Un om de afaceri botoșănean și-a trăit aventura vieții: a fost arestat în Ucraina și a fugit într-un adăpost când au sunat sirenele pentru bombardament – VIDEO & GALERIE FOTO

A vizitat 135 de țări, dar aventura vieții și-a trăit-o abia după ce a făcut vârsta pensionării. Și nu la depărtare de casă, ci chiar foarte aproape.

 

”Cam arătam ciudat”


După ce a fost printr-o mulțime de state, Gheorghe Iavorenciuc, om de afaceri devenit în timp un explorator al lumii, s-a aplecat asupra zonelor de conflict. A fost în Afganistan, în Irak, în Etiopia și la o săptămână de la invadarea Ucrainei de către armata Rusiei a făcut-o pe-a călăuza pentru alți câțiva temerari români.


A ieșit din țară pe la Vama Siret și a urcat apoi spre Vinița, un oraș de peste 370.000 de locuitori, capitala regiunii istorice Podolia.


Cu rădăcini în această țară și cunoscător al limbii ucrainene, Gheorghe Iavorenciuc nu a avut probleme în a se înțelege cu localnicii. Până la un punct însă...


”Am fost arestat! Am stat o oră și ceva. Am fost arestat! Ce înseamnă? Au stat în jurul nostru pentru că noi am trecut de un punct de control armat foarte important, de intrare în orașul Vinița, și cam arătam ciudat. Și ne spunea băiatul de acolo: «puteți fi oricine. Mulți ne arată legitimație de doctor, de apărare, dar vrem să vă controlăm să vedem cine sunteți. Și sunt structuri speciale care ne verificări»”,


Gheorghe Iavorenciuc, explorator.


După verificări amănunțite, ucrainenii l-au eliberat.  

 

A plecat dintr-un oraș cu o zi înainte de bombardarea aeroportului


Învățător la bază, și-a povestit incursiunea din Ucraina joi, de la ora 11:00, la ”Botoșăneanul TV”, arătând că fiecare sat are un așa numit ”șef de baricadă” care conduce apărarea locală.


Astfel a fost direcționat spre o sală de sport de la demisolul unei clădiri, unde a dormit pe un ring de box.


A fost norocos pentru că a doua zi după ce a vizitat orașul Vinița, aeroportul acestuia a fost bombardat de către ruși, fiind complet distrus.


”Din oră în oră sunau sirenele”


A urcat și mai mult în Ucraina până la Jîtomîr, acolo unde a văzut ororile războiului: o școală din zona centrală a orașului de peste 260.000 de locuitori, reședința regiunii cu același nume, a fost ruinată de atacurile cu rachete alături de un bloc din apropiere. Munți de moloz și o sumedenie de mașini topite au lăsat rușii în urmă.


Chiar în acest oraș, botoșăneanul pasionat de călătorie a prins o alarmă aeriană și a fost nevoit să alerge cât poate de repede până la un adăpost subteran.


”Din oră în oră sunau sirenele, din oră în oră eram stresați. Eu mai ales, venit din timp de pace, eram foarte stresat (...). Sirenele sunau când s-a identificat un obiect sau un posibil pericol aerian. Vine, spre exemplu, o rachetă, nu știi unde se îndreaptă și sună sirena în toate orașele care sunt adiacente”,


Gheorghe Iavorenciuc, explorator.


Jîtomîr este un oraș situat la 139 de kilometri vest de Kiev, acolo unde Gheorghe Iavorenciuc și-a dorit să ajungă, dar nu a putut întrucât accesul spre capitala Ucrainei este blocat în unele zone de forțele de apărare, în altele de cele cotropitoare.

 

Războiul în toată hidoșenia sa


Chiar și fără să pătrundă în capitală, Gheorghe Iavorenciuc a fost profund impresionat de ceea ce i-a fost dat să vadă: haine aruncate în copaci de suflul exploziilor, cratere formate de bombe în străzile orașelor, arbori scoși din rădăcină, oameni veniți să își culeagă hainele de printre crengi.


Gheorghe Iavorenciuc este convins că, în ciuda tuturor eforturilor depuse de ruși, terestru Ucraina nu va fi cucerită pentru că oamenii de acolo dau dovadă de o vitejie și o încredere în victorie ieșite din comun și pentru că armata este aprovizionată cu arme de ultimă generație din țările capitaliste.


Cert este că după ce a vizitat 135 de țări, a simțit că în Ucraina tocmai a avut parte de cea mai periculoasă călătorie.


Însă... ”nu-mi ajunge” a mărturisit Gheorghe Iavorenciuc, care a anunțat că va pleca în Siria, țară aflată în război de mai bine de un deceniu.


”Botoșăneanul TV” poate fi vizionat LIVE, în fiecare Marți și Joi, de la ora 11:00, pe Botosaneanul.ro, Facebook.com/Botosaneanul și YouTube.com/Botoșăneanul TV.

 

Botosaneanul TV cu Gheorghe Iavorenciuc