Un produs care a făcut celebră o comună din Botoşani ajunge vedetă la Bruxelles

Cunoscuta legumă este propusă pe o listă cu 20 de produse ce urmează a fi trimisă Uniunii Europene pentru a fi incluse în categoria celor protejate de imitaţii. 

 

Este vorba despre cunoscutul usturoi de Copălău pentru care România vrea Denumire de Origine Protejată. Totodată, pentru alte două produse care se gătesc în cantităţi mari în bucătăriile gospodinelor din Botoşani, statul vrea Indicaţie Geografică Protejată, fiind vorba despre „Cozonacul Moldovenesc” şi plăcintele „Poale-n Brâu”.

 

De asemenea, un alt produs fabricat în judeţul Botoşani după o metodă tradiţională este în curs de obţinere a Indicaţiei Geografice Protejată, respectiv „Caşcavalul de Săveni”.

„Au început să apară rezultatele eforturilor comune de promovare a beneficiilor asocierii prin faptul că din judeţul Botoşani există două produse în curs de certificare la Comisia Europeană pentru Indicaţie Geografică Protejată. Acest certificat reprezintă garanţia calităţii şi o recunoaştere a muncii fermierului botoşănean care a înţeles să se asocieze, să-şi vândă produsele prin formele asociative şi astfel să devină competitiv pe piaţa produselor agroalimentare. Fac apel, aşa cum am făcut-o de fiecare dată când am avut prilejul, la fermierii botoşăneni să se asocieze în Cooperative Agricole şi să treacă peste orice reţinere în a-şi uni forţele cu ceilalţi producători. România are un număr foarte mic de produse protejate la nivel european, creşterea acestui număr fiind un punct foarte important din programul de guvernare al Partidului Social Democrat”, a declarat senatorul Lucian Trufin, citat de Ziarul Evenimentul

Pe termen lung, obţinerea protecţiei europene pentru produsele enumerate mai sus va aduce un plus de valoare economiei judeţului şi regiunii, autorităţile locale şi antreprenorii autohtoni având şi oportunităţi de exploatare a acestor branduri.

 

download from google play download from apple store