Ursul brun de Botoșani: Cum au ajuns două exemplare tocmai în Lunca Prutului - VIDEO

Apariţia urşilor în Lunca Prutului, din judeţul Botoşani, a băgat în sperieţi sătenii şi a pus pe jar autorităţile.

 

Două exemplare de urs brun au fost deja înregistrate în Lunca Prutului, un habitat neobişnuit pentru această specie de carnivore mari.

 

Ursul brun şi-a făcut sălaş şi în Lunca Prutului. Două exemplare de urs au fost văzute şi identificate pe raza comunelor Hudeşti şi Havârna din judeţul Botoşani, două zone cu păduri întinse şi dese la graniţa cu Ucraina. Potrivit Adevărul, se bănuieşte că şi un al treilea exemplar a fost identificat în zona Darabani, satul Teioasa, tot judeţul Botoşani.

 

 

"Prăpăd face din munca noastră”

 

Cei mai speriaţi sunt localnicii de pe malurile Prutului. Mulţi au vaci sau oi pe care le lasă la păscut în marginea pădurii. Până acum nu aveau nicio grijă, în judeţul Botoşani nu sunt înregistrate carnivore mai mari decât pisica sălbatică.

 

”Am auzit că au văzut oamenii urs pe aici. Alerga pe un câmp către pădure. Păi noi avem animale la păşune. Stânele nu sunt pregătite să păzească animalele de urs. Prăpăd face din munca noastră”,

Ionel Toma din zona Hudeşti.

 

Primarul din localitate este la rândul său îngrijorat de apariţia ursului în zonă.

 

”Oamenii de aici nu sunt obişnuiţi cu aşa ceva”,

Viorel Atomei, primarul din Hudeşti.

 

Mulţi săteni merg des prin pădure pentru a culege leurdă sau ciuperci în funcţie de sezon. Alţii adună vreascuri. Toţi se tem de o întâlnire neprevăzută cu ursul.

 

”Sigur îşi face sălaş prin pădurile astea vechi. Oamenii merg să culeagă una-alta, fără frică că nu le făcea nimeni rău. Acum se schimbă lucrurile. Dacă dau de urs, nu ştiu ce să facă”,

spune un alt sătean.

 

 

Urşi veniţi din Ucraina

 

Reprezentaţii Gărzii de Mediu şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului au anunţat deja autorităţile la nivel naţional de prezenţa ursului brun în zona de nord a judeţului.

 

”Noi am făcut o adresă deja la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi o să informăm toţi gestionarii fondurilor cinegetice din judeţul Botoşani să facă o evaluare şi să ne anunţe dacă întâlnesc ursul brun”,

Magdalena Obadă de la APM Botoşani.

 

Cel mai probabil urşii au venit din Ucraina, prin pădurile comune care acoperă ambele părţi ale graniţei. Potrivit sursei citate, au fost alertaţi pădurarii şi vânătorii. Ursul brun, în trecut, era răspândit pe tot teritoriul României în zonele împădurite. Din cauza defrişărilor şi a vânătorii excesive, arealul ursului s-a redus considerabil.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store