ANUNȚ către botoșănenii ce vor tăia porcul de sărbători

Vicepreședintele Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis noi vești cetățenilor ce vor sacrifica porcul pentru sărbătorile de iarnă.

 

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar sacrificarea porcului în propria gospodărie este una din tradițiile pe care foarte mulți români le respectă an de an. Totuși, în ultimii ani, odată cu evoluția pestei porcine africane pe teritoriul României, această tradiție a devenit una destul de controversată.

 

Autoritatea Național Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) monitorizează atent evoluția focarelor la nivel național, atât în fermele comerciale, cât și în gospodării. Totuși, reprezentanții ANSVSA le transmit românilor că își vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării.

„Pentru noi este foarte important să nu avem niciun focar, dar în condițiile date în momentul de față, facem eforturi să limităm numărul de focare. Se apropie sărbătorile de iarnă, tradiția noastră este să ne sacrificăm porcul de Crăciun acasă, în bătătură. Pentru noi, ca servicii sanitar veterinare la nivel național, avem același interes și aceeași prioritate pentru sănătatea porcinelor din gospodăriile populației și din marile complexe. În cele mai multe zone se vor sacrifica și ne vom bucura împreună de produsele tradiționale cu porc sacrificat în bătătură”,

a precizat vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu, potrivit  AGRO TV.