Un deținut s-a jucat de-a procurorul DIICOT și a încurcat-o rău: A păcălit prin telefon câțiva botoșăneni

Un bărbat încarcerat la Penitenciarului din Craiova şi-a găsit o ocupaţie care însă i-ar putea aduce şi mai mulţi ani după gratii. Mai precis, acesta a fost acuzat de înşelăciune de procurorii din Slobozia şi trimis în judecată, după ce a păcălit numeroase persoane, printre care şi câţiva botoşăneni, scrie Adevărul.

 

Le-a solicitat victimelor coduri de reîncărcare

Deținutul încarcerat a păcălit mai multe persoane din judeţele Botoşani, Ialomiţa şi Buzău, solicitându-le coduri de reîncărcare pentru cartele SIM, sub pretextul că este procuror DIICOT şi că efectuează o anchetă de mare amploare. Cei care nu se conformau erau ameninţaţi că vor fi amendaţi cu peste 18.000 de euro.
„Procurorul“ fantomă anchetat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia se numeşte Florin Sebastian Pătru şi a fost condamnat de Tribunalul Constanţa, în anul 2009, la 12 ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de omor. S-ar părea că acesta şi-a ucis cu sînge rece un apropiat, cu ajutorul unui topor. Imediat după condamnare, Pătru a fost încarcerat la penitenciarul din Craiova.
Din spatele gratiilor, deţinutul a decis să facă rost de bani pentru momentul în care va fi eliberat.

Infractorul s-a dat drept procuror DIICOT

Cea mai la îndemână metodă a fost aceea pe care o practică mulţi dintre deţinuţi: înşelăciunile prin telefon. Aşa se face că, în cursul anului 2013, el a contactat mai multe magazine care aparţin societăţii Federalcoop (Societatea Cooperativă de Consum), din localităţi ale judeţelor Botoşani, Buzău şi Ialomiţa, iar angajaţilor care i-au răspuns la telefon le-a explicat faptul că se numeşte „Ionuţ Popescu”, este procuror în cadrul DIICOT Călăraşi şi că are nevoie de sprijinul acestora într-o anchetă penală pe care o instrumentează, cu privire la posibile fraude cu sistemele de telefonie mobilă.

Avea doi complici în libertate

În acest sens, el le-a solicitat oamenilor numerele de telefon ale persoanelor care vând coduri de reîncărcare pentru cartele telefonice SIM, prin intermediul aparatelor electronice de tipul Pay Point. Imediat cum primea numerele de telefon, deţinutul apela respectivii oameni şi le solicita coduri de reîncărcare, sub pretextul că îi trebuie pentru ancheta pe care o desfăşoară. După ce primea toate codurile necesare, el lua legătura cu cei doi complici pe care îi avea în libertate. Cei doi aveau rolul de a valorifica respectivele coduri de reîncărcare, la preţuri mult mai mici.

Trebuie să plătiți 18.000 de euro

Iată un fragment din conversaţia tipică a aşa-zisului procuror cu una din victimele sale:
 „Procuror În afară de noi nu mai aveţi voie să luaţi legătura cu nimeni indiferent dacă aveţi soţie sau cu părinţii dumneavoastră până nu vă scot numărul de sub ascultare! Dacă folosiţi telefonul până la ora 18.00 blocaţi sistemul  de ascultare! Deblocarea sistemului conformii legii trebui să vă pun să plătiţi 18.000 de euro şi nu cred că vă permiteţi. Corect?
VictimăCorect ! Deci, dacă…
ProcurorBun…văd că aţi înţeles cum, stă treaba. Acum domnu' meu mergeţi în faţa aparatului (…) Codurile pe care vă pun eu să le scoateţi în acest moment afară vi le înregistrăm la procuratură, dar dumneavoastră nu aveţi voie să rupeţi  hârtia din aparat că nu suntem clienţi care venim să cumpărăm o cartelă şi-mi daţi codul de reîncărcare!
VictimăOk, am înţeles!”
CITEȘTE:
 Judecătoria a condamnat la 6 ani de închisoare un procuror închipuit cu un şir interminabil de ţepe