Discursul contondent și tendința de a evidenția lucruri negative în scop conspiraționist par să fie tactica utilizată de membrii partidelor extremiste în absolut orice ședință, fie că e plen parlamentar sau o întâlnire de lucru în teritoriu. Iar explicația este simplă: oamenii în general adoră persoanele care declară război sistemului.
Un astfel de episod s-a consumat marți.
18 februarie 2025, când s-a întrunit prima ședință oficială a Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP). O structură care funcționează sub umbrela Consiliului Județean Botoșani și din care fac parte consilieri județeni, șefii structurilor de apărare și ordine publică, ai Prefecturii și reprezentanți ai societății civile. Și unde calitatea de președinte o are Gelu Graur.
Printre consilierii județeni care fac parte din ATOP și un fost polițist, în prezent pensionar MAI.
Boby Iulian Buciuleac a fost ales consilier județean pe lista Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) în vara anului trecut.
A avut o intervenție și a adus la cunoștința colegilor o situație prezentată de un președinte de asociație cu mai mulți tineri care se droghează pe Aleea Călugăreni. Zonă în care de altfel locuiește și el.
Boby Iulian Buciuleac, membru ATOP.
„Problema era că nu mai are contact cu polițiștii de proximitate, înainte președinții de asociații mai luau legătura cu polițiștii, se mai interesau ce se întâmplă în zonele respective. Ideea este că, cunosc problema din IPJ că este lipsă de cadre și este foarte greu acum cu personalul, dar trebuie găsită o soluție de a ține legătura asta între cetățeni și instituții. Nu se mai duc polițiștii efectiv prin teritoriu.”
În spatele consilierului AUR se afla chiar șeful Poliției care i-a sugerat:
cms șef Tudor Costîn, inspector șef IPJ Botoșani
„Cred că este un caz punctual, în cursul zilei de marți, în intervalul 11 – 13:00 am program de audiență și o aștept pe doamna să vină să explice și să depună o sesizare”.
Cuvântul „sesizare” s-a dovedit a fi un factor declanșator pentru ca fostul polițist să înceapă o tiradă împotriva celor care i-au fost colegi. Și a căror activitate în ziua de astăzi, în opinia sa ar lăsa de dorit.
Boby Iulian Buciuleac, membru ATOP.
„Eu nu sunt de acord cu chestia asta. Dacă noi mergem pe principiul ăsta că așteptăm să vină cineva să reclame pentru că așa s-a ajuns «dle, vreau să vină persoana respective să reclame». Nimeni nu se va duce la sediul Poliției să reclame. Nu merge așa, că să vină persoana să reclame… Populația nu are încredere, am băgat polițiștii în birouri și nu i-am mai scos la contactul cu cetățenii. Încep să mă accelerez pe niște chestii pe care le cunosc foarte bine, cred că mai bine ca dvs., dle Costîn, cred că mai bine ca dvs.”
Poziția lui Buciuleac a atras mai multe replici din partea celor aflați în ședință. În primul rând, în contextul în care orașul Botoșani (încă) este unul sigur din punctul de vedere al siguranței publice, iar cazurile de violență există, dar la un nivel normal pentru o comunitate.
Mai mult, solicitarea patrulelor pedestre din perioada comunistă pare mai degrabă o nevoie socială exprimată într-o cheie nostalgică, în contextul în care în trafic frecvent sunt văzute autospeciale MAI. Iar situațiile de urgență sunt anunțate prin 112 în mod facil, având în vedere că probabil nu mai există pe străzi, poate cu excepția sugarilor, persoane care să nu dețină un telefon mobil.
Perspectivă expusă și de alți membri ai acestei autorități. Care au fost mai degrabă de acord că este necesară o comunicare mai bună și o expunere mai ridicată a forțelor de ordine, din punctul de vedere al intervențiilor. Și nu neapărat prin prezentarea unui bilanț anual sau trimestrial, ci vizual, prin mijloacele actuale de comunicare, cum sunt spre exemplu rețelele de socializare.
Ionuț Gireadă, membru ATOP.
„Cred că e o problemă la nivel național lipsa asta de comunicare, omul se ferește să facă o sesizare și nu doar în domeniul ăsta. S-au învățat să comunice doar pe Facebook, doar pe TikTok, pe toate rețelele astea de socializare, dar nimeni nu pune mâna pe telefon să facă o sesizare la Poliție, la jandarmi, în orice situație posibilă. Noi trebuie să încurajăm populația să facă sesizări pentru că altfel intervin mai rapid, mai prompt. Dacă noi discutăm pe la colțuri cu vecinii, nu se ajunge la o rezolvare.”
În discuție a intervenit și avocatul Paula Berențan care este subprefectul desemnat să facă parte din ATOP. Și care are experiența activității din fosta structură ATOP.
