Un inginer din Botoșani face în timpul liber măști populare – ”La început nu au fost reuşite”

De mai bine de 40 de ani, un inginer din Bucecea, Botoşani, face măşti populare în timpul liber, însă nu i-a trecut nici o clipă prin cap să le vândă, scrie Libertatea.

 

Tot ce îşi doreşte este să se păstreze tradiţia urătorilor. Stanislav Ciompela este inginer şi a absolvit Facultatea de Construcţii Civile şi Industriale, însă în timpul său liber are o îndeletnicire complet diferită de pregătirea sa. Omul se relaxează făcând măşti tradiţionale pentru colindători. Primele măşti le-a realizat în timpul liceului.
La început nu au fost reuşite, dar treptat am căpătat experienţă şi au început să iasă tot mai bine”, a povestit meşterul, care spune că nu investeşte foarte mult în pasiunea sa.
De cele mai multe ori foloseşte ce găseşte prin casă, cum ar fi piei şi blănuri de animale, ţesături, lemn cioplit, sfoară, pene de păsări, câlţi de cânepă, păr de cal sau porc, carton colorat, mărgele, nasturi, bucăţi de sticlă, boabe de fasole, coarne de animal şi cioburi de oglinzi. Tocmai de aceea, Ciompela şi-a dorit ca lucrările sale să ajungă la tinerii care încă mai colindă ca pe vremea bunicilor sau la ansamblurile folclorice, cărora le donează măştile.
CITEȘTE: INEDIT - Un botoșănean și-a transformat casa în muzeu: A colecționat mii de obiecte populare