Un PARLAMENTAR botoșănean derulează o campanie pentru copiii de la sate: Nici o instituție nu oferă SPRIJIN FINANCIAR

La Botoșani se fac și lucruri bune. De data aceasta, vizați sunt cei mai mici dintre locuitorii județului. Este vorba despre copiii din mediul rural, care nu au posibilitatea să ajungă la timp la medic chiar dacă au diferite tulburări fizice sau psihice.

 

În județul Botoșani se va derula începând cu 1 februarie 2019 o campanie ce are în vedere identificarea copiilor cu tulburări în spectrul autist, mai precis a copiilor care mai târziu pot dezvolta o formă de autism. Dacă acești copii sunt găsiți la timp, ei se pot vindeca. În spatele acestei acțiuni se află Tamara Ciofu, medic pediatru, dar și cea care ne reprezintă județul în Parlamentul României.

 

” Este vorba de demararea unui proiect pe care specialiștii de la Centrul de Sănătate Mintală al Secției de Pediatrie a Spitalului Județean Mavromati l-au propus pentru depistarea activă a copiilor cu tulburări în spectrul autist”

Tamara Ciofu, parlamentar

 

Acest proiect se derulează cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică (DSP), prin directorul Teodor Ferariu,  care este coordonatorul asistentelor comunitare, care în județul nostru au o acoperire de 94%, prin 98 de asistenți comunitari și mediatori sanitari. La acțiune s-au alăturat managerul Spitalului de Copii Botoșani, Livia Mihalache, dar și o echipă de medici formată din: Daidai Maria, Dănilă Laura, Gabriela Deleanu, Irina Talpă, Cucu Daniela ș Irina Andrici. În total sunt șase specialiști care se vor deplasa doar în mediul rural, întrucât copiii din acele zone ajung mai greu la medic sau mai deloc.

 

”Pentru început, asistentele comunitare vor fi informate asupra semnelor clinice pe care să le prezinte un copil care este suspectat de tulburări în spectru autist și acești copii vor fi aduși din comunitate la această echipă mobilă de evaluare a acestor copii, iar ulterior dacă se confirmă, acești copii vor fi introduși ca și cazuri noi și  în programul de recuperare, terapie medicală, dar și educațională precoce a acestor micuți pacienți.”

Tamara Ciofu, parlamentar

 

Inițiatorii proiectului speră să beneficieze de sprijinul comunității locale. Campania se derulează pe un timp mai lung, ajungând chiar să depășească un an.

 

 

 

”Încercăm să demarăm acest proiect care începe pe data de 1 februarie, dar va fi o campanie pe termen lung, va fi o campanie care va trece prin toate comunele județului și în așa fel să conștientizăm părinții copiilor care prezintă tulburări în spectru autism că au suport, că au cui să se adreseze, că pot să beneficieze de terapie, dar e important este să se recunoască boala cât mai repede ca să se poată interveni corect, specializat pentru fiecare copil în parte.”

A declarat Tamara Ciofu, parlamentar

 

Parlamentarul, care este de profesie și medic pediatru, ne-a mărturisit că pe 1 iunie 2018 a mers în diferite zone rurale, iar din păcate a găsit mai mulți copii bolnavi.

 

”Am găsit la Adășeni o fetiță cu strabism îngrozitor, care avea 60% din vedere afectată.”

Ne-a spus Tamara Ciofu, parlamentar

 

Acești copii au avut norocul să o întâlnească. Ei au beneficiat de control și terapie, costurile fiind suportate chiar de medic, însă sunt zeci de copii la sate, care nu au posibilitatea financiară să ajungă la medic.

 

Campania ce va începe la începutul lunii viitoare nu beneficiază de niciun sprijin financiar. Practic, deplasările medicilor se vor face din banii medicului pediatru, Tamara Ciofu. Specialiștii vor ajunge în sate chiar cu mașina parlamentarului, căci deocamdată nimeni nu s-a oferit în vreun fel să ajute la derularea acestei caravane.

 

La nivelul județului Botoșani sunt diagnosticați 230 de copii cu autism, însă pe lângă aceștia sunt alte sute cu tulburări în spectru autist care până la acest moment nu au fost identificați. Ideal ar fi ca aceste semne să fie observate până la vârsta de un an și șase luni.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL:

download from google play download from apple store