Google a publicat lista celor 100 de lideri ai inovației din Europa Centrala și de Est, în cadrul proiectului New Europe 100 (NE100).
Romania are zece nominalizari pe aceasta lista, fiind selectate nume precum Andrei Dunca (LiveRail), Dumitru Popescu (ARCA Space) sau Radu Puchiu (secretar de stat). Printre ei se remarcă si un tanar din Botosani, Andrei Avadanei, poreclit si „hackerul alb”. Lista NE100 a fost creata ca parte a unei campanii care are ca scop promovarea inovatiei in Europa Centrala si de Est, prin evidentierea celor care sunt motorul schimbarilor pozitive in societate. Aceasta este cea de a treia editie a proiectului, organizat de Res Publica, Google, International Visegrad Fund si Financial Times, in colaborare cu numeroase institutii din Europa Centrala si de Est.
Romania are zece nominalizari pe lista editiei 2016. Domeniile in care s-au remarcat reprezentantii Romaniei sunt diverse: de la educatie si advertising, inginerie, administratie publica sau securitate.
Zece nominalizari are Romania pe lista NE100 2016:
Andrei Dunca – fondator LiveRail: Andrei a fondat LiveRail, o platforma de monetizare a reclamelor video online, cumparata in 2014 de Facebook cu 500 de milioane de dolari.
Dumitru Popescu – CEO si fondator ARCA Space Corporation: Compania a dezvoltat ArcaBoard, o masina electrica zburatoare, disponibila pentru achizitionare. ArcaBoard a fost lansata in decembrie 2015.
Andras Lenard, Attila Bustya – co-fondatori Spider Drone Security: Spider Drone Security este o companie ce ofera servicii de monitorizare si securitate cu ajutorul dronelor.
Raul Popa – co-fondator si CEO TypingDNA: TypingDNA este un start-up care dezvolta tehnologii de securitate cibernetica bazate pe tiparul de utilizare a tastaturii de catre fiecare persoana.
Dan Nechita – consilier al primului-ministru al Romaniei – Dan Nechita este responsabil de proiectul IThub.gov.ro, o platforma guvernamentala dezvoltata impreuna cu sectorul privat si mediul antreprenorial, in scopul cresterii calitatii serviciilor publice cu ajutorul tehnologiei
Mihai Raneti, Claudia Dehelean, Adina Brutaru, Kacper Gogol (PL) – fondatori Clepsisoft CyberFog – Clepsisoft CyberFog este o companie de „ethical hacking”, care ajuta protectia unei organizatii prin crearea a mii de computere si servicii false, ascunzand astfel echipamentele reale de potentiale atacuri.
Andrei Avadanei (Botosani) – CEO Bit Sentinel Security si presedintele ONG-ului Cyber Security Research Center from Romania (CCSIR) – Andrei este unul dintre cei mai importanti experti in securitate cibernetica si IT din Romania. CCSIR, ONG-uul al carui presedinte este organizeaza cea mai mare conferinta de securitate cibernetica si hacking din Europa Centrala si de Est, DefCamp.
Roxana Rugina – fondator fundatia Simplon Romania – Fundatia ofera tinerilor cursuri de programare si pregatire pentru a deveni dezvoltatori de software. Din 2014, Simplo Romania a organizat peste 40 de evenimente, cu aproape 2000 de participanti.
Andreea Hanganu – co-fondator Institute for Digital Government (IDG) – IDG este o organizatie romaneasca a carei obiectiv principal este modernizarea institutiilor publice si non-profit din Romania prin dezvoltarea comunicarii digitale.
Radu Puchiu – secretar de stat in guvernul Romaniei – Radu Puchiu a fost nominalizat pentru eforturile constante de a aduce administratia din Romania mai aproape de oameni, cu ajutorul lumii digitale si tehnologiei – parteneriate, internship-uri, etc.
Lista finala a celor 100 de nume a fost realizata pe baza nominalizarilor venite din partea partenerilor proiectului si a publicului. Anul acesta, cea mai mare parte a finalistilor sunt persoane sau echipe din zona de business (54%) si social/politica (29%). Alte categorii includ stiinta (10%), dar si media si cultura (7%). (Sursa: Clubitc)