Un fost inspector general o contestă pe Huncă şi numirile de directori

 

Fostul inspector şcolar general adjunct Daniel Botezatu reclamă în continuare încălcarea legii în privinţa desemnăriidirectorilor la şcoli. Acesta a luat ieri poziţie după ce inspectorul şcolar general Mihaela Huncă a susţinut că şefii unităţilor de învăţământ ocupă legal posturile. Redăm mai jos integral punctul de vedere al profesorului Botezatu, cu precizarea că intertitlurile ne aparţin.
Daniel Botezatu contesta numirile de directori

Pot ocupa funcţii de conducere numai cadrele didactice membre ale corpului naţional de experţi

Urmare a celor declarate de către doamna profesoară Mihaela Huncă, inspector şcolar general al ISJ Botoşani, ţin să fac unele precizări, în numele adevărului şi în respectul miilor de cadre didactice botoşănene, care ştiu să lectureze corect şi imparţial un  text de lege, deşi nu  deţin funcţii de conducere, de îndrumare şi control. Sau poate tocmai de aceea!
Aşadar, doamna inspector şcolar general declară că „deocamdată directorii sunt cu delegaţie, nu este încălcată legea (…). Nu suntem în afara legii. Prevederea legală se aplică numai atunci când e vorba de concurs”.
Textul legii este, însă, cât se poate de explicit : “Art. 246:  Pot ocupa funcţii de conducere, de îndrumare şi de control în unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare numai cadrele didactice membre ale corpului naţional de experţi în management educaţional.”
Aşadar, potrivit alin.(3), nu se face nicio referire la numirea cu delegaţie sau prin concurs, ci la faptul că funcţia în cauză poate fi exercită  numai de către cadrele didactice membre ale corpului naţional de experţi în management educaţional. Las la aprecierea cadrelor didactice acurateţea şi înţelesul textului.

„Serioase îndoieli” că Ministerul Educaţiei Naţionale a aprobat numirile de directori

În al doilea rând, doamna inspector şcolar general face o altă afirmaţie despre al cărei adevăr am serioase îndoieli, anume aceea că „orice numire (de directori, n.ns.) a avut aprobare de la Ministerul Educaţiei Naţionale”. Mai întâi, nu este de competenţa ministerului să aprobe numirile de directori, decât în situaţii excepţionale. Activitatea MEN s-ar bloca dacă ar trebui să aprobe numirea miilor de directori la nivel naţional. Nu s-ar mai justifica nici existenţa inspectoratelor şcolare, cele care cunosc cel mai bine realităţile locale. Astfel, tot LEN nr. 1/2011, la art. 95, alin. (1), litera (c), precizează că inspectoratele şcolare „controlează, monitorizează şi evaluează calitatea managementului unităţilor şi instituţiilor de învăţământ”. Pe baza acestei evaluări, se fac ulterior numirile directorilor, dar nu de către minister, decât dacă există cineva acolo care ar dori ca într-o anumită funcţie, la o anumită şcoală, să fie numită o anume persoană ca director.
În acelaşi timp, în cap. III din Regulamentul de organizare şi funcţionare a învăţământului preuniversitar, încă în vigoare, la art. 16, alin. (2), se precizează clar: „Directorul este subordonat inspectoratului şcolar, reprezentat prin inspectorul şcolar general. Fişa postului şi fişa de evaluare ale directorului sunt elaborate de inspectoratul şcolar, în baza reperelor stabilite şi comunicate în teritoriu de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării.”
Înainte de a încheia, îi adresez public, doamnei inspector şcolar general, apelul, rugămintea, cum vrea domnia sa să aprecieze, de a face publică aprobarea MEN pentru numirile de directori din acest an şcolar, aprobare anterioară publicării acestui comunicat de presă.
[[banner]]
CITEŞTE ŞI:
 Huncă îşi apără directorii şi evită provocările la „jocuri politice”