Pentru 180.000 de lei, spitalul din Moldova a cumpărat o tehnologie „point of care” de testare COVID, aparat portabil prin care se face un test la intrarea în secție sau la patul bolnavului, unul pe oră!, și costă, în realitate, de două-trei ori mai puțin, cum rezultă din comparația realizată cu un aparat asemănător de la Spitalul Malaxa din București, unde a costat 80.000 de lei.
Aparatul cumpărat și prezentat drept RT-PCR de ultimă generație la Dorohoi, motiv de mândrie în campania electorală pentru Primărie, cea care l-a achiziționat în august 2020, nu e un PCR care să poată face teste în regim de laborator. De altfel, aparatul nu este folosit de când a fost achiziționat vara trecută.
Aparatul achiziționat de Spitalul Municipal din Dorohoi este departe de standardele internaționale de testare, au confirmat pentru ziar mai mulți specialiști din sistemul public aflat în subordinea Ministerului Sănătății, experți în domeniul testării RT-PCR.
„E tehnologie de folosit în afara laboratorului sau oriunde nu ai un laborator la îndemână, nu are capacitatea și nici performanța necesare să o folosești într-un mediu cu angajați instruiți”, au precizat aceștia.
Managerul unității medicale spunea, în precedentul articol referitor la aparat, că amenajează un spațiu pentru acest aparat. Deși n-ar avea nevoie de așa ceva, confirmă DSP pentru ziar specificul portabil al aparatului. DSP Botoșani a confirmat pentru Libertatea faptul că a fost trimisă o echipă în toamna anului trecut pentru a vedea dacă spațiul pe care-l are la dispoziție spitalul este potrivit pentru amenajarea unui laborator de testare RT-PCR. Pentru că nu știa nimeni ce fel de aparat este. Alături de echipa care a făcut inspecția a fost și dr. Alina Drăgușin, care a explicat faptul că, la momentul respectiv, aparatul era și recepționat de spital: când l-a văzut era în cutie. Spitalul se pregătea să amenajeze spațiul fără să știe exact cum se folosește aparatura pe care a achiziționat-o.
„A fost controlul de noi și eram și eu în zonă, chiar dacă nu făceam parte din echipă. Ce pot să vă spun este că acel aparat PCR nu este unul care să dea niște rezultate 100% sigure. El ar fi util ca un pretriaj al pacienților, cam la fel cum sunt testele rapide la prezentarea în spital. Câtă vreme cei de la Dorohoi primesc teste antigen rapide nu are sens să utilizeze acel aparat”,
a declarat dr. Alina Drăgușin.
Nu a fost o eroare de livrare Situația a fost întărită și de directorul DSP Botoșani, dr. Monica Adăscăliței, care a explicat că nu este un aparat RT-PCR clasic, ci unul care face „un test pe oră”.
„Nu știu exact natura sa, doar că acoperă două tulpini, e foarte ciudat, i-am rugat să îmi trimită datele, dar nu le-am primit. A fost o discuție toamna trecută, ei oricum au teste rapide antigen acum la nivelul spitalului. Nu au mai revenit de anul trecut asupra demersurilor pentru acest aparat și nerevenind cu alte adrese, nu mai știu exact care este situația”,
a explicat dr. Monica Adăscăliței.
Experții de la Ministerului Sănătății contactați de Libertatea au explicat, după ce au studiat caietul de sarcini pentru achiziție aparatului aflat acum la Spitalul Municipal din Dorohoi, că nu a fost o greșeală de livrare. Specificațiile din caietul de sarcini se potrivesc perfect cu cele ale aparatului care a fost livrat. Dar cum e aparatul pe care spitalul a dat 180.000 de lei?
„Aparatul e gândit ca un espressor de cafea: pui proba, apeși butonul și faci testul, ca să nu aibă nevoie de cineva de cunoștințe speciale. Nu zic că e neapărat un aparat prost, chiar dacă e «made in China». Măcar l-ar putea folosi ca să testeze la intrarea în spital fără să mai aștepte o zi întreagă rezultatul PCR-ului din laborator de la Botoșani, pentru a asta și fost conceput. Doar că nu are cum să coste 200.000 de lei, poate 60.000 cu tot cu transport și capacul furnizorului”,
au precizat specialiștii.
Libertatea a găsit un exemplu similar la Spitalul Nicolae Malaxa din București, care a luat un RT PCR de tip Point of Care (POCT) cu 83.000 de lei, 17.000 de euro fără TVA. Acum un an, ieșeanul Bogdan Tănasă dona către spitalul de Boli Infecțioase din Iași un aparat RT-PCR care costase 55.000 euro, cu 5.000 de euro mai puțin decât întreaga achiziție de la Dorohoi.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: