Peste 130 de cereri privind anularea sau suspendarea deciziei Curții Constituționale a României (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024 s-au înregistrat la curțile de apel din România în perioada 8-17 aprilie.
Pe un site care poartă numele „Turul 2 Înapoi”, utilizatorii sunt instruiți, pas cu pas, cum să acționeze în judecată CCR. Pagina are trimitere către contul de TikTok al unei foste judecătoare a Tribunalului Botoșani, Lăcrămioara Axinte. Acolo, judecătoarea Lăcrămioara Axinte, în prezent pensionară, explică cum se plătește taxa judiciară de timbru.
Prima cerere privind anularea deciziei CCR din luna decembrie 2024 s-a înregistrat pe 8 aprilie 2025 la Curtea de Apel Timișoara.
În acea zi, fosta judecătoare Lăcrămioara Axinte, publica pe TikTok un filmuleț în care îi învăța pe urmăritori cum se poate plăti o taxă judiciară pe platforma Ghiseul.ro, oferind indicațiile pe un telefon. Filmulețul de pe TikTok-ul judecătoarei a fost postat în aceeași zi pe site-ul https://anulareccr.vercel.app.
Acolo fost postate și instrucțiunile pentru chemarea în judecată a Curții Constituționale. Utilizatorii primesc toate indicațiile, pornind de la formularea acțiunii și până la datele de contact ale curților de apel. În plus, au fost atenționați și asupra termenului limită până la care să trimită cererile, precum și documentele pe care trebuie să le atașeze cererii, inclusiv dovezile de plată a taxelor judiciare de timbru.
La două zile distanță după publicarea instrucțiunilor pe site, registraturile curților de apel din țară au fost asaltate cu e-mailuri prin care Curtea Costituțională a fost chemată în judecată în calitate de pârât.
Peste 90 de acțiuni prin care se solicita anularea deciziei CCR s-au înregistrat pe 10 aprilie. Toate aveau același tipar și documentele indicate pe site-ul respectiv.
Potrivit datelor centralizate de HotNews, cel puțin șase familii au depus cereri simultan la instanțe. Cele mai multe solicitări au fost înregistrate la Curtea de Apel București (CAB): nu mai puțin de 30. Toate au fost deja soluționate de instanță: judecătorii au respins cererile, invocând din oficiu lipsa de competență a instanțelor pentru a judeca o hotărâre CCR. Toate cele 30 de hotărâri ale CAB au fost deja contestate de petenți.
Alte 12 cereri au fost respinse de curțile de apel din țară, celelalte dosare aflându-se pe rolul instanțelor. Excepția de a le „respinge pe linie” s-a înregistrat joi la Curtea de Apel Ploiești, unde judecătorul Alexandru Vasile a admis o astfel de cerere și a decis suspendarea efectelor deciziei Curții Constituționale privind anularea alegerilor, până la soluționarea definitivă a dosarului.
Un alt complet de la aceeași instanță a respins, cu o zi în urmă, o cerere similară, formulată de o altă persoană.
Situația cererilor pe curți de apel se prezintă astfel:
Click AICI pentru continuarea articolului