Pe lista celor peste 2.600 de fugari din România, sunt mulţi criminali, dar şi 36 de agresori sexuali pe care poliţia încă îi caută.
Unii dintre ei au fost arestaţi, dar au reuşit să scape după ce magistraţii i-au pus în libertate, înainte de verdictul final. În Ungaria, președinta Katalin Novak a plătit cu funcţia, după ce a grațiat un condamnat dintr-un dosar de pedofilie.
În România, pedofilii sunt lăsaţi liberi şi nimeni nu răspunde.
Peste 2 milioane de euro a cheltuit statul român, numai anul trecut, cu aducerea în ţară a celor care se sustrag de la executarea pedepselor cu închisoarea, se arată într-un document al Ministerului Justiţiei. Banii au fost cheltuiți cu repatrierea a 735 de persoane, spune ministra Alina Gorghiu, iar asta înseamnă că aducerea unui singur fugar ne costă, în medie, 2.700 de euro. Printr-un proiect de lege, Ministerul Justiţiei vrea să recupereze aceşti bani, de la condamnații aduşi în ţară.
Există însă costuri mai mari. Ele sunt plătite de victimele care, după ce trec prin trauma unor abuzuri sexuale şi apoi prin anchete şi procese ce durează ani, descoperă, în final, că cel care le-a făcut rău, deşi condamnat la închisoare pe hârtie, e încă în libertate.
au lăsat în urma lor cei 36 de prădători sexuali pe care poliţia îi caută şi acum.
Ei au fost condamnați pentru viol, act sexual cu un minor sau agresiune sexuală. Multe dintre aceste victime sunt copii.
Maria* avea 15 ani şi era elevă la Liceul cu Program Sportiv din Botoșani. În septembrie 2018, dorind să se transfere la un alt liceu, fata a rugat un profesor să o ajute să obţină mai repede adeverinţa cu situaţia şcolară.
Profesorul era Cristian Mreană, de 49 de ani, căsătorit, cu doi copii. Pe 3 septembrie 2018, la prânz, Mreană a convins-o pe Maria să urce în maşina lui, apoi, sub pretextul că trebuie să meargă ca să vadă un teren, a dus-o pe fată într-o pădure de la marginea oraşului, unde a violat-o.
Maria i-a destăinuit unui psiholog, pe internet, prin ce-a trecut, iar acesta i-a anunţat părinţii, care au sesizat poliţia. Profesorul a fost reţinut pe 19 septembrie 2018, apoi arestat preventiv.
După o lună, a fost plasat în arest la domiciliu, iar din decembrie 2018 – pus sub control judiciar. În anchetă şi în procesul ce a urmat, Mreană n-a recunoscut acuzaţiile, dar dovezile anchetatorilor, printre care şi o expertiză genetică a probelor ridicate din maşina lui, i-au convins pe judecători că el e vinovat.
În iunie anul trecut, Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv la 7 ani de închisoare şi l-a obligat să-i plătească victimei 15.000 euro, daune morale. Dar Mreană a dispărut, înainte de verdictul final.
Citește articolul integral pe Libertatea