Un salariu și cam atât... Botoșani, penultimul loc din România după banii pe care oamenii îi au în bănci

Botoșani ocupă penultimul loc din România într-un clasament pe județe al depozitelor bancare deținute de populație. În medie, un botoșănean are în bancă doar puțin peste un salariu minim brut pe economie, de peste trei ori sub media națională.

 

București-Ilfov, Cluj, Constanța


Bucureşti-Ilfov conduce clasamentul judeţelor cu cea mai mare medie a depozitelor populaţiei, în lei şi valută, de la finalul anului 2020, pe cap de locuitor, conform calculelor efectuate de Ziarul Financiar pe baza datelor furnizate de Banca Națională a României și Institutul Național de Statistică.


La o populaţie de peste 2,6 milioane, media depozitelor unui bucureştean este de 24.684 lei, faţă de o medie naţională a depozitelor populaţiei pe cap de locuitor de 8.203 lei. Astfel, se poate observa ponderea mare pe care o are Bucureşti-Ilfov, de circa 35,5% din volumul total al depozitelor populaţiei.


Judeţul Cluj este clasat pe locul doi în topul judeţelor cu cea mai mare medie a depozitelor populaţiei pe cap de locuitor, cu o valoare a economiilor de 15.240 lei/ locuitor.


Constanţa completează podiumul judeţelor cu cele mai mari niveluri ale depo­zitelor populaţiei pe cap de locuitor, de 11.075 lei.


„Sunt judeţe cu oameni bogaţi şi judeţe cu oameni săraci. Depozitele nu le fac decât un mic procent din populaţia totală. Majoritatea oamenilor nu au bani în bancă. Distribuţia acestora este în funcţie de cât de săracă sau bogată este regiunea respectivă. De aici sunt aceste discrepanţe. Soldurile depozitelor depind de numărul oamenilor din judeţe. Una dintre diferenţe este că unele judeţe sunt mai mari şi altele mai mici, iar cealaltă diferenţă este că unele sunt bogate şi altele sărace“,


Dragoş Cabat, analist economic.

 

Giurgiu, Botoșani, Teleorman


La polul opus se află judeţul Giurgiu, cu cea mai mică medie a depozitelor populaţiei pe cap de locuitor. Raportat la o populaţie de 267.712, media depozitelor pe cap de locuitor în Giurgiu ajunge la 2.160 de lei, de aproape patru ori mai mică faţă de media naţională pe cap de locuitor.


Judeţul Botoşani se află pe poziţia a doua în coada acestui clasament, cu o media depozitelor populaţiei pe cap de locuitor, la final de 2020, de 2.574 lei.


Teleorman completează podiumul acestui clasament, cu depozite pe cap de locuitor de 2.674 lei.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL


 

download from google play download from apple store