Paula Berențan a venit cu ideea de a populariza modalitățile prin care cetățenii pot ajunge mai aproape de polițiști sau jandarmi.
Paula Berențan, subprefect.
„Cred că ar trebui să facem și campanie de informare pe chestia asta. Noi am făcut multe campanii cu privire la violența domestică și am mers în diverse comune tocmai pentru a aduce la cunoștința populației care sunt reglementările legale de care pot beneficia în situația în care există violențe domestice. Am văzut o creștere a solicitărilor cu privire la emiterea ordinelor de protecție provizorii tocmai în urma acestor campanii. Acest lucru trebuie să facem în continuare să le spunem care este modalitatea prin care pot aduce la cunoștința autorităților diversele incidente.”
A fost întreruptă de consilierul de la AUR.
„Dna subprefect, este și instituția sesizărilor din oficiu” - Boby Iulian Buciuleac
„Vă rog frumos, haideți să ne respectăm” – Paula Berențan
„Am lucrat în sistem și cred că cunosc problema mai bine decât dvs.” - Boby Iulian Buciuleac
Gelu Graur, președinte ATOP.
„Vom face o solicitare către instituții să ni se explice, atât cât se poate explica societății civile, ce se întâmplă cu prezența dispozitivului de menținere a ordinii publice în municipiul Botoșani și în județul Botoșani. Noi reprezentăm societatea, ceea ce spunem oamenilor să fie calificat, să fie argumentat. Așa este, este o problemă de vizibilitate, s-a scris acest lucru”
Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, este pentru a treia oară în această importantă funcție. Și cunoaște problematica instituțiilor de asigurare a liniștii și ordinii publice. A spus că are o idee mai veche vizavi de comunitate și comunități iar cea mai mare problemă este lipsa comunicării.
Iar încrederea vine din comunicare.
Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani
„Trăim într-o eră a informaticii în care, cel puțin eu personal, primesc nenumărate mail-uri, vorbesc de mijloace moderne de comunicare. Întorcându-mă la activitatea colegilor din structurile de forță, să știți că acele persoane care nu reușesc să comunice în timp util și eficient, vorbim de lucruri care s-au întâmplat acum două, trei zile, mă îndoiesc că, colegii mei vor reuși să facă ceva. De aceea susțin o comunicare foarte bună între comunitate și cea din Botoșani și cea din comune”,
Și deși Boby Buciuleac se plânge că nu există „sectoriști” pe străzile orașului, prefectul spune că structurile MAI sunt vizibile în spațiul public: „Inclusiv în Centrul Vechi, am fost acolo cu patrule, cu câini”.
În ciuda propunerilor lansate, apelurilor la comunicări pe căi oficiale și argumentațiilor, consilierul județean AUR insista cu intenția de a arunca un con de umbră pe activitatea Poliției Botoșani care ar fi ineficientă: „Dle Buciuleac, pe bune?! V-a înconjurat cineva care a furat un telefon? Eu asta nu înțeleg”, a răbufnit prefectul la momentul în care acesta încerca să mai ofere o mostră de nemulțumire: „Vedeți că dacă mă... vă dau date concrete. Deci, am sesizat un furt, poate aude și dl Costîn, după șase luni a venit să-i ia reclamația. În condițiile în care imaginile video de pe o...”.
Nu și-a terminat ideea.
„Dle Buciuleac, aveți ceva personal cu mine?”, l-a întrebat șeful Poliției care era vizibil vizat de atacuri.
„Am dle, că ne luați în derâdere” a venit răspunsul.
„Am dat eu vreun răspuns în derâdere? Haideți, nu exagerați și nu duceți Poliția Botoșani într-un anumit interes al dv. Eu vă rog ceva, dle Buciuleac, este ora 11:00, marți, a început ora de audiențe și vă aștept la birou la audiențe. Trebuie să avem respect unii față de ceilalți. Apreciez informarea dvs., apreciez că sunteți preocupat în continuare, chiar la pensie, de activitatea Poliției. Foarte bine, foarte interesant. Dar, vă rog în cadru oficial, cadru legal. Nu «ăia dorm, ăia fac»...Fără cazuri concrete, fără să sunați la 112, fără să aveți o activitate oficială, legală”.
Șeful Poliției a avut câștig de cauză în duelul verbal.
Iar Gelu Graur, în calitatea sa de președinte ATOP a dat de înțeles că nu tolerează atacuri sau cuvinte care nu sunt susținute în mod oficial și legal: „Apelul meu la a discuta liber nu se referea la acest tip de discuții”.
Boby Iulian Buciuleac este pensionar MAI.
Are o pensie anuală de 103.512 lei, ceea ce înseamnă 8.626 lei pe lună. La care se mai adaugă veniturile din apicultură și în prezent indemnizația de membru în ATOP.
Toate replicile de mai sus, în materialul video de mai jos: