Valorile din noua generație continuă să se evidențieze pe plan național și internațional. Tot mai mulți copii duc renumele orașului peste hotare în tot felul de domenii însă puștiul de opt ani care a devenit recent vicecampion european ne uimește cu sportul pe care a ales să-l practice. Unul al minții.
Adrian Ștefan Rotărița, un băiat de-o șchioapă din Botoșani, este elev în clasa a II-a la Liceul Pedagogic Nicolae Iorga.
El este un excelent jucător al GO-ului, un sport care, conform legendelor, se presupune că ar fi fost inventat de către un mare împărat chinez pentru dezvoltarea intelectuală a fiului său, care era neatent si indisciplinat, ca o metodă de a-l ajuta sa devină un bun conducator.
GO-ul a ajuns și în România, prin anul 1991 însă puțină lume cunoaște detalii despre acest sport care antrenează de fapt creierul prin tot felul de probleme de logică și matematică.
Dragostea pentru GO i-a fost insuflată lui Adrian Ștefan Rotărița de învățătoarea sa. De atunci, nu s-a mai putut desprinde de tabla de lucru și a participat la tot felul de concursuri.
Cea mai mare performanță a obținut-o în urmă cu puțin timp, la Campionatul European care a avut loc în perioada 18 – 21 februarie 2017 în Grenoble, Franța.
La categoria lui de vârstă, sub 12 ani, a luat locul II, primul fiind adjudecat de Rusia, o țară unde acest sport este subvenționat de guvern cu pregătiri la cele mai buni școli din Asia.
În România, copiii care îmbrățișează acest sport, o fac pe cheltuiala părinților.
Adrian Ștefan Rotărița este singurul copil din România care a fost premiat anul acesta și care s-a calificat la Campionatul Mondial care va avea loc în luna iulie a acestui an, în Thailanda. A fost timp de doi ani de zile campion național.
România s-a evidențiat astfel prin băiatul cu ochi negri ca tăciunele din Botoșani, cel mai mic din punct de vedere al vârstei și care a purtat mândru drapelul național, pe podium.
Adrian Ștefan Rotărița este pregătit de profesorul Mirel Florescu, părintele GO-ului din România. Ședințele se desfășoară pe internet cu ajutorul unor aplicații. Antrenorul copilului din Botoșani este și ex-președintele Federației Naționale de Go.
Federaţia Română de GO a fost înfiinţată în 1991, însă chiar şi după 23 de ani, competiţiile şi deplasările la întrecerile internaţionale se realizează din buzunarele pasionaţilor care-l practică.
În momentul de faţă, în România sunt legitimaţi peste 500 de jucători, iar la competiţiile naţionale se înscriu şi câte 2.000 de participanţi. Copiii achită o cotizație de 10 lei pe lună iar adulții câte 30 de lei.
Jucătorii români sunt cei mai buni din Europa şi se clasează printre primii şi la nivel mondial. Ani la rând, românii au deţinut titlul european şi au obţinut performanţă în primul rând la nivelul juniorilor.
Practicarea GO-ului dezvoltă gândirea analitică, antrenează memoria şi stimulează imaginaţia. Copilul are mintea în formare iar jocul îi oferă mereu noi situaţii la care trebuie să se adapteze, contribuind astfel la formarea de noi sinapse. De aceea, GO-ul creşte capacitatea de concentrare, atenţia şi rezistenţa la efort intelectual a şcolarului.
În zilele noastre, Go-ul este din ce în ce mai puţin privit ca un simplu joc şi, în tot mai multe şcoli şi universităţi din întreaga lume este studiat ca mijloc complementar în dezvoltarea unei gândiri strategice structurate, cu aplicaţii practice în economie, finanţe, management, marketing, matematică şi programare.
Jocul de GO este o artă marţială, solicitând disciplină şi spirit combativ în egală masură. Acestea se potenţează şi se echilibrează reciproc. GO-ul stimulează spiritul competitional, dar, în acelaşi timp, educă în spiritul respectului pentru ceilalţi.
Echilibrul de pe tabla de GO se transferă în personalitatea celui care-l practică. Condiţiile de joc oferite de piesele şi de regulile jocului te pun din start în poziţie de şanse egale cu adversarul. Eşti nevoit să respecţi drepturile adversarului, iar ca să îl intreci, trebuie să întelegi cum gândeşte şi ce planuri are şi să te pui tot timpul în locul lui. Daca îl subestimezi, vei pierde. Respectul apare în mod natural.