USL a iniţiat un proiect privind comasarea, doar un spital propus spre desfiinţare

 

Aşa cum au promis, membrii Uniunii Social Liberale au procedat la iniţierea unui proiect de hotărâre privind comasarea unor spitale la nivel local care ar avea ca scop principal clasificarea Spitalului Judeţean Mavromati într-o categorie superioară. USL-iştii au promis că până la data de 15 octombrie să vină cu o soluţie pentru salvarea celorlalte unităţi spitaliceşti din Botoşani, soluţie care pare să fi fost identificată.
Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Cătălina Lupaşcu se pare că de fapt în iniţierea noului proiect s-a luat exemplul altor judeţe aflate în aceeaşi situaţie ca şi Botoşaniul. Astfel, la Botoşani propus spre comasare ar fi de această dată Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga, spital clasificat în categoria a V-a şi care este în contract de furnizare servicii medicale cu Casa de Asigurări de Sănătate. Prin absorbirea acestei unităţi către Spitalul Mavromati, Cătălina Lupaşcu susţine că ar fi salvat Spitalul de Psihiatrie care deţine un număr de 350 de paturi, fiind astfel salvate locurile de muncă ale unor angajaţi din sistemul sanitar dar şi menţinute aproape 200 de paturi. „Cu siguranţă se va pune întrebarea de ce tindem să comasăm Spitalul de Neuropsihiatrie Podriga şi nu Spitalul de Psihiatrie Botoşani. Argumentez acest lucru fiindcă am studiat ce s-a întâmplat în celelalte judeţe, unde nu există un spital de psihiatrie cu 350 de paturi care a fost comasat cu un spital judeţean, peste tot s-au ales structuri mici, cu 80 de paturi şi care să asigure într-adevăr nevoile de clasificare a spitalului judeţean de urgenţă. Mai mult, o secţie ar trebui să aibă până la 75 de paturi, putem crede că dacă am fi comasat toate aceste spitale ar fi urmat o decimare a numărului de paturi”, a declarat Cătălina Lupaşcu, vicepreşedinte CJ.
Pentru celelalte două secţii care ar trebuie să le deţină Spitalul Mavromati pentru a putea fi încadrat în categoria a III-a, Cătălina Lupaşcu susţine că problema este deja rezolvată prin desfiinţarea Spitalului din Săveni, fiind astfel posibilă transformarea secţiilor de pediatrie şi ginecologie în compartimente. „Nu mai vorbim de înfiinţarea unor secţii de pediatrie şi obstetrică ginecologie având în vedere că prin preluarea Spitalului Săveni, la ora actuală Spitalul Mavromati deţine aceste compartimente, aşadar are în structură şi odată cu venirea Spitalului de Neuropsihiatrie Podriga va avea în structură tot ce îi trebuie pentru clasificare, lăsând în acelaşi timp celelalte spitale să îşi desfăşoare activitatea normal şi firesc”, a mai spus Cătălina Lupaşcu. Următoarea etapă ar fi convocarea unei şedinţe extraordinare de CJ, lucru care poate fi dus la îndeplinire de 1/3 din consilierii judeţeni.

Gabriela ERDIC