Un șef de la spital, despre salariile personalului: Medicul care efectuează garda, vine la spital la ora 7.00 și pleacă a doua zi 

Stelian Aivancesei, șeful serviciului RUNOS din cadrul Spitalului Județean Mavromati Botoșani a emis astăzi, 20 februarie 2016, un punct de vedere cu privire la salariile nete publicate pe site-ul unității spitalicești. Redăm mai jos mesajul: 

 

Sunt calculate prin includerea în acestea a plătii orelor de gardă efectuate în cursul unei săptămâni

Ca urmare a publicarii pe site-ul spitalului a salariilor nete incasate de catre salariatii Spitalului Judetean de Urgenta “Mavromati” Botosani, in calitate de persoana care cunoaste modul de stabilire si salarizare a personalului sanitar, fiind  angajat in functia de sef serviciu R.U.N.O.S., sunt nevoit a face urmatoarele  precizari:
-    salariile nete ale medicilor realizate in luna ianuarie 2016, sunt calculate prin includerea in acestea a  platii orelor de garda efectuate in cursul unei saptamani (de luni pana dumineca);
-    articolul 25 din REGULAMENTUL din 1 iulie 2004 privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar, cu modificarile si completarile ulterioare , a fost aprobat de Ordinul 870/2004  precizeaza:
”(1)Garda se instituie în unităţile cu paturi pentru continuitatea asistenţei medicale între ora de terminare a programului stabilit pentru activitatea curentă a medicilor din cursul dimineţii şi ora de începere a programului de dimineaţă din ziua următoare. În zilele de repaus săptămânal, zilele de sărbători legale şi în celelalte zile în care, potrivit reglementărilor legale, nu se lucrează, garda începe de dimineaţă şi durează 24 de ore.
(2)Linia de gardă în specialităţile paraclinice se organizează între ora de terminare a programului medicilor încadraţi în aceste locuri de muncă şi ora de începere a programului din ziua următoare.

Efectuarea a două gărzi consecutive de către acelaşi medic este interzisă

-    Acelasi regulament , precizeaza la articolul 42: 

„(1)Orele de gardă nu sunt considerate ore suplimentare şi nici cumul de funcţii.
(2)Orele de gardă nu constituie vechime în muncă şi în specialitate.
(3)Orele de gardă efectuate în afara programului normal de lucru şi salarizate conform prevederilor prezentului regulament se includ în veniturile salariale brute lunare în funcţie de care se determină numărul de puncte realizat în fiecare lună, pe baza cărora se determină cuantumul pensiei.” Faptul ca sunt sectii cu specialitati in care numarul de medici este deficitar, impune ca pe aceste sectii numarul orelor de garda sa fie foarte mare ( respectandu-se prevederea art. 41 din regulament care precizeaza ca „Efectuarea a două gărzi consecutive de către acelaşi medic este interzisă”), crescand si veniturile brute, implicit restul de plata pe care-l primesc medicii.
 Un medic, in functie de conditiile de munca unde-si desfasoara activitatea,  lucreaza 6 ore/zi (radiologie, anatomie patologica, medicina legala) iar ceilalti 7 ore /zi, urmand ca cei care asigura continuitatea asistentei medicale (garda) sa ramana la serviciu inca 17 ore, iar a doua zi programul normal de lucru de 7 ore/zi. 

Programul normal de lucru este de 140 ore/lună


Medicul care efectueaza garda, vine la spital la ora 7,00 si pleaca a doua zi la ora 14,00, dupa 31 de ore. Sunt sectii in care un medic lucreaza (program normal de lucru si garzi ), in lunile care au 30 de zile calendaristice din care 20 de zile lucratoare acumuland un numar de 360 – 400 ore/luna, din care programul normal de lucru este de 140 ore/luna.
Salariul unui medic specialist (care nu efectueaza garzi) dupa 25 de ani de invatat (liceul+ 13 ani medicina) este de aproximativ 2.700-3.000 lei.

Trebuie să existe de la medic la muncitorul necalificat pentru ca acesta (spitalul) să functioneze


Pentru aceste salarii medicii trebuie sa absolve Facultatea de medicina dupa  6 ani de examene, dupa care rezindentiatul cuprins intre 3-6 ani (sau 7 ani pana in 2016 un medic neurochirurg). Daca avem nevoie de ei trebuie si sa-i respectam. In legatura cu salariile asistentilor, trebuie sa tinem cont de faptul ca si asistentii  lucreaza in conditiile prevazute de lege, nu ei si-au stabilit salariile, nu ei sunt vinovati ca sunt specialitati medicale in care medicii  nu  fac garzi (neexistand linie de garda), iar pentru ca noi sa fim tratati intr-un spital trebuie sa existe de la medic la muncitorul necalificat pentru ca acesta (spitalul) sa functioneze. 
Si asistentii lucreaza in ture de luni pana duminica, in sarbatorile legale, asigurand alaturi de medici, infirmieri, ingrijitori continuitatea asistentei medicale. A invrajbi salariatii cu functii/meserii diferite intre ei nu reprezinta o solutie, ci solutia din punctul meu de vedere este ca cei care au salariile mici sa beneficieze de legislatia care sa repare aceasta inechitate (medici-asistenti). Precizez ca acesta este un punct de vedere personal.