Măsura dispusă miercuri de conducerea centrală a PSD de a se relua desemnarea candidaților la Parlament de la Botoșani vine după un vot în Biroul Permanent Județean (BPJ) cum rar s-a mai putut vedea. După săptămâni de tăcere și secretomanie s-a trecut la un sistem de vot extrem de complicat, care de fapt nu a fost vot în adevăratul sens al cuvântului, ci a semănat mai degrabă cu un joc la loto.
Spre deosebire de cel de la PNL, unde delegații au trebuit să aleagă patru oameni, iar cei care au adunat cele mai multe voturi au avut posibilitatea să opteze pentru primele poziții de pe listă, la PSD procedura a fost cumva indirectă. Întâi candidații au fost împărțiți pe Senat și Camera Deputaților, iar apoi au trebuit să se taie la fiecare cameră și să rămână cinci, respectiv opt. La Senat nu a mai fost cazul fiindcă existau cinci aspiranți în total. Mai departe, membrii BPJ au trebuit să aplice fiecărui pretendent un număr care să corespundă locului pe care dorește ca respectivul să se afle pe listă.
De exemplu, dacă un membru BPJ dorea ca un altul să fie pe poziția 2, atunci îi dădea numărul 2.
Mai departe însă, numerele diferite ale fiecăruia se anulau. Astfel, dacă un candidat primea cinci voturi pentru locul 1, șase voturi pentru locul 2 și opt voturi pentru locul 8, atunci i se atribuia locul pentru care a adunat cele mai multe voturi, adică 8, celelalte fiind anulate ca și cum nici nu ar fi existat.
În acest fel au fost avantajați cei care au știut din timp procedura de vot și au avut posibilitatea să își negocieze poziția. Ei au putut să le spună colegilor ce poziție de pe listă să li se atribuie.
În aceste condiții, culmea coincidenței, la Senat primele două poziții au fost ocupate exact de cei anunțați de Botoșăneanul încă de la începutul săptămânii precedente, adică Doina Federovici și Lucian Trufin, iar la Camera Deputaților pe primele patru locuri au venit aceiași PSD-iști pe care îi anunțasem înainte de ședință, cu mențiunea că Marius Budăi și Mihalea Huncă și-au schimbat locurile între ei.
De altfel, numai pe seama procedurii de vot s-a discutat zeci de minute.
BPJ este format din 25 de social-democrați, din care au fost prezenți cu drept de vot 23. Lista rezultată în urma aplicării amintitei proceduri de vot a fost în final supusă aprobării BPJ, de care a trecut un un scor de numai 13 – 10. Și aceasta în condițiile în care din cei 23 membri BPJ cu drept de vot prezenți la ședință, șapte erau și candidați la Parlament, ceea ce înseamnă că, în bună parte, PSD-iștii care vor senator ori deputat s-au cam desemnat singuri. Ulterior, după cum v-am mai arătat, a avut loc un simulacru de vot în Comitetul Executiv Județean, unde doar s-a ridicat mâna.
Doina Federovici
Mihaela Huncă
Tamara Ciofu
Mihai Baltă
Costică Macaleți
Dorin Alexandrescu
Andron Țâmpău
Relu Tîrzioru
Lucian Trufin
Manuela Zarug
Aurel Ștefan
Petru Toma
Costel Pătrăuceanu
Mihai Tincu
Gheorghe Vâzdoagă
Costel Lupașcu
Cătălin Olaru
Cosmin Andrei
Mioara Jurgiu
Florentin Pietraru
Bogdan Buhăianu
Dorin Birta
Liviu Toma
PSD Botoșani nu a procedat total diferit față de PNL Botoșani, ci și față de alte organizații județene social-demcorate. Astfel, PSD Suceava a convocat Comitetul Executiv Județean la Dumbrăveni, nu a ținut membrii de partid îngrămădiți la sediu,așa cum s-a întâmplat la Botoșani, și a avut 154 de delegați prezenți, candidații situați pe primele locuri la Senat, respectiv Camera Deputaților, adunând câte 141, respectiv 124 de voturi.
PSD Dâmbovița a convocat o conferință județeană extraordinară la care au luat parte circa 800 de membri și care au validat pretendenții la Legislativ. Printre cei prezenți s-au aflat inclusiv Rovana Plumb și Titus Corlățean.
La Botoșani lista a fost votată de 13 membri, unii dintre ei chiar candidați care s-au votat ei pe ei.