Un botoșănean cu ”mână de aur” și-a ridicat statuie în fața casei: România noastră, eu o reprezint, nu Guvernul - VIDEO & FOTOGALERIE

Dorohoianul care şi-a ridicat o statuie în faţa casei, ar merita mai degrabă un monument pentru faptele pe care le-a făcut pentru comunitatea sa, scriu reporterii de la Vocea Dorohoiului. 

 

Din tinereţe a pornit pe drumul vieţii

Dimitrie Răchită, la cei 79 de ani ai săi, are o gospodărie frumoasă, pe strada Zmeului, din Dorohoi, iar încă de intrarea în casă se vede că a muncit la viaţa sa şi munceşte în continuare pentru familie. Din tinereţe a pornit pe drumul vieţii îmbrăcat cu opinci şi pantaloni de cânepă, iar strădania şi munca asiduă l-au promovat în meseria sa. A făcut Şcoala de Arte şi Meserii şi a fost repartizat pe postul de montator turbine energetice, unde a avansat ca şef de brigadă. 
O specializare de şase luni în Franţa, în perioada comunistă, l-a propulsat printre cei mai buni ingineri ai ţării. A lucrat 40 de ani în domeniul siderurgic, energetic, a fost plecat cu proiecte în deplasări în străinătate, Franţa, Libia, Siria, Irak, numărându-se printre țările pe care acesta le-a văzut. S-a îngrijit de familia sa, pentru ca toţi să aibă un trai mai bun. El îndrumă generaţia de astăzi să înveţe şi să practice ceea ce a învăţat.

România noastră, eu o reprezint

Nimic nu e datorită talentului, dacă nu ai cerebel şi un pic de conştiinţă, de cunoştinţe generale, cărora le trebuie în primul rând carte. Nu ai carte, nu ai parte. Ca cetăţean, dacă o ai, trebuie să o întrebuinţezi nu să o laşi deoparte. Munceşte-te, zbate-te, farmă-te, ca să-ţi cauţi prestigiu, să poţi să câştigi“, a spus plin de emoţie Dimitrie Răchită. Bărbatul se ghidează după vorba sa: „România noastră, eu o reprezint, nu Guvernul. Casa mea e România, eu trebuie să asigur cele de trebuinţă casei“. A muncit pentru a avea de toate şi nu doar pentru el. A întins o mână de ajutor şi celor aflaţi în nevoie.
Timp de 14 ani a fost preşedintele ales a Partidei Romilor din Dorohoi. Datorită lui interesele comuntăţii s-au făcut auzite, iar relaţiile cu instituţiile locale s-au îmbunătăţit. A reuşit să acceseze prin intermediul Primăriei Dorohoi fonduri europene pentru locuinţele romilor. Astăzi este membru onorific al Partidei Romilor, iar actualul preşedinte apelează şi acum la sfatul său.
Nu a avut urmaşi, aşa că a înfiat doi copiii, pe care i-a crescut singur de mici, dar le-a transmis înţelepciunea şi voinţa sa.

Îmi făceau rapoarte pe la Primărie

Nu a avut parte de o soţie care să-i fie alături, primele două consoarte i-au decedat, la trei ani diferenţă, una în 1979, iar cea de-a doua în 1982. Cu cea de-a treia nu a avut noroc pentru că, din câte a povestit el, o interesau banii mai mult decât orice altceva, aşa că s-au despărţit, în 1984.
„Când am ridicat casa, în 1996, fiind de meserie, am făcut şi statuia şi am pus-o acolo. Toată lumea vine că de ce am făcut aşa ceva? Îmi făceau rapoarte pe la Primărie, dar în curtea mea eu decid. Statuia nu aduce nimănui niciun dezavantaj“, a povestit Dimitrie Răchită. Septuagenarul spune că în multe din oraşele ţării există lucrări de ale sale, busturi de domnitori şi personalităţi, pentru care nu a primit niciun onorariu, şi le-a realizat doar de plăcere.

Statuia stă în faţa casei sale de 19 ani

„Îmi place să dau şi altora, să vadă atunci când citesc semnătura mea, Răchită Dimitrie, eu mă mândresc“, a mărturisit dorohoianul.
Regretul său cel mai mare este că fiii vor pleca să-şi facă un rost în viaţă, să-şi întemeieze familii şi pentru că în Dorohoi nu au această posibilitate, nu-i opreşte, chiar dacă va rămâne singur. Statuia stă în faţa casei sale de 19 ani, în anotimpul frumos este străjuită de doi lei, care acum sunt aşezaţi în foişorul de afară. Casa este personalizată cu figurine prinse în beton, de fapt orice lucru poartă amprenta lui Dimitrie Răchită. Bărbatul aşteaptă sezonul cald pentru a ieşi la lucru pe afară, chiar şi acum fiind căutat de oamenii pentru meşteşugul său.


CITEȘTE:
 Un primar din județ caută fonduri pentru modernizarea unor locuințe sociale