Un botoșănean a intrat după 80 de ani în liceul în care-o fost elev : FOTO & VIDEO

După aproape opt decenii, ajutat de cei care-l cinstesc, Mircea Rusu, un botoșănean care a făcut cinste județului, a pășit din nou intrarea Colegiului AT Laurian. Este unitatea de învățământ care a fost un pilon pentru cariera sa, care a avut succes la nivel mondial, este locul în care în 1936, tânărul Mircea Rusu a fost povățuit pe calea cunoașterii de profesori a căror nume le ține minte și astăzi. După 79 de ani.

 

Pentru că marele profesor doctor universitar, Mircea Rusu are acum 95 de ani și o minte încă de oțel. Învăluit într-o aură de modestie care parcă îi conferă și o mai mare măreție, Mircea Rusu a fost prezent la lansarea cărții semnată de Florin Egner și Corneliu Filip și finanțată de Primăria Botoșani – ”Un veac printre prieteni”.
A ascultat zâmbind vorbele frumoase ce s-au spus despre el și spre final a considerat că nu le merită pe deplin. Cuvintele au fost însă insuficiente pentru a putea fi răsplătită activitatea de-o viață a lui Mircea Rusu, născut la Suharău și crescut în comuna Ungureni. A fost unul dintre cei mai valoroși medici ai României, fiind specializat pe stomatologie infantilă.
”O adevărată personalitate a medicinii românești, omul care a inventat să spunem așa, o ramură a medicinii în România și în lume, fondatorul unei discipline și a unei clinici de stomatologie infantilă și acum după trei decenii are același birou și merge în fiecare zi ca la serviciu. La 95 de ani îl avem în fața noastră pe prof. dr. univ. Mircea Rusu una dintre cele mai remarcabile personalități pe care le-a dat județul nostru”, a spus unul dintre semnatarii cărții, Florin Egner. Volumul ar urma să fie lansat și la Iași unde Mircea Rusu este cetățean de onoare.


Cartea a născut după o propunere ce a venit în urmă cu un an de zile, la ideea fostului primar de Botoșani care mai apoi și s-a apucat de treabă împreună cu ziaristul Petru Filip. Câteva vizite acasă la botoșăneanul Mircea Rusu și un simplu reportofon au făcut posibilă tipărirea în pagini a activității doctorului universitar. Deși pagini nu sunt suficiente pentru ceea ce, domnia sa, lasă în urmă.
Mircea Rusu a vorbit și el. A ținut cu tot dinadinsul să se ridice în picioare, în fața audienței.
”În primul rând vă mulțumesc foarte mult pentru amabilitatea pe care mi-ați făcut-o de a prezenta câteva date biografice din viața mea. Vreau să spun că sunt totuși emoționat. Prietenul meu Florin Egner prea m-a lăudat și nu mă simt bine chiar așa de lăudat. Sigur că mă emoționează în primul rând tot timpul când vin la Botoșani. Botoșani este pentru mine orașul care m-a maturizat și care mi-a dat o serie de îndrumări pentru viața pe care ulterior am trăit-o. Mă emoționează acest liceu, pe care îl consider ca un templu al științei și culturii românești. Aici au pășit o serie de mari personalități care fac cinste țării și lumii”, a spus Mircea Rusu, printre altele. (G.E.)
CLICK în video și vezi ce a mai spus Mircea Rusu:

[[galerie-foto]]

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:38990:Premieră la municipiu: La inițiativa lui Portariuc, ex-primarul Botoșanilor care a turnat la Securitate scoate o carte pe banii botoșănenilor]]