai pot accepta avariile care apar la fiecare două, trei zile la conductele de apă. Numai în luna septembrie au fost raportate de către Nova Apaserv 15 întreruperi de apă, din care 12 au fost în municipiul Botoșani. Înseamnă sistarea apei pentru zile întregi, în care oamenii cară apă cu bidoane și se spală la lighean. Și acum că a venit iarna, nu mai avem apă suficientă pentru a funcționa centralele termice, lucru arătat recent de mai mulți botoșănei. Nu mai există înțelegere nici pentru calvarul gropilor care stau cu lunile neacoperite”,


Raluca Curelariu, vicepreședinte USR Botoșani 

 

„Compania în care se lucrează pe pile politice”


Memoriul care este unul extrem de complex mai dezvăluie inechitățile salariale dintre șefi și muncitori dar și o discrepanță numerică a funcțiilor din organigramă, cele de conducere depășindu-le cu mult pe cele de execuție. 

 


„Nova Apaserv este exemplul de companie în care se lucrează la birou, pe pile politice și pe salarii de top. Organigrama actuală, reconfigurată de conducerea companiei, pentru care ați plătit consultanță de 40 de mii de lei, are la acest moment nu mai puțin de 54 de persoane cu funcții de conducere, iar la intervențiile pentru conductele de apă sunt disponibili doar 14 salariați. Nova Apaserv are salarii de manager de până la 20 de mii de lei pe lună, în timp ce peste 300 de angajați au un salariu sub 4 minim pe economie, de 3 mii de lei pe lună. Ce performanță și ce eficiență poți să ceri unui personal subdimensionat și prost plătit, cum este cel care este făcută de avarii”,


Raluca Curelariu, vicepreședinte USR Botoșani 

 

Șefa CJ i-a alocat Ralucăi Curelariu un timp limitat pentru intervenție, de două minute. A fost extrem de exigentă la numărarea secundelor care s-au scurs și chiar a întrerupt-o la momentul în care s-au epuizat minutele de exprimare. 
Raluca Curelariu i-a replicat că mai are doar două rânduri de citit din memoriu și astfel și-a îndeplinit misiunea prin care a explicat de ce trebuie să plece acasă șefii de la Nova Apaserv. 

 

Dinspre tabăra liberală a fost o tăcere pe marginea subiectului, niciun consilier județean din grupul PNL nesimțind nevoia să intervină.

 

Interpelarea din care nu s-a înțeles mare lucru 

 

A făcut-o în schimb un pesedist, a cărei intenția a fost de a forma un scut în jurul șefei sale de partid. 
Doar că din interpelarea sa, care a durat aproape în mod egal cu cea a liderei USR, nu s-a înțeles mare lucru, deși profesorul Sergiu Marian a subliniat că este unul dintre cei mai vechi consilieri județeni.

 


„Este un memoriu foarte amplu și bănuiesc că este un... provin informațiile de la un fost manager de la Nova Apaserv. Atât timp cât a fost acolo nu a rezolvat? Bănuiesc că este și frustrat acum și vă spun dv informațiile ce le dau. Recunoaștem problematica din societatea respectivă corporatistă, atât Executivul cât și noi, consilierii județeni am luat de-a lungul timpului, am avut intervenții. Problema este în felul următor: Dna președinte aici de față este cred că, singura persoană... Cred sunt cel mai, înainte de toate, vreau doar să spun că sunt cel mai vechi consilier județean, din toate ceilalți președinți care sunt, cred că dna președinte s-a aplecat mai mult, cel mai mult, asupra județului Botoșani, a investițiilor și a onestității. Dv. solicitați conducerea unității Nova Apaserv. Dar nu ați venit cu o propunere, ați venit cu o informație din interiorul acestei societăți. Cei care v-au dat această informație au făcut ceva, vă întreb eu, pe dv.? Ca să schimbe, să nu se ajungă la asta? Dv. spuneți că ați vorbit cu cetățenii. Cetețenii nu aveau de unde să știe aceste cifre”,


Sergiu Marian, consilier județean PSD 

 

Toate aceste scene s-au petrecut sub privirile celor vizați de demitere, respectiv Liviu Ștefan, director general al SC Nova Apaserv SA și Daniela Jitărașu, șef Departament Economic Financiar. 
Niciunul nu a intervenit în vreun fel și nici nu a fost solicitat în acest sens.

 

Memoriul depus de USR Botoșani în numele a 3.000 de botoșăneni este unul mai degrabă consultativ, nefiind obligatoriu a fi aplicat în baza prevederilor legislative